Životna sredina

Rio Tinto ‘ispituje sve opcije’ nakon što mu je Srbija zaustavila projekat za litijum

Rio Tinto ispituje sve opcije Srbija zaustavila projekat litijum

Foto: Rio Tinto

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Globalni rudarski gigant Rio Tinto ostvario je prošle godine rekordan profit zahvaljujući skoku cena sirovina. U svom godišnjem izveštaju je naveo da „ispituje sve opcije“ i „proučava pravni osnov“ za odluku Vlade Srbije da zaustavi njegov projekat za kopanje i preradu rude litijuma i bora u Jadru. Ta izjava povećava zabrinutost da bi kompanija mogla da se obrati sudu.

Rio Tintova neto zarada se prošle godine popela 116 odsto na dosad neviđenih 21,09 milijardi dolara. Poput svojih rivala kao što su Glencore i BHP, ova anglo-australijska kompanija se okoristila od snažnog rasta cena sirovina iz sektora rudarstva.

Ukupan prihod je skočio 44 procenta na 63,5 milijardi dolara usled skoka prodaje rude gvožđa, bakra i raznih minerala, poput titanijum-dioksida. Rio Tinto je takođe računao da će vremenom zaraditi od svog projekta za iskopavanje i preradu rude litijuma i bora u Srbiji, jer se predviđa povećanje potražnje za baterijama za električna vozila i druge vidove skladištenja struje, ali taj poduhvat je u januaru zaustavljen.

Rio Tinto je ‘razočaran’

Vlada u Beogradu je, pod pritiskom oko masovnih protesta zbog zabrinutosti za uticaj predloženog podzemnog rudnika na životnu sredinu, poništila prostorni plan za projekat. Premijerka Ana Brnabić je tada rekla da Rio Tinto „apsolutno nije pružio dovoljno informacija“ vlastima i stanovnicima Jadra i Rađevine. Po njenoj tvrdnji, Vlada Srbije je ovim potezom ukinula sve povezane odluke i dozvole.

„Razočarani smo ovom objavom i odlučni da ispitamo sve opcije i proučavamo pravni osnov za odluku i posledice po naše aktivnosti i ljude u Srbiji“, saopštio je Rio Tinto u godišnjem izveštaju, što je povećalo zabrinutost u Srbiji da bi mogao da se obrati sudu. Kompanija je ponovila ovaj stav na nekoliko mesta u dokumentu. Inače, u julu je namenila 2,4 milijarde dolara za investicije u projekat.

Jadar je prvi Rio Tintov projekat za litijum

Kompanija je dodala da je očekivala da će s komercijalnom eksploatacijom početi 2027, a zatim podići kapacitet na 58.000 tona litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, 160.000 tona borne kiseline i 225.000 tona natrijum-sulfata godišnje.

Jadar je prvi Rio Tintov projekat za litijum. Jadarit je dosad bio nepoznat mineral, pa je kompanija u svom razvojnom centru Bundoora u Melburnu u Australiji napravila probno postrojenje za ekstrakciju i objavila da je postupak koji je razvila funkcionalan. „Iako su koristi od projekata kao što je Jadar značajni i globalni u kontekstu omogućavanja energetske tranzicije, uzimamo u obzir zabrinutost lokalne zajednice i vredno smo radili da ublažimo lokalne uticaje i da istovremeno maksimalno uvećamo potencijalne društvene i ekonomske beneficije za Srbiju“, saopštio je.

Obe strane čekaju na ishod izbora

Grad Loznica je svoj lokalni prostorni plan za Jadar ukinuo još u decembru. Rio Tintova ćerka firma u Srbiji Rio Sava Exploration tada je objavila da će zastati sa svojim aktivnostima i posvetiti se dijalogu sa zabrinutim stanovništvom. U vreme dok su još podržavali projekat, vladini zvaničnici i zvaničnice su potegli pitanje moguće tužbe u slučaju da ga zaustave.

Protesti su nastavljeni do raspuštanja Narodne skupštine Srbije sredinom februara, kada su za 3. april raspisani opšti izbori. Kreni-promeni, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak i druge grupe za zaštitu okoline zahtevaju zabranu rudarenja litijuma i bora na nacionalnom nivou.

Zaštitnici životne sredine zahtevaju zabranu rudarenja litijuma i bora u celoj Srbiji

Oni navode da ta mera mora da se donese u parlamentu, u formi zakona, i upozoravaju da odluke i licence koje se tiču Rio Tinta i nekoliko drugih firmi koje istražuju litijum moraju da se povuku u skladu s propisima. Inače, po mišljenju aktivista i aktivistkinja, postoji rizik od tužbi.

Mediji u Srbiji su došli do dokumenta sa sastanka kojeg su predstavnici Rio Tinta održali sa evropskim zvaničnicima u julu. U njemu piše da kompanija očekuje da će s pripremama za izgradnju početi posle izbora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE

Novoizabrana Skupština Srbije dobila rok od sedam dana da verifikuje potpise narodne inicijative protiv litijuma

01 августа 2022 - Narodna skupština ima rok od sedam dana da proveri potpise za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, istakli su aktivisti.