Životna sredina

Brnabić: Vlada Srbije poništila prostorni plan za Rio Tintov projekat Jadar, sve dozvole

Brnabić Vlada Srbije ponistila prostorni plan Rio Tintov Jadar sve dozvole

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je poništila uredbu o prostornom planu područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto za rudnik i postrojenje za preradu jadarita i  ispunila sve zahteve ekoloških organizacija, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

„Ugovore nikada nismo imali, kao što smo više puta i rekli“, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sednice na kojoj je poništena Uredba o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine. Ona je navela da su ispunjeni svi zahtevi ekoloških organizacija zbog kojih su poslednjih meseci omasovljeni protesti u organizaciji Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, pokreta Ne davimo Beograd, Otvorene građanske platforme Akcija i drugih.

Zahteve koje je pomenula je 12. januara predala inicijativa Kreni-promeni, koja je večeras održala protest ispred zgrade Predsedništva Srbije kao i kod Vlade Srbije.

Dokumentacija na uvid svim organizacijama

Ukidanjem uredbe su poništeni „svi upravni akti koji su vezani za kompaniju Rio Tinto odnosno Rio Sava Exploration, sve dozvole, sva rešenja, sve odluke i sve ostalo“, izjavila je Brnabić. Budući da je zahtevano i objavljivanje svih sporazuma, ona je pokazala ukoričenu dokumentaciju za koju kaže da obuhvata celokupno poslovanje Rio Tinta i njegove podružnice.

Premijerka je navela da je prvo, 2002, potpisan sporazum s vladom Velike Britanije o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a da je anglo-australijski rudarski gigant 8. juna 2004. dobio prvo rešenje, za izvođenje geološkog istraživanja u Jadru, od Ministarstva rudarstva i energetike.

„Pozivam sve zainteresovane ekološke organizacije, udruženja, da nam se obrate, da dođu, da preuzmu ove dokumente, da analiziraju. I takođe nudim da moj tim, iz mog kabineta i iz našeg Sekretarijata za zakonodavne poslove pomogne u analizi“, izjavila je Brnabić. Ona je istakla da je po Zakonu o rudarstvu iz 2006. uvedeno načelo kontinuiteta – ekskluzivno pravo kompanije koja istražuje rudu da je i eksploatiše.

Brnabić optužuje strane fondacije

Ana Brnabić je podsetila da je vlada rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika izdala 2012. godine. Navela je i da je, u skladu sa zahtevima, ukinuta radna grupa za implementaciju projekta Jadar koja je formirana 9. aprila prošle godine.

„Nemam reči kojima bih opisala licemerje stranaca koji finansiraju ove organizacije i ove proteste. I, da budem potpuno jasna, o ovome sam razgovarala sa nekoliko ambasadora i istu ovu poruku sam im prenela“, izjavila je.

Najveći finansijeri organizacija za zaštitu životne sredine su „svakako iz Sjedinjenih Američkih Država“: Rockefeller fondacija, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju, Edge Funders Alliance i mnogi drugi, tvrdi Brnabić, koja je pomenula i Vestminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet, nemačku fondaciju Heinrich Böll, austrijski Riverwatch i druge, za koje kaže da učestvuju u osnivanju i radu grupa za zaštitu životne sredine.

Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija

S druge strane, premijerka je rekla da razume zabrinutost građana za uticaj Rio Tintovog litijumskog projekta na životnu sredinu, tvrdeći da ranije nije ni od koga čula da postoji neki problem. „Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ljudima u Jadru, Rađevini, u lokalnim mestima i lokalnim selima. Nije pružio dovoljno informacija ni Vladi Republike Srbije“, naglasila je Brnabić.

Rekla da vlasti od posete predsednika Aleksandra Vučića Gornjim Nedeljicama nisu održale nijedan sastanak s Rio Tintom.

Aktivisti: nije gotovo

Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, jedna od organizatorka brojnih protesta u Loznici i šire, kazala je da moraju da budu poništeni i lokacijski uslovi koji su dobijeni na osnovu prostornog plana i da se status zemljišta vrati iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko.

„Moraju da se procesuiraju ljudi koji su učestvovali u ovom organizovanom kriminalu. Neko je zloupotrebio svoj službeni položaj. Neko je izdavao ilegalne dozvole“, izjavila je. Upitala je ko će sanirati 528 bušotina koje je kompanija napravila i štetu koju je nanela kao i da li će i dalje moći da se istražuju rezerve rude litijuma.

Rio Tinto je napravio branu na reci Rakovici, a neke bušotine još cure, istakla je Alimpić. Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji su poslali svoje zahteve još 16. decembra, a premijerka ih nije ni pomenula, dodala je.

Kreni-promeni je 12. januara ispostavio i zahtev da se uvede dvadesetogodišnji moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma.

Rio Tinto je saopštio da „razmatra pravne osnove“ odluke Vlade Srbije i posledice koje ona može imati na kompanijine aktivnosti u zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

20. januar 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

20. januar 2022. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

20. januar 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

20. januar 2022. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici