Životna sredina

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

dolina Jadra Srbija

Foto: Stalex Photography

Objavljeno

15.09.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

15.09.2024.

Država

Podeli

Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije Rio Tinto. Od 2001. godine, kada je kompanija osnovala ćerku firmu u Srbiji pa do danas, nekoliko je stvari obeležilo projekat geoloških istraživanja i priprema za otvaranje rudnika litijuma: škrta i netransparentna komunikacija same kompanije, koja je od „ne komuniciramo“ došla do narativa „borimo se protiv dezinformacija“ i „ne odustajemo od projekta“, promenjiv stav vlasti u Srbiji prema projektu, te snažan otpor lokalnog stanovništva iz doline Jadra i ostalih mesta širom Srbije u kojima se već sprovode ili planiraju geološka istraživanja litijuma i drugih ruda, kao i ekoloških organizacija i građana koji se protive ovoj investiciji.

Svoje interesovanje, krunisano memorandumom o razumevanju sa Vladom Srbije, pokazala je i Evropska unija, a posebno Nemačka. One u ovom projektu vide deo rešenja da lakše dođu do litijuma – jedne od najtraženijih kritičnih sirovina, bez koje, kako kažu, Evropa ne može uspešno sprovesti energetsku tranziciju, ali ni biti konkurentna u odnosu na Kinu, iako se Kina nalazi tek na četvrtom mestu na svetu po rezervama, a na trećem po proizvodnji litijuma.

Mediji iz Srbije, ali i inostranstva, dnevno izveštavaju o ovim temama. Mesecima svedočimo trendu hiperprodukcije članaka, emisija i postova na društvenim mrežama. U pregledu koji sledi, hronološki smo predstavili najvažnije događaje u vezi sa projektom Jadar do sada, i nastavićemo da ga ažuriramo. Nepristrasno i objektivno, kao doprinos sagledavanju situacije i pronalaženju najboljeg rešenja u interesu države Srbije i njenih građana.

10. septembar 2024.
Opozicija u Skupštini se ujedinila oko zahteva za zabranu iskopavanja litijuma

Deo opozicije  je predao Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojom traži zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Opozicioni poslanici su objavili zahtev da se održi  vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu. Ukupno 86 poslanika iz 10 opozicionih poslaničkih grupa, uključujući i nezavisne poslanike, predložilo je izmene zakona.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić je izjavila da će predlog zakona staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

10. septembar 2024.
Rio Tintov generalni direktor dao šest obećanja narodu Srbije o projektu Jadar

Ljubovija 6 obećanja, slika skinuta sa facebook naloga A. Vučića
Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Generalni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm posetio je zapadnu Srbiju kako bi uverio lokalno stanovništvo da je projekat Jadar bezbedan. Na javnoj raspravi u Ljuboviji, na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Vučić i ministri u Vladi Republike Srbije, Stausholm je izneo šest obećanja, uključujući odgovornost za bezbednost rudnika, transparentnost, monitoring i dijalog sa lokalnom zajednicom. Naglasio je da će rudnik koristiti vodu iz akvifera, ne reke, a da će 70 procenata vode biti recirkulisano. Istakao je da će  kompanija  investirati dodatnih 100 miliona evra za sušenje jalovine, tvrdeći da neće biti zagađenja i da će poljoprivreda ostati netaknuta.

6. septembar 2024.
Saopštenje Biološkog fakulteta o projektu Jadar

Biološki fakultet je objavio svoju reakciju na ono što je nazvao pogrešnim i tendencioznim izjavama u vezi sa nacrtima studija o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu, koje je Rio Tinto objavio sredinom juna. Fakultet je saopštio da je bio angažovan da izradi izveštaj o uticaju na biodiverzitet i naglasio da je izveštaj poslovna tajna i da predložene mere zaštite nisu dovoljne da spreče značajnu degradaciju biodiverziteta. Smatra da je optimalno rešenje odustajanje od projekta, a da su mere ublažavanja ograničene i kratkoročne. Fakultet odbacuje odgovornost za zaključke u nacrtima studija koji nisu usklađeni s lokalnim zakonodavstvom.

1. septembar 2024.
Zaoštravaju se podele u Srbiji oko planova za rudarenje litijuma

Eko straža je održala protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije da skrene pažnju na hapšenje i krivične prijave protiv nekoliko desetina aktivista i aktivistkinja koji se zalažu za zabranu istraživanja i iskopavanja ruda litijuma i bora. S druge strane, Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da je primilo anonimnu pretnju u vezi s projektom Jadar kompanije Rio Tinto.

30. avgust 2024.
Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

Srbija i Francuska potpisale su izjave o namerama o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina. Potpisali su ih ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

29. avgust 2024.
SEOS tražio pomoć od Makrona, Jelisejska palata odgovorila da o litijumu odlučuje Srbija

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u kom traži njegovu podršku u borbi protiv planiranog rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, ali je Jelisejska palata poručila da o tome odlučuje Srbija.

28. avgust 2024.
Osnovan pokret Kopaćemo

Anonimna grupa građana osnovala je pokret pod nazimom Kopaćemo, koji nije registrovan u Agencije za privredne registre. Na sajtu pokreta se navodi da je nastao kao „odgovor na rastući talas dezinformacija i manipulacija koje prete da zaustave projekat Jadar”.

Pokret je objavio spisak kojeg je nazvao registrom ekoloških terorista. Uvrstio je 21 osobu, među kojima se nalaze predstavnici lokalnog stanovništa, ekološki aktivisti i javne ličnosti koje su se izjasnili kao protivnici otvaranja rudnika. Režiser Stevan Filipović i aktivista Eko straže Bojan Simišić, koji se nalaze na listi, podneli su tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja ga je sastavila.

Rio Tinto je 7. septembra u svom  saopštenju  negirao bilo kakvu vezu sa pokretom Kopaćemo.

13. avgust 2024.
Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

Franciska Brantner, državna sekretarka u nemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove i klimatsku akciju, izjavila je u intervjuu za list Tageszeitung da nije pitanje da li će se litijum u Srbiji kopati, nego da li će to uraditi Rio Tinto i evropski partneri ili Kina.

10. avgust 2024.
Na ulicama Beograda protestvovalo više desetina hiljada protivnika iskopavanja litijuma

Foto: Balkan Green Energy News

Protest je, osim Beograđana, okupio građane iz velikog broja gradova i opština u kojima su tokom leta skoro svakodnevno bili održavani protesti protiv otvaranja novih rudnika.

Na dan održavanja protesta istekao je rokod 40 dana kojeg su aktivisti i aktivistkinje iz grupe Ne damo Jadar i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zadali vlastima da  zabrane istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u celoj Srbiji.

Na protestu su govorile glumica Jelene Stupljanin i Svetlane Bojković, koje su istakle da Jadar nije na prodaju i da su građani spremni da brane prirodu i zdravlje. Ljiljana Bralović iz SEOS-a i naučna savetnica Dragana Đorđević, koje su takođe govorile na protestu, upozorile su na dugoročne posledice rudarenja po zdravlje i životnu sredinu.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odbacile su tvrdnje aktivista, tvrdeći da se šire dezinformacije i da projekat Jadar donosi značajne ekonomske beneficije, te obećale najviše standarde zaštite životne sredine.

31. jul 2024.
Geološko-rudarska struka: Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak

Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak, kao ni prelazak na obnovljive izvore energije u proizvodnji energije i zaštiti životne sredine, odnosno smanjenje uticaja na klimatske promene, naveli se u zajedničkom saopštenju eksperti za rudarstvo i geologiju Rudarsko-geološkog fakulteta, Geološkog zavoda, Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Tehničkog fakulteta iz Bora i Rudarskog instituta iz Beograda.

26. jul 2024.
Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

Grupa naučnika i profesora sa Univerziteta u Beogradu, na čelu sa Draganom Đorđević, objavila je rad ‘Uticaj istražnih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji’ u naučnom časopisu Scientific Reports – Nature.

Zaključili su da bi iskopavanje i prerada litijuma u dolini reke Jadar, koje planira kompanija Rio Tinto, mogli značajno da naškode životnoj sredini, uz razoran uticaj na podzemne vode i zemljište, i dovedu do gubitka biodiverziteta i akumulacije velike količine opasnog otpada.

Oglasili su se i zaposleni u kompaniji, koji su časopisu poslali dopis za zahtevom za ispravku ili povlačenje rada. Prema navodima kompanije Rio Tinto, Đorđević i saradnici su izneli niz netačnih, nepreciznih ili nepotpunih činjenica ili podataka, koristili reference na način koji može biti obmanjujući jer pogrešno prikazuje sadržaj naučnih radova koji su referencirani, i doneli zaključke bez striktne primene prihvaćene naučne metodologije, putem koje je jedino moguće doći do naučno utemeljenih zaključaka.

23. jul 2024 – 10. avgust 2024.
Širom Srbije protesti protiv iskopavanja litijuma

Nakon protesta u Loznici održanog 28. juna i određivanja roka da do 10. avgusta Vlada Srbije uvaži zahtev za zabranu rudarenja litijuma i bora, protesti su organizovani u preko 50 mesta.

Prvi sledeći je bio organizovan 22. jula u Valjevu, zatim ponovo u Loznici kao i Grockoj i Koceljevi (25. jula), Negotinu (26. jula), Arilju (27. juna), Bogatiću i Krupnju (28. jula), Šapcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Barajevu i Ljigu (29. jula), Mladenovcu i Kosjeriću (30. jula), Požezi (31. jula), Mionici i Raškoj (1. avgusta), Topoli, Ubu, Pančevu (2. avgusta), Paraćinu (3. avgusta), Osečini (4. avgusta) Rači, Bresnici, Smederevu, Boru, Rekovcu (5. avgusta), Jagodini, Sremskoj Mitrovici, Kniću, Lazarevcu, Inđiji (6. avgusta), Kragujevcu, Novom Sadu, Užicu, Bajinoj Bašti, Obrenovcu (7. avgusta), Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu, Zaječaru (8. avgusta), Nišu, Čačku, Vranju, Lazarevcu, Gornjoj Dobrinji (9. avgusta), Beloj Crkvi i Beogradu (10. avgusta).

19. jul 2024.
Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

srbija litijum memorandum eu solc vucic
Foto: Ne damo Jadar/X

Nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije odblokirala projekat Jadar, na Samitu o kritičnim sirovinama održanom u Beogradu potpisan je Memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Memorandum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i prognoziranje Maroš Šefčovič. Memorandum je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Za to vreme, nedaleko od Palate Srbija okupili su se građani, predstavnici nevladinih organizacija i političkih stranaka. Policija ih je sprečavala da priđu bliže mestu održavanja samita.

16. jul 2024.
Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

Vlada Srbije je 16. jula usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit Jadar, čime je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen.

Rio Tinto je pozdravio odluku vlade. U saopštenju kompanije je istaknuto da će projekat Jadar morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije, a da to uključuje nastavak razvoja projekta u pravnom smislu, dalji rad na izradi studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje neophodnih dozvola i odobrenja i pre same realizacije projekta.

11. jul 2024.
Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

Dok je veće Ustavnog suda odlučivalo o ustavnosti vladine uredbe iz 2022. godine kojom je poništila lokalni prostorni plan za projekat Jadar kompanije Rio Tinto, nezadovoljni građani su blokirali Bulevar kralja Aleksandra. Oni su lancem i katancem vezali ulazna vrata suda.

Ipak, veće je zaključilo da je vlada prekoračila granice svoje nadležnosti i istaklo da način na koji je doneta uredba iz 2022. o prostornom planu područja posebne namene nije u skladu sa ustavom i zakonima o vladi i proceni uticaja na životnu sredinu.

8. jul 2024.
Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i protiv njih podnela krivične prijave. Oni su zbog najave sednice Ustavnog suda blokirali prugu. Pribojavaju se da će to veće vratiti na snagu prostorni plan, kojeg je Vlada Srbije 2022. ukinula uz tvrdnju da tako zaustavlja ovu investiciju.

29. jun 2024.
Loznica odbrojanje: Vlada ima rok od 40 dana da ispuni zahtev za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u celoj zemlji

Pokret protiv Rio Tintovog projekta rudnika i postrojenja za preradu jadarita je tražio od Vlade Srbije da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora. U protivnom, poručeno je na protestu koji je održan 28. juna u Loznici, da će doći do radikalizacije otpora. Aktivisti su Vladi Srbije 1. jula predali pisani zahtev za zakonsku zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u celoj zemlji i zapretili da će, ukoliko zahtev ne bude ispunjen u roku od 40 dana, organizovati blokade.

17. jun 2024.
Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio za Financial Times u intervjuu objavljenom 15. juna da je Srbija spremna da podrži nastavak Rio Tintovog projekta rudnika litijuma, uz nove garancije kompanije i očekivanu podršku EU. Uprkos prethodnom zaustavljanju projekta zbog ekoloških protesta, Vučić je naglasio da bi rudnik mogao biti otvoren 2028. godine, što bi omogućilo Srbiji da pokrije 17 odsto evropske proizvodnje električnih vozila. U članku je istaknuto da bi Srbija ponovnim pružanjem podrške Rio Tintovom projektu uz blagoslov Evropske unije naznačila približavanje geopolitičkim pozicijama Zapada.

Reagujući na izjave predsednika ekološki aktivisti su najavili nastavak otpora projektu Jadar. Poručili su da neće dozvoliti korporativno zauzimanje plodnog zemljišta i upozorili da Vučić nema zakonsku nadležnost da odobri projekat.

13. jun 2024.
Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

Rio Tinto je objavio preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar. Kompanija je obrazložila da je tako omogućila javnosti uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

Studija nije deo formalne procedure odobravanja projekta. Kompanija je naglasila da je, kada je reč o rudarskim projektima, zabranjeno započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija. Taj proces, dodala je, podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka.

12. jun 2024.
Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

Premijer Miloš Vučević se prvi put oglasio povodom rudarenja litijuma u Srbiji od stupanja na čelo Vlade Srbije. Trebalo bi razgovarati, kako je rekao, o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum, zatim čuti šta kaže struka i zaštititi, pre svega, ljude i životnu sredinu.

18. april 2024.
Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

rio tinto jadar rts debata
Foto: RTS

Na javnom medijskom servisu organizovana je javna debata između pristalica i protivnika projekta Jadar.

Kritičari projekta Jadar, oličeni u Ratku Ristiću, profesoru Šumarskog fakulteta u Beogradu, i Dušanu Vasiljeviću, konsultantu za zaštitu životne sredine, smatraju da Srbija ima bolje razvojne šanse od rudarenja, koje je prema njihovom mišljenju, namenjeno za slabo razvijene, resursne zemlje, a uz to, kako tvrdi profesor Ristić nosi i fatalne rizike za ljude, biljke, životinje, celu životnu sredinu. Ristić na to i dodaje da Srbija ne bi trebalo da žrtvuje sebe zarad namere Evrope da se oslobodi zavisnosti od Kine.

Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji, i Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, predstavljali su zagovornike projekta koji bi obezbedio, trenutno, veoma traženu sirovinu u energetskoj tranziciji. Oni odgovaraju da je reč o dezinformacijama, ili informacijama izvučenim iz konteksta, sa ciljem da se zastraše građani. Tvrde i da su projektima predviđene mere koje će rizike i uticaj projekta po životnu sredinu smanjiti na najmanju moguću meru, tačnije ispod granica koje su zakonski dozvoljene.

17. januar 2024.
Vučić traži od Rio Tinta da unapredi litijumski projekat Jadar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kompanije Rio Tinto na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 17. januara. Tada je izjavio je da se zemlja suočava sa pitanjem da li će kompanija podneti tužbu ili ne. “Imali smo težak razgovor i rekao sam da moraju da ponude najčistije rešenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan. Najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će da rade,“ rekao je Vučić.

13. novembar 2023.
Rio Tinto podneo devet tužbi protiv Srbije

Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinta, podnela je devet tužbi protiv Republike Srbije zbog obustave projekta Jadar. Upravni sud razmatra četiri tužbe protiv Vlade Srbije, dve protiv Ministarstva poljoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

7. novembar 2023.
Nezadovoljni građani i eko-aktivisti prekinuli konferenciju o mineralnim resursima u Beogradu

Predstavnici ekoloških organizacija i lokalnih zajednica iz cele Srbije u kojima se sprovode geološka istraživanja ili se već rudari, prekinuli su Međunarodnu konferenciju o mineralnim resursima Srbije koju je u hotelu Metropol organizovalo TGI Group International. Okupila je strane rudarske kompanije i ambasade zemalja iz kojih ove kompanije dolaze. Građani i aktivisti su optužili Vladu Srbije, koja je institucionalno podržala događaj, da izdaje interese vlastitog naroda u korist multinacionalnih kompanija.

27. oktobar 2023.
Procurela vest o sporazumu Vlade Srbije i Evropske komisije o eksploataciji litijuma

Srbija i Evropska komisija su 22. septembra potpisale pismo o namerama o pokretanju strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine, u koje spada i litijum. Nakon tvrdnji Ekološkog ustanka da je i Rio Tinto učestvovao u potpisivanju, oglasila se i kompanija i demantovala da je potpisnik ovog dokumenta.

4. avgust 2023.
Babić: Rio Tinto poštuje odluke vlade i nastavlja da radi na osnovu ranije preuzetih obaveza

Marijanti Babić, glavna zastupnica Rio Tinta u Srbiji, kazala je u intervjuu za Loznički nedeljnik da kompanija poštuje odluku Vlade Srbije o prestanku realizacije projekta Jadar, ali da nastavlja aktivnosti na završetku interne studije izvodljivosti. Iako je otkupljeno 162 od planiranih 220 hektara zemljišta, dodala je, novi pregovori o otkupu nisu pokrenuti nakon odluke vlade. Babić je naglasila da je projekat zamišljen kao podzemni rudnik sa najstrožim ekološkim standardima, koji bi značajno doprineo lokalnom ekonomskom razvoju i otvorio 1.300 radnih mesta. Kompanija ostaje otvorena za dijalog sa lokalnom zajednicom i ekološkim udruženjima, ali se suočava sa otporom određenih grupa koje šire dezinformacije, istakla je Babić.

7. april 2023.
Pola miliona ljudi iz Evrope potpisalo peticiju protiv rudnika litijuma u Srbiji

rio tinto protest london ne damo jadar peticija potpisi
Foto: Marš sa Drine/Earth Thrive

Aktivisti ekoloških organizacija sa Madagaskara, iz Arizone, Srbije i Velike Britanije protestovali su u Londonu protiv projekta Jadar i kompanije Rio Tinto. Protest je održan ispred zgrade u kojoj se održavala godišnja skupština akcionara ove rudarske firme. Aktivisti su, takođe, predali 500.000 potpisa protiv rudnika litijuma u Srbiji prikupljenih preko peticija u Srbiji i Evropi.

13. decembar 2022.
Handelsblatt: Nemačka želi rudnik litijuma u Srbiji kako bi Evropa smanjila zavisnost od Kine

Otvaranje rudnika litijuma u Srbiji postaje deo šire evropske geopolitičke strategije, prema tajnom spisku nemačke vlade koji je objavio Handelsblatt. Projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra podržan je u okviru inicijative Globalna kapija (Global Gateway), čiji je cilj smanjenje zavisnosti od Kine, koja dominira u proizvodnji litijuma i retkih metala.

27. novembar 2022.
Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Grupa ekoloških aktivista, koje je predvodio SEOS, blokirala je raskrsnicu ispred zgrade Vlade Srbije. Zatražili su ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ostavku Vlade Srbije, raspuštanje Narodne skupštine i oslobađanje Javnog servisa Srbije.

16. novembar 2022.
Rio Tintov partner InoBat planira gigafabriku baterija u Srbiji

Startap InoBat iz Slovačke je u novembru 2022. godine potpisao preliminarne sporazume s Vladom Srbije o izgradnji gigafabrike u kojoj bi se proizvodile i reciklirale baterije. Jedan od investitora u InoBat je i Rio Tinto. InoBat je u septembru 2023. odabrao Ćupriju za izgradnju svoje gigafabrike baterija i podsetio da je Vlada Srbije spremna da ponudi podsticajni paket od 419 miliona evra.

12. oktobar 2022.
Javna debata na RTS-u profesora Beogradskog univerziteta o projektu Jadar

Stavove za i protiv eksploatacije i prerade jadarita u Srbiji u emisiji ‘Takovska 10: Jadarit, razvojna šansa veka ili put u ekološku propast’ obrazložili su Dinko Knežević, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Dragana Đorđević, naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, i Ratko Ristić, prorektor za međunarodnu saradnju Beogradskog univeziteta i profesor Šumarskog fakulteta.

„Jadarit jeste jedinstven mineral, ali to je najgora moguća forma, koja sadrži litijum i bor. Da biste iz toga izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju“, naveo je Ristić.

14. septembar 2022.
SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zatražio je od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra 2022. ispuni listu zahteva i povuče sva punomoćja i dozvole koja su izdate Rio Tintu i drugim rudarskim kompanijama, dok se ne preispitaju kada su i kako te odluke donešene.

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar naveo jeda je od 20. januara do 1. septembra uknjiženo 27 parcela na ime kompanije Rio Sava. On je upitao šta bi to trebalo da znači ako je stavljena tačka na projekat Rio Tinta, koji je trebalo da bude obustavljen.

16. avgust 2022.
Mihajlović: Rudnik litijuma bi bio digitalizovan, bez otpadnih voda

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović izjavila je da bi rudnik, fabrika baterija i fabrika električnih automobila povećali bruto društveni proizvod Srbije za više od 25 odsto.

Iako nije eksplicitno spomenula da je reč o projektu Jadar, u tom trenutku jedino je taj projekat došao do faze planiranja otvaranja rudnika litijuma, sirovine neophodne za proizvodnju baterija, i postrojenja za preradu.

16. avgust 2022.
Vučić: napravili smo veliku grešku

Predsednik Aleksandar Vučić je ocenio da je njegova najveća greška bila što je projekat Jadar prekinut. „Napravili smo veliku grešku. Mi smo jedini narod koji se odrekao svoje nafte, koji su strane službe lažima preko medija naterale da se odreknu bogatstva. To je klasičan primer kako su strane službe uspele da unište nešto što je moglo da bude kvantni skok za Srbiju. Oni su se tukli među sobom da li će Rio Tinto ili neka druga kompanija. Zato što je naš litijum najkvalitetniji“, naglasio je. Vučić je kazao da treba pitati „sledeću vladu da li je odluka o zabrani iskopavanja litijuma finalna“.

10. avgust 2022.
SEOS tvrdi da projekat Jadar nije obustavljen

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrdi da Rio Tinto, uprkos zvaničnom prekidu projekta Jadar, nastavlja s radom u Srbiji. Rio Tinto je potvrdio da i dalje sarađuje s američkom kompanijom Bechtel na izradi interne studije izvodljivosti za projekat, što uključuje prikupljanje podataka i završavanje tehničkih i ekoloških procena, dodajućida je to deo ranije preuzetih obaveza.

Savez je naveo da Rio Tinto vrši pritisak na protivnike projekta, a da je njegova ćerka firma Rio Sava Exploration postala vlasnik novih parcela u zoni rudnika. Organizacije okupljene u SEOS-u spremaju žalbu Ustavnom sudu zbog neverifikovanja potpisa za zabranu istraživanja litijuma i bora.

1. avgust 2022.
Novoizabrana Skupština Srbije dobila rok od sedam dana da verifikuje potpise narodne inicijative protiv litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-promeni započeli su 10. marta akciju prikupljanjem potpisa za pokretanje narodne inicijative za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Aktivisti su 18. juna predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu koju je potpisao 38.191 građanin. Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, na koji se aktivisti pozivaju, skupština ima rok od 30 dana da odgovori, odnosno proveri validnost prikupljenih potpisa. S obzirom da skupština nije odgovorila u predviđenom roku prekršila je zakon i ustav, tvrdi Savo Manojlović iz Kreni-Promeni. Aktivisti su 1. avgusta poručili da skupština ima rok od sedam dana da odgovori na inicijativu ili će u protivnom podneti ustavnu primedbu Ustavnom sudu Srbije.

9. jul 2022.
Potpisana Jadarska deklaracija – međunarodna saradnja za otpor eksploataciji litijuma

Predstavnici devet organizacija iz Čilea, Nemačke, Portugala, Srbije i Španije potpisali su u Gornjim Nedeljicama Jadransku deklaraciju. Po njihovim rečima, dokument predstavlja osnov za međusobnu podršku, saradnju, razmenu informacija i konkretnu pomoć, naspram ekspanzije iskopavanja ruda litijuma i drugih oblika ekstraktivizma koje donosi nepravedna energetska tranzicija motivisana profitom.

6. maj 2022.
Rio Tinto želi nove pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar

Na sastanku akcionara Rio Tinta, predsednik Simon Thompson je istakao da se kompanija nada da će moći da razgovara o svim opcijama za projekat Jadar sa novom Vladom Srbije. Izbori su održani 3. aprila i očekivalo se formiranje Vlade. Vlada je formirana 26. oktobra.

Na istom sastanku, Thompson je pod pritiskom javnosti morao da podneseostavku zbog skandala koji je usledio nakon što je Rio Tinto digao u vazduh 46.000 godina staru pećinu, inače sveto mesto Aboridžina u Australiji. Naime, 24. maja 2020. godine kompanija je uništila mesto s tragovima ljudskih naselja iz ledenog doba da bi proširila rudnik gvožđa Brokman 4 u klisuri Jukan.

18. mart 2022.
Tribina Nije filozofski ćutati – učesnici jednoglasni da se priroda mora čuvati i da je ispred profita

Tribina pod nazivom ‘Od zagađenja do uništenja – čovek, priroda i odgovornost’, organizovana je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na tribini su govorili episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije, zatim Vladimir Stevanović, predsednik Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), univerzitetski profesori Ratko Ristić, Ognjen Radonjić i Nenad Makuljević, muzičar i zagovornik održivog razvoja Rambo Amadeus, novinar i autor jedne od najpoznatijih emisija posvećenoj čovekovom odnosu sa prirodom Sasvim prirodno Jovan Memedović i novinar Milan Ćulibrk.

Složili su se da čovek ne može da opstane bez biljaka i životinja, ali da je stavljanjem profita ispred prirode na dobrom putu da uništi ono što mu omogućava život na planeti. Episkop Grigorije govorio je o tome zašto su Gornje Nedeljice, gde je planiran rudnik Rio Tinta, prekretnica, a akademik Stevanović, biolog, objasnio je zašto je fotosinteza važnija od profita. Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu, ispričao je kako je borba protiv Rio Tinta u stvari pobuna domorodaca, dok je profesor ekonomije Ognjen Radonjić objasnio gde greši ekonomska nauka u shvatanju prirode, ali i podsetio kada nam stiže klimatska katastrofa.

8. mart 2022.
Istražne bušotine zatrovale Jadar borom, arsenom i litijumom, Rio Tinto demantovao

Nalazi istraživanja ‘Uticaj istražne faze u zoni nalazišta jadarita na promenu sadržaja arsena, bora i litijuma u reci Jadar’, koju su radili istraživači Dragana Đorđević, Sanja Sakan i Jovan Tadić, pokazali su da je koncentracija toksičnih i kancerogenih metala bora, arsena i litijuma povećana u reci Jadar od tri do 17 puta i to nizvodno od lokacije na kojoj je Rio Tinto obavljao istražna bušenja. Rio Tinto je nekoliko dana kasnije demantovao nalaze sprovedenog istraživanja.

1. mart 2022.
Rio Tinto ‘ispituje sve opcije’ nakon što mu je Srbija zaustavila projekat za litijum

Kompanija Rio Tinto je u svom finansijskom izveštaju za 2021. godinu istakla da je razočarana odlukom Vlade Srbije da ukine prostorni plan za projekat Jadar. U izveštaju se dodaje da će kompanija nastaviti da preispituje sve opcije kao i pravni osnov za ovakav potez države.

2. februar 2022.
SEOS i Kreni-promeni dogovorili jedan zajednički zahtev: zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Kreni-promeni, kao i druge organizacije širom Srbije, dogovorile su se da stanu iza jednog zahteva: zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

20. januar 2022.
Brnabić: Vlada Srbije poništila prostorni plan za Rio Tintov projekat Jadar i sve dozvole

Vlada Srbije je poništila uredbu o prostornom planu područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto za rudnik i postrojenje za preradu jadarita i ispunila sve zahteve ekoloških organizacija, izjavila je premijerka Ana Brnabić.  Ona je tada rekla da Rio Tinto „apsolutno nije pružio dovoljno informacija“ vlastima i stanovnicima Jadra i Rađevine. Po njenoj tvrdnji, Vlada Srbije je ovim potezom ukinula sve povezane odluke i dozvole.

13. januar 2022.
Bojana Novaković osporava tvrdnje Rio Tinta da jeprivremeno obustavilo aktivnosti u Srbiji

Rio Tinto tvrdi da je privremeno obustavio aktivnosti u Srbiji zbog negativne kampanje, ali na terenu situacija pokazuje drugačiju sliku, istakla je u autorskom tekstu Bojana Novaković, koordinatorka ekološke aktivističke mreže Marš sa Drine.

Aktivisti i lokalno stanovništvo, uključujući Marijanu Trbović Petković iz pokreta Ne damo Jadar, svedoče o nastavku pritisaka na vlasnike zemljišta da prodaju svoje posede. Optužuju kompaniju i vladu za manipulacije i ignorisanje zakonskih procedura, a lokalna zajednica se priprema da nastavi borbu protiv projekta Jadar.

11. januar 2022.
Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Samostalni poslovni konsultant i ekonomista Nebojša Katić je u svom autorkom tekstu kritikovao oslanjanje samo na ekološke argumente, tvrdeći da će, čak i ako se dokaže da eksploatacija litijuma ne ugrožava životnu sredinu, ekonomske koristi i dalje prvenstveno pripadati Rio Tintu, dok bi Srbija imala minimalne koristi.

3 – 08. januar 2022.
Građani poručili: blokade puteva sve dok Rio Tinto ne ode iz Srbije

Građani Srbije su 8. januara peti put blokirali puteve.  Uputili su zahtev Vladi Srbije da ukine uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar kompanije Rio Tinto, ali i da otkaže sporazume sa drugim kompanijama koje žele da rudare litijum u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić je pred protest izjavila da je vlada blizu odluke da „poništi sve što se dešava sa Rio Tintom“ i „sve dozvole.“

16. decembar 2021.
Ukidanje Prostornog plana Loznice mali korak u dobrom pravcu, ipak ne sprečava otvaranje rudnika

Skupština grada Loznice je na sednici održanoj po hitnom postupku 16. decembra 2021. ukinula prostorni plan kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma.

Taj dokument, usvojen u julu iste godine, izazvao je veliko nezadovoljstvo građana i ekoloških aktivista. Početkom novembra, lokalno udruženje Ne damo Jadar predalo je Skupštini grada Loznice inicijativu da se iz gradskog prostornog plana grada izbaci prostorni plan područja posebne namene za projekat Jadar. Inicijativu je potpisalo skoro 5.400 građana Loznice i okoline, a rok da se o njoj odlučuje bio je 60 dana.

Dan pred održavanje sednice lozničke skupštine, kada je već bilo jasno da će prostorni plan biti ukinut, Rio Tinto je saopštio da će nastaviti da realizuje projekatu zakonskim okvirima i da pruža javnosti informacije o svim aspektima projekta za koje je nadležan.

27. novembar  – 11. decembar 2021.
Građani blokirali Srbiju kivni zbog “litijumskih” zakona i povlačenje zakona

blokada puteva zakoni referendum eksproprijacija beograd sava centar
Foto: Blokada kod Sava centra (Branislav Đurić/Twitter)

Nakon višemesečnih protesta zbog usvajanja novih Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čija rešenja omogućavaju državi da bez velike kontrole obavlja eksproprijaciju i sprovodi referendume kako bi dobila saglasnost građana za svoje poteze, među kojima je, pre svega, moguće otvaranje rudnika jadarita kompanije Rio Tinto, ekološki aktivisti i građani su 27. novembra prvi put blokirali saobraćajnice širom Srbije.

Nakon druge blokade, organizovane 4. decembra 2021, odlukama Narodne skupštine, Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zakoni su povučeni iz procedure. Iako je vlast povukla sporne zakone građani Srbije su 11. decembra treći put blokirali puteve. Građani su nastavili blokade jer su smatrali da i nakon povlačenja zakona i dalje postoji mogućnost da se otvore rudnici litijuma ne samo Rio Tinta, već i drugih kompanija.

09. novembar 2021.
Akademija inženjerskih nauka Srbije zabrinuta zbog trajnih negativnih posledica projekta Jadar na životnu sredinu

Projekat Jadar kompanije Rio Tinto, podržan od strane Vlade Srbije bez nezavisnih analiza, izaziva zabrinutost Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) zbog potencijalno ozbiljnih negativnih posledica po životnu sredinu, poput zagađenja podzemnih voda, degradacije zemljišta i rizika od poplava.

AINS ističe da nedostatak nezavisnih studija i nepristrasnih procena ugrožava budući razvoj zelene poljoprivrede u regionu, dok vlada nastavlja sa infrastrukturnim ulaganjima. Ministarka Mihajlović negira tvrdnje o prisustvu radioaktivnih elemenata, ali AINS upozorava na zanemarene rizike od prirodnog zračenja i dugoročne štete.

14. septembar 2021.
Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

Angela Merkel je boravila u jednodnevnoj poseti Srbiji pred samo povlačenje sa funkcije kancelarke i tom prilikom izjavila da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i da će se pitanjem eksploatacije ovog metala baviti članice Evropske unije.

11. septembar 2021. – 25. novembar 2021.
Protesti protiv rudnika litijuma

ekoloski ustanak protest gradjani skupstina

Prvi u nizu protesta protiv Rio Tinta održan je 11. septembra 2021. u Beogradu. Više hiljada građana se okupilo da izrazi nezadovoljstvo zbog ugrožavanja životne sredine i zdravlja građana, kao i najavljene gradnje rudnika jadarita nedaleko od Loznice.

Prostesti su zatim zahvatili celu Srbiju. Građani gornjeg Levča u opštini Rekovac i nekoliko sela u blizini Požege sprečili su istraživačke radove kompanija koje traže litijum i bor.

Početkom novembra je Ekološki ustanak organizovao protest ispred RTS-a sa zahtevom da javni medijski servis prestane da emituje Rio Tintovu reklamu, a pokret Marš s Kolubare je u Lukavcu kod Valjeva zatražio od vlasti da spreče dalje istraživanje prisustva litijuma u tom kraju. Usledio je protest ispred Narodne skupštine 23. novembra gde su građani iskazali protivljenje predloženim zakonskim rešenjima za eksproprijaciju, referendum i narodnu inicijativu. Stručnjaci su upozorili da će ta dva zakona, ukoliko ih poslanici usvoje, olakšati vlastima da odobre projekat kompanije Rio Tinto za iskopavanje i preradu rude litijuma u Jadru, ali i druge projekte  koje proglase da su u javnom interesu.

29. jul 2021.
Loznica usvojila prostorni plan za Rio Tinto dok su građani protestovali

Odbornici Skupštine grada Loznica usvojili su prostorni plan grada koji uključuje Prostorni plan područja posebne namene za projekat Jadar. Građani su se okupili ispred zgrade skupštine, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

08. jun 2021.
Jadar 2-Sastanak ambasadorke Srbije pri EU i predstavnika Rio Tinta u Briselu

Prema saznanjima BIRN-a, 8. juna, ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović se sastala sa Lorensom Dešambenoa, glavnim direktorom za spoljne poslove kompanije Rio Tinto u Briselu. U dokumentu koji je zatim poslat Ministarstvu spoljnih poslova pod oznakom hitno i u koji je BIRN imao uvid, stoji da je Dešambenoa tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu rekao da Rio Tinto “razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta” i eventualno proširenje projekta na Jadar 2.

07. jun 2021.
Rio Tinto otkupljuje zemlju i pre donošenja odluke o investiciji

Lokalno stanovništvo je izrazilo zabrinutost zbog netransparentnog procesa prodaje prvih imanja Rio Tintu pre nego što je kompanija donela zvaničnu odluku o investiciji. Aktivistkinja Marija Alimpić je izjavila da je kompanija otkupila imanja 36 porodica, a da drugim porodicama govori da će država izvršiti eksproprijaciju.

Suočen sa ogorčenjem javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ako bude potrebno, biti raspisan referendum o tome da li treba početi eksploataciju litijuma, koju će sprovoditi kompanija Rio Tinto, „na nivou opština ili okruga“, kako bi se videlo šta narod želi.

01. maj 2021.
Vučić se sastao sa predstavnicima Rio Tinta u Beogradu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa generalnim direktorom Jakobom Stausholmom. Razgovarali su o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije, piše u saopštenju predsedništva.

6. i 07. maj 2021.
Projekat Jadar – šta je poznato?

Odbori Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ’Čovek i životna sredina’ , i za materijale i njen idbor za hemiju odeljenja hemijskih i bioloških nauka organizovali su stručni skup 6. i 7. maja 2021. godine u Palati SANU pod nazivom Projekat Jadar šta je poznato?Cilj je bio da se svi elementi projekta Jadar naučno i stručno vrednuju, da se evaluiraju njegove koristi i štete te anticipiraju problemi koji bi mogli da nastanu ukoliko bi se realizovao. Skupu su, pored naučnika i akademika, prisustvovale potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, direktorka kompanije Rio Sava Vesna Prodanović kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) su nakon događaja  poslali Zorani Mihajlović pismo i dokument o razlozima zašto nije dobro da Rio Tinto izgradi rudnik litijuma u Srbiji.

4- 10. april 2021.
Proglašen Ekološki ustanak

Kompanija Rio Tinto je najavila otvaranje rudnika za 2022. godinu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Stanovnici doline Jadra i predstavnici ekoloških organizacija organizovali su protest 9. aprila ispred sedišta kompanije Rio Tinto na Novom Beogradu.

Narednog dana se ispred Vlade Srbije okupilo više hiljada demonstranata, zahtevajući od države da zaštiti životnu sredinu Srbije, kao i javno zdravlje. Na skupu je proglašen Ekološki ustanak.

22.12.2020.
Da li je prostorni plan posebne namene za projekat Jadar legitiman

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je da je prostorni plan posebne namene za projekat Rio Tinta usvojen nakon javnog uvida i izveštaja o proceni uticaja na životnu sredinu, tvrdeći da je projekat od velike važnosti za Srbiju i da će se sprovoditi po najvišim standardima. Međutim, lokalno stanovništvo izražava nezadovoljstvo i traži odgovore o tehnologiji, uticaju na životnu sredinu i promenama zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu smatra prostorni plan nelegitimnim, jer idejni projekat rudnika nije završen. Ona ističe da javni uvid nije bio adekvatno organizovan, s obzirom na to da većina stanovništva nije bila obaveštena, a da je rasprava održana tokom praznika. Ona takođe ukazuje na kontradiktorne informacije u vezi sa životnim vekom rudnika: u prostornom planu se navodi da će rudnik biti otvoren 30 godina, dok je direktorka firme Rio Sava Exploration, Vesna Prodanović izjavila će životni vek rudnika biti 50 godina.

09.12.2020.
Dragana Đorđević: Rudnik jadarita će Srbiji doneti više štete nego koristi

dolina jadra
Foto: Stalex Photography

Nakon početnog nezadovoljstva građana Lozničkog kraja oglasila se i struka. Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) Univerziteta u Beogradu, istakla je da, kada se ekološki rizici koji uključuju isparavanja agresivnih kiselina u atmosferu, zagađenje voda i uništavanje poljoprivrede, uporede sa ekonomskom koristima od rudnika litijuma, šteta može da bude daleko veća.

05.11.2020.
Nezadovoljni građani Srbije sve glasniji protiv investicije Rio Tinta u rudnik jadarita

Lokalno stanovništvo doline Jadra, zabrinuto zbog nedovoljno informacija o projektu odkompanije Rio Tinto i države, ali i mogućeg negativnog uticaja na zdravlje i životnu sredinu koji, po njihovim rečima, može da nastane eksploatacijom jadarita, organizovalo je protest u selu Brezjak. Osnovana su i prva udruženja građana: Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Ne damo Jadar, Marš sa Drine.

19.11.2020.
Osnovana nova Radna grupa za implementaciju projekta Jadar

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je 19. novembra 2020. potpisala odluku o obrazovanju druge Radne grupe za implementaciju projekta Jadar. Tačkom 2 definisan je njen zadatak: “razmatranje najsloženijih pitanja u oblasti implementacije projekta Jadar i davanje predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja u pogledu saradnje, analize implementacije tog projekta i koordinacije rada nadležnih organa i institucija u cilju pune i blagovremene implementacije operativnih pitanja”.

Za predsednicu radne grupe imenovana je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a za zamenicu državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

To telo  je brojalo skoro 30 članova, među kojima su bili Ivica Kojić, šef kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i specijalni savetnik predsednika Danilo Cicmil. U odluci se navodi da u radu mogu učestvovati i drugi sekretar ambasade Australije u Srbiji Majkl Širaev i direktor Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Takođe su određeni brojni pomoćnici u ministarstvima, agencijama i upravama nadležnim za ta pitanja, kao i predstavnici lokalnih samouprava i kompanija poput Srbijagasa, Puteva Srbije, EPS-a, Srbijavoda, Srbijašuma, Železnica i drugih.

Prvi sastanak je održan 8. decembra 2020. godine. “Nova radna grupa biće mnogo aktivnija i efikasnija nego prethodna, koja je formirana pre oko tri godine”, ocenila je Mihajlović.

20.02.2020.
Vlada donela uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar

Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar usvojena je 20. februara 2020. godine. Bila je zamišljena kao osnov za otvaranje rudnika.

14.04.2018.
Sastanak premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima Rio Tinta u Londonu

U aprilu 2018. godine, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se tokom radne posete Velikoj Britaniji sastala sa predstavnicima grupacije Rio Tinto i razgovarala o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja projekta Jadar, preneo je RTS. Izjavila je da je dogovoren rad u okviru zajedničke radne grupe.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da je održan prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju projekta Jadar i da će ona koordinirati rad svih nadležnih ograna, institucija i drugih subjekata angažovanih na tom poduhvatu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je predsedavao radnoj grupi, istakao je da je cilj pomenutog tela da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata. Ocenio je da će to kapitalno uticati na razvoj Srbije. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration Ričard Stori.

10. oktobar 2017.
Obrazovana Radna grupa za implementaciju projekta Jadar

Vladina odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar objavljena je 10. oktobra 2017. u Službenom glasniku 91/2017.

24. jul 2017.
Vlada Srbije potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju 2017.
Foto: Ministrastvo rudarstva i energetike

Srbija je u julu 2017. godine potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto. Memorandum su u vladi potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni direktor kompanije Rio Tinto uranijum i borati Sajmon Trot i direktor firme Rio Sava Exploration Ričard Stori.

Događaju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić. “Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj projekta Jadar kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom”, izjavila je.

Prema pisanju dnevnog lista Nova, koji je 2021. godine pronašao dokument, u njemu je istaknuto da je Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara klasifikovala projekat Jadar kao prioritetni projekat geoloških istraživanja.

8. jun 2004.
Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo prvo rešenje za istraživanje litijuma

Prvo rešenje preduzeću Rio Sava Exploration izdato je 8. juna 2004. godine (Sl. Glasnik RS 44/95), za izvođenje geoloških istraživanja evaporita u području Jadarskog neogenog basena – područje Loznice, na istražnom prostoru broj 1561 od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Do 2020. godine doneto je još 10 rešenja o nastavku vršenja geoloških istraživanja. U februaru 2020. doneto je Rešenje o zadržavanju prava na istražnom prostoru (Sl. Glasnik RS 101/15).

2004.
U Jadru pronađen novi mineral jadarit

Istražujući oblast Zapadne Srbije, Rio Tinto je 2004. godine otkrio novu rudu jadarit. To je litijum-natrijumski borosilikat – LiNaSiB3O7(OH), koji od korisnih komponenti sadrži litijum i bor. Internacionalna mineraloška asocijacija (IMA) zvanično ga je priznala u novembru 2006. godine. Kompanija je procenila da rezerve iznose više od 158 miliona tona rude, a Srbija je za sada jedina zemlja u kojoj je pronađen.

2001.
Rio Tinto osnovao ćerku firmu u Srbiji

Rudarska korporacija Rio Tinto osnovala je u Srbiji ćerku firmu Rio Sava Exploration d.o.o. Registrovala ju je za obavljanje geološko-rudarskih radova.

Komentara: (2)
Jovanović, stvarno / 15.09.2024.

Lepo, pregledno i – faktografski.
Ne manje važno: objektivno, nepristrasno i neutralno, ali činjenično, sažeto i jasno svakoj objektivnoj osobi, instituciji, organizaciji ili kompaniji.

Marko / 16.09.2024.

Da se vlast u Srbiji pokazala kao odgovorna kada je reč o zaštiti životne sredine, ne bi bilo takvog nepoverenja u nove projekte. Ovako….Linglong videsmo otvoren, a gradio nelegalno, zagađen vazduh, nestašice vode, da ne nabrajam dalje. Ne treba da kopaju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

15. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije...

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

15. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

15. septembar 2024. - Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u 2023. kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022.

Strategija zastite zivotne sredine Zelena Agenda Republike Srbije

Objavljena radna verzija Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033.

15. septembar 2024. - Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 03. septembra – 03. oktobra 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine