Životna sredina

Savez ekoloških organizacija Srbije pozvao na nove blokade puteva u ponedeljak 3. januara 

savez ekoloskih organizacija srbije seos protest uredba rio tinto litijum

Foto: anaradomanmiletic from Pixabay

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvao je građane Srbije na nove blokade puteva u ponedeljak 3. januara jer su predstavnici vlasti saopštili da neće povući projekat Jadar kompanije Rio Tinto, koji predviđa otvaranje rudnika jadarita i dobijanje litijuma.

Savez ekoloških organizacija Srbije čine organizacije Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Eko brigada i nEko brine za Levač. Inače, dosad su održane tri blokade puteva, 27. novembra, 4. decembra i 11. decembra.

Posle druge blokade puteva odlukama Narodne skupštine, Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića povučen je iz procedure Zakon o eksproprijaciji i izmenjen Zakon o referendumu, a malo kasnije ukinut je i Prostorni plan grada Loznice. Sve ovo su bili razlozi za blokade. Ipak, meštani doline Jadra i ekološke organizacije upozorili su da ovi potezi ne znače da Rio Tinto i druge kompanije neće otvoriti rudnike u Srbiji, i da je neophodno ukinuti i uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar koji je usvojila Vlada Srbije i koja predstavlja osnov za otvaranje rudnika Rio Tinta.

SEOS: predsednik je izneo neistinu da je učinio sve što je narod tražio

SEOS je sada saopštio da je posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da projekat Jadar neće biti obustavljen, jasno da sporna uredba Vlade Srbije neće biti povučena i da će SEOS ostati ponovo bez odgovora. Takođe, kako su naveli, predsednik je izneo neistinu da je učinio sve što je narod tražio.

„Siti smo laži i igara, zato idemo ponovo na blokadu od 3. 1. 2022. u 13 sati. Prvo ćemo blokirati puteve na  tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče Uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije. Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede!“, poručio je SEOS u saopštenju.

Vučić: projekat Jadar stoji i nigde se neće pomerati

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, kako su preneli lokalni mediji, da projekat Jadar neće biti povučen iako su to tražili „pojedini opozicioni političari“.

Prilikom posete Kliničko-bolničkom centru u Novom Pazaru Vučić je naveo da su protiv projekta Jadar političari koji su taj projekat i doveli u Srbiju.

Taj projekat stoji i nigde se neće pomerati, rekao je on, i dodao da su ga neki drugi doveli, a sadašnja vlast je uradila sve što je narod tražio i to je to.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. decembar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

28. decembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto