Životna sredina

Rio Tinto ‘ispituje sve opcije’ nakon što mu je Srbija zaustavila projekat za litijum

Rio Tinto ispituje sve opcije Srbija zaustavila projekat litijum

Foto: Rio Tinto

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Globalni rudarski gigant Rio Tinto ostvario je prošle godine rekordan profit zahvaljujući skoku cena sirovina. U svom godišnjem izveštaju je naveo da „ispituje sve opcije“ i „proučava pravni osnov“ za odluku Vlade Srbije da zaustavi njegov projekat za kopanje i preradu rude litijuma i bora u Jadru. Ta izjava povećava zabrinutost da bi kompanija mogla da se obrati sudu.

Rio Tintova neto zarada se prošle godine popela 116 odsto na dosad neviđenih 21,09 milijardi dolara. Poput svojih rivala kao što su Glencore i BHP, ova anglo-australijska kompanija se okoristila od snažnog rasta cena sirovina iz sektora rudarstva.

Ukupan prihod je skočio 44 procenta na 63,5 milijardi dolara usled skoka prodaje rude gvožđa, bakra i raznih minerala, poput titanijum-dioksida. Rio Tinto je takođe računao da će vremenom zaraditi od svog projekta za iskopavanje i preradu rude litijuma i bora u Srbiji, jer se predviđa povećanje potražnje za baterijama za električna vozila i druge vidove skladištenja struje, ali taj poduhvat je u januaru zaustavljen.

Rio Tinto je ‘razočaran’

Vlada u Beogradu je, pod pritiskom oko masovnih protesta zbog zabrinutosti za uticaj predloženog podzemnog rudnika na životnu sredinu, poništila prostorni plan za projekat. Premijerka Ana Brnabić je tada rekla da Rio Tinto „apsolutno nije pružio dovoljno informacija“ vlastima i stanovnicima Jadra i Rađevine. Po njenoj tvrdnji, Vlada Srbije je ovim potezom ukinula sve povezane odluke i dozvole.

„Razočarani smo ovom objavom i odlučni da ispitamo sve opcije i proučavamo pravni osnov za odluku i posledice po naše aktivnosti i ljude u Srbiji“, saopštio je Rio Tinto u godišnjem izveštaju, što je povećalo zabrinutost u Srbiji da bi mogao da se obrati sudu. Kompanija je ponovila ovaj stav na nekoliko mesta u dokumentu. Inače, u julu je namenila 2,4 milijarde dolara za investicije u projekat.

Jadar je prvi Rio Tintov projekat za litijum

Kompanija je dodala da je očekivala da će s komercijalnom eksploatacijom početi 2027, a zatim podići kapacitet na 58.000 tona litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, 160.000 tona borne kiseline i 225.000 tona natrijum-sulfata godišnje.

Jadar je prvi Rio Tintov projekat za litijum. Jadarit je dosad bio nepoznat mineral, pa je kompanija u svom razvojnom centru Bundoora u Melburnu u Australiji napravila probno postrojenje za ekstrakciju i objavila da je postupak koji je razvila funkcionalan. „Iako su koristi od projekata kao što je Jadar značajni i globalni u kontekstu omogućavanja energetske tranzicije, uzimamo u obzir zabrinutost lokalne zajednice i vredno smo radili da ublažimo lokalne uticaje i da istovremeno maksimalno uvećamo potencijalne društvene i ekonomske beneficije za Srbiju“, saopštio je.

Obe strane čekaju na ishod izbora

Grad Loznica je svoj lokalni prostorni plan za Jadar ukinuo još u decembru. Rio Tintova ćerka firma u Srbiji Rio Sava Exploration tada je objavila da će zastati sa svojim aktivnostima i posvetiti se dijalogu sa zabrinutim stanovništvom. U vreme dok su još podržavali projekat, vladini zvaničnici i zvaničnice su potegli pitanje moguće tužbe u slučaju da ga zaustave.

Protesti su nastavljeni do raspuštanja Narodne skupštine Srbije sredinom februara, kada su za 3. april raspisani opšti izbori. Kreni-promeni, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak i druge grupe za zaštitu okoline zahtevaju zabranu rudarenja litijuma i bora na nacionalnom nivou.

Zaštitnici životne sredine zahtevaju zabranu rudarenja litijuma i bora u celoj Srbiji

Oni navode da ta mera mora da se donese u parlamentu, u formi zakona, i upozoravaju da odluke i licence koje se tiču Rio Tinta i nekoliko drugih firmi koje istražuju litijum moraju da se povuku u skladu s propisima. Inače, po mišljenju aktivista i aktivistkinja, postoji rizik od tužbi.

Mediji u Srbiji su došli do dokumenta sa sastanka kojeg su predstavnici Rio Tinta održali sa evropskim zvaničnicima u julu. U njemu piše da kompanija očekuje da će s pripremama za izgradnju početi posle izbora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

1. mart 2022. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

1. mart 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

1. mart 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

1. mart 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu