Životna sredina

Rio Tinto ne odustaje od projekta Jadar, odlaže početak proizvodnje litijuma

Rio Tinto ne odustajemo od projekta Jadar, odlazemo pocetak proizvodnje litijuma

Foto: Rio Tinto

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako predstavnici vlasti u Srbiji uveravaju da Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji, i da će ukinuti uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar, ova kompanija saopštila je da ne odustaje od projekta, ali se početak proizvodnje očekuje 2027. godine, a ne 2026, kako je prvobitno planirano.

Ukidanje uredbe o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar, koji predstavlja osnov za otvaranje rudnika jadarita i dobijanje litijuma, jeste jedan od zahteva ekoloških organizacija i meštana doline Jadra, zbog čega organizuju blokade puteva, ali nije i jedini.

Naime, oni takođe traže da se zabrani eksploatacija litijuma u Srbiji kako bi bili sigurni ne samo da Rio Tinto neće otvoriti rudnik kada je planirao, nego nikad, kao i da će to važiti za sve druge kompanije. U trenutnoj situaciji ovakav zahtev je sasvim razumljiv.

Rio Tinto: projekat se odlaže zbog nedobijanja odobrenja za eksploataciono polje

Firma Rio Sava Exploration je saopštila da je Rio Tinto, zbog kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje revidirao dinamiku realizacije projekta „Jadar“.

„Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine“, navodi se u saopštenju firme Rio Sava Exploration.

Rio Tinto, kako se dodaje, ostaje posvećen razvoju projekta „Jadar“ i prepoznaje da u daljem razvoju projekta mora da sluša i poštuje stavove svih zainteresovanih strana. Kompanija će iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.

Rio Tinto: ostajemo posvećeni projektu

Odobrenja o eksplatacionom polju, kako se ističe, je neophodan uslov da Rio Tinto podnese Vladi Srbije studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije.

Rio Sava Exploration nastavlja izradu studije izvodljivosti, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta, saopštila je firma.

Inače, pre samo mesec dana Rio Sava Exploration je saopštila da planira da zastane sa projektom Jadar. Tada je Vesna Prodanović, generalna direktorka, za agenciju Beta rekla da će to biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Brnabić i Vučić uveravaju da je projekat Jadar gotov

Saopštenje Rio Tinta dolazi u trenutku kada premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić ponavljaju da je projekat gotov.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji. On je rekla da će uskoro isteći dozvole izdate ovoj kompaniji, a Vlada Srbije će ukinuti Prostorni plan za projekat „Jadar“. Nešto ranije i predsednik Vučić je izjavio da pretpostavlja da će Vlada Srbije da donese odluku da raskine ugovore sa Rio Tintom.

Brnabić je istakla da nema nikakav stav prema Rio Tintu, kao i da ih ova vlast nije dovela.

Ako Rio Tinto odluči da tuži državu Srbiju, mi ćemo se boriti na sudu, dodala je Brnabić, preneli su lokalni mediji.

Brnabić je izjavila da će Prostorni plan biti ukinut uskoro, ali nije rekla kada.

Portal Nova.rs prenela je danas da je Marijana Petković, predstavnica udurženja “NE damo Jadar”, izjavila da će Vlada Srbije u petak objaviti da rudarska firma Rio Tinto napušta Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

19. januar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. januar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. januar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. januar 2022. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine