Životna sredina

Građani sa blokada poručili: Rio Tinto da ode iz Srbije, vlast da obelodani ugovore

Gradani blokada Rio Tinto ode iz Srbije vlast obelodani ugovore

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

08.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Aktivističke organizacije i meštani područja u kojima se istražuju rudne naslage litijuma organizovali su petu blokadu puteva, sa zahtevom da Srbija otkaže sporazume sa Rio Tintom i ostalim kompanijama. Premijerka Ana Brnabić je pre protesta izjavila da je vlada blizu odluke da „poništi sve što se dešava sa Rio Tintom“ i „sve dozvole.“

Na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološkog ustanka i lokalnih aktivističkih grupa, građani su na devet mesta zaustavili saobraćaj s porukom vlastima da objave sve dokumente potpisane s Rio Tintom i firmama koje je osnovao u Srbiji i onemoguće tom rudarskom gigantu i drugim kompanijama da tragaju za litijumom i borom i otvaraju rudnike.

Okupljanja su organizovana kod Sava centra u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Užicu, Šapcu, Loznici, Preljini, Vrbasu, Topoli i na putu Požega-Kosjerić u Pesku. Zahteva se i poništavanje uredbe o prostornom planu za projekat Jadar kod Loznice.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pre protesta izjavila da je vlada blizu odluke da „poništi sve što se dešava sa Rio Tintom“ i „sve dozvole“ i dodala: „Dajte da vidimo koji je ceh.“ Ona, predsednik Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović su poslednjih nedelja slali oprečne izjave o obavezama Srbije prema Rio Tintu i o tome da li bi u slučaju otkazivanja projekta ta anglo-australijska kompanija mogla da traži odštetu za uložena sredstva.

Ovo je peta blokada puteva i ulica u poslednjih mesec i po dana, a najmasovnija od njih, na više od 60 lokacija, održana je 4. decembra.

Portal Nova.rs je javio da se u Loznici jedan vozač zaleteo kolima na ljude u blokadi, ali nije bilo vesti o eventualnim povredama. U Novom Sadu, u kojem su okupljanja dosad bila najveća u odnosu na veličinu grada, prvi put je blokiran auto-put. I tu je jedan vozač pokušao da prođe svojim vozilom kroz okupljene, kao i u Preljini, a manji incidenti su zabeleženi i na drugim mestima.

Miran Pogačar je ispred organizatora okupljanja u Novom Sadu nagovestio da bi protest sledeće nedelje mogao da se održi na jednom mestu u Srbiji i rekao da se razgovara o radikalizaciji. Slične poruke su poslali predstavnici SEOS-a i Ekološkog ustanka.

„Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati“, saopštio je Ekološki ustanak u reakciji na izjavu premijerke da bi vlada mogla da poništi sve sporazume s Rio Tintom.

Organizatori blokada saobraćaja širom Srbije su ova okupljanja iskoristili i da skrenu pažnju na lokalne izazove u oblasti životne sredine i drugih sfera života, poput kontroverznih urbanističkih rešenja u Novom Sadu i proširenja aerodroma u Lađevcima.

Grupa organizacija i inicijativa za zaštitu životne sredine iz Bosne i Hercegovine uključujući Hrabre žene Kruščice uputila je pismo podrške demonstrantima u Srbiji i izrazila uverenje da će saborci iz Srbije njima pomoći u zaštiti Ozrena, Majevice i drugih područja kojima preti zagađenje.

Protestni skup je održan i u Londonu kod Rio Tintovog sedišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

8. januar 2022. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

8. januar 2022. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

rio-tinto-protest-jadarit

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

8. januar 2022. - Univerzitetski profesori i ekološki aktivisti upozoravaju da neće dozvoliti "korporativno zauzimanje" najplodnijeg zemljišta radi proizvodnje litijuma

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

8. januar 2022. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada