Životna sredina

Građani poručili: blokade puteva sve dok Rio Tinto ne ode iz Srbije

blokada puteva rio tinto litijum novi sad

Novi Sad (foto: Brajan Brkovic/Twitter)

Objavljeno

03.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Građani Srbije blokirali su danas saobraćaj na najmanje osam lokacija i poručili da će protesti trajati dok kompanija Rio Tinto, koja u lozničkom kraju planira da otvori rudnik litijuma, ne ode iz Srbije. Oni traže da Vlada Srbije ukine uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar ove kompanije jer je ovaj dokument i dalje na snazi, a predstavlja osnov za otvaranje rudnika litijuma.

Blokade puteva u trajanju od jednog do tri sata održane su u Gornjim Nedeljicama i Brezjaku, Novom Sadu, Užicu, Beogradu, kao i kod Požege, Preljine, Šapca, Bora, i predstavljaju četvrtu ovakvu akciju, posle tri koje su organizovane krajem novembra i u decembru. Kao i prethodne blokade i ove je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije koji čine organizacije Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Eko brigada i nEko brine za Levač. SEOS su podržali i Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Akcija.

Da podsetimo, posle tri održane blokade povučen je iz procedure Zakon o eksproprijaciji i izmenjen Zakon o referendumu, i onda i ukinut Prostorni plan grada Loznice, ali meštani doline Jadra i ekološke organizacije odmah su upozorili da ovi potezi ne znače da Rio Tinto i druge kompanije neće otvoriti rudnike u Srbiji.

Povod za nove blokade, kako je saopštio SEOS, bila je izjava predsednika Aleksandra Vučića da projekat Jadar neće biti povučen. U međuvremenu su stizale oprečne izjave predstavnika Vlade Srbije o obavezama države prema Rio Tintu, dok je predsednik Vučić izjavio da bi Srbija morala da plati milijardu evra ovoj kompaniji ako zaustavi njen projekat.

Gornje Nedeljice: ko je šta potpisao i za šta uzeo pare?

Na blokadi u Gornjim Nedeljicama meštanin Zlatko Kokanović, predstavnik udruženja NE damo Jadar, izjavio je da će se protesti i blokade nastaviti dok ne budu ispunjeni uslovi, a to je, pre svega, ukidanje plana područja posebne namene za rudnik. On je istakao da je za blokade odgovoran predsednik Vučić jer je prvo rekao da se projekat Jadar stopira, pa da se nastavlja i sada da mora da im se plati milijardu evra.

„Zar mi vredimo samo milijardu i ko je šta potpisao, za šta uzeo pare?“, istakao je Kokanović, preneo je N1, i dodao da su 16. decembra prošle godine Vladi Srbije podneli zahtev da se povuče uredba o prostornom planu područja posebne namene.

Meštanin sela Korenita Milan Pavlović za Nova.rs je rekao da narod želi da se protera svako ko hoće u njihov kraj da dovede rudnik, da se uklone blindirani kavezi iz njihovih njiva i da se proteraju pravnici koji im noću kradu njive.

Povlačenje Prostornog plana Loznice je samo guranje stvari pod tepih, rekao je Pavlović.

Novi Sad: izjave o obavezama prema Rio Tintu smišljene da se zbuni narod

Najmasovnija blokada bila je u Novom Sadu. Blokirana je raskrsnica Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, a posle je i održana protestna šetnja.

Vesna Galečić, iz Organizacije za očuvanje prirode i životinja (OSNA), poručila je da su izjave predstavnika Vlade Srbije da u isto vreme i imamo i nemamo obaveze prema Rio Tintu smišljene da zbune narod. Važno je da narod Srbije zna koje to obaveze ima prema Rio Tintu, dodala je ona.

Stanovnici Požege, Kosjerića i okolnih mesta blokirali su put Požega-Kosjerić u mestu Pesak.

Milena Orubović Đukić, iz udruženja građana Za čist Kosjerić, rekla je da se blokadama štiti zemlja Jadra i Rađevine, ali i svaka druga srpska zemlju gde su planirani rudnici.

Ugroženo deset požeških i dva kosjerićka sela

Ogorčeni smo izjavom predsednika Srbije od pre nekoliko dana kada je rekao da se projekat Jadar neće obustaviti, poručila je ona, i dodala da sve dok Vučić bude imao takav stav narod će biti na ulici.

Nikola Maslać, iz udruženja Inicijativa za Požegu, podsetio je da je deset požeških sela i dva kosjerićka ugroženo projektom iskopavanja litijuma u Dobrinjskom basenu.

„To je naša zemlja i naša obaveza je da je branimo jer na njoj i od nje žive naši sugrađani. To nije ugrožavanje samo njihovih, već života svih nas i čitave Srbije“^, istakao je Maslać.

Vujović: izrada procene uticaja na životnu sredinu rudnika Rio Tinta još nije ni počela

Povodom novih blokada puteva predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je država uradila svoj posao jer je prihvatila i usvojila sve zahteve. Kada je reč o rudniku Rio Tinta on je naglasio da tu neće biti nikakvog pomeranja, niti delovanja, pa zbog toga ne vidi smisao protesta.

„Neće biti nikakvog delovanja dok mi o tome sami između sebe ne budemo razgovarali, a kada će to biti ne znamo jer još nismo dobili studije. Stoga ne vidim smisao protesta ni danas, ni za tri, ni za šest meseci“, preneli su lokalni mediji.

Rok za izradu studije o proceni uticaja rudnika je godinu dana od kada rešenje za taj dokument postane pravosnažno

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je da je kompaniji Rio Tinto izdato rešenje za obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje još nije pravosnažno zbog žalbi građana. Ona je naglasila da je rok za izradu studije godinu dana od trenutka kada rešenje postane pravosnažno.

Vujović je dodala da studiju sačinjava kompanija, nakon čega će je predati Ministarstvu na uvid i procenu. Rešenje nije pravosnažno jer se sada odlučuje po žalbama građana, dodala je Vujović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

3. januar 2022. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

3. januar 2022. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

3. januar 2022. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

3. januar 2022. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila