Životna sredina

Građani Srbije treći put blokirali puteve i traže zabranu istraživanja i rudarenja litijuma

Gradjani po treci put blokirali puteve vlast da zabrani istrazivanje i kopanje litijuma u Srbiji

Blokada auto-puta kod Sava centra u Beogradu (foto: Balkan Green Energy News)

Objavljeno

11.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani i ekološke organizacije treću subotu zaredom blokirali su puteve širom Srbije odlučni u nameri da spreče otvaranje rudnika litijuma u Srbiji i zato traže da se zabrane sva istraživanja i iskopavanja rude ovog metala. Iako je vlast povukla dva sporna zakona o eksproprijaciji i referendumu, građani poručuju da problem suštinski nije rešen. Oni smatraju da i dalje postoji mogućnost da se otvore rudnici litijuma ne samo Rio Tinta, već i drugih kompanija, što bi, kako tvrde, nanelo nenadoknadivu štetu vazduhu, zemlji i vodi.

Saobraćajnice su danas blokirane u Beogradu, Boru, Jagodini, Kosjeriću, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pančevu, Preljini, Prokuplju, Šapcu, Valjevu, Vranju, Užicu, Šidu. Građana je na svim lokacijama bilo manje nego prošli put, a organizatori su, kao i prethodna dva puta, bili Ekološki ustanak i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), ali bez kampanje Kreni-promeni, čiji lider Savo Manojlović je odlučio da ne zove građane na blokade jer su ispunjena dva prvobitna zahteva.

Ta dva zahteva – povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu, su ispunjena odlukama predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Narodne skupštine. Takođe, poslednji potezi i izjave predstavnika vlasti govore da vlast u rudarstvu vidi priliku za investicije, i da ne razmišlja o odustajanju od projekta Rio Tinta.

Ćuta: nema mira dok se Rio Tinto ne protera iz Srbije

U Beogradu je glavna blokada održana kod Sava centra, gde je blokiran auto-put. Aleksandar Jovanović Ćuta, iz Ekološkog ustanka,  izjavio je da nema odustajanja dok Rio Tinto ne bude proteran iz Srbije.

On je ponovio pet zahteva Ekološkog ustanka među kojima je i brisanje projekta Rio Tinta iz Prostornog plana Loznice.

Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i dok se ne zabrani eksploatacija litijuma u Srbiji, istakao je on, i poručio ko ne sluša struku, slušaće motiku, preneo je N1.

Bralović (Suvoborska greda): mnogo toga zavisi od sednice Skupštine Loznice

Na blokadi u Preljini Ljiljana Bralović, iz Suvoborske Grede, organizacije koja je članica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), izjavila je da je glavni zahtev da se iz Srbije oteraju rudarska mafija i korporacije krupnog kapitala.

Ona je ponovila da su meštani sprečili dva pokušaja geoloških istraživanja u Pranjanima i Koštunićima.

Bralović je naglasila da mnogo toga zavisi od sednice Skupštine Loznice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi građana da se Rio Tinto izbaci iz Prostornog plana. Sednica bi trebalo da se održi do srede.

Građanska neposlušnost i protesti će se nastaviti, a na koji način to ćemo se naknadno dogovoriti i obavestiti građane, poručila je Bralović, preneo je N1.

Ratko Ristić: protesti neće stati ako se ne zaustave svi projekti iskopavanja litijuma

Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta, izjavio je da cela zemlja iskazuje nezadovoljstvo zbog spoznaje javnosti o štetnosti iskopavanja litijuma na području Loznice, Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, Rekovca, Jagodine i ko zna još koliko gradova.

Protesti građana su usmereni na to da se trajno zaustavi svaki projekat koji je vezan za iskopavanje litijuma, dodao je on.

Protesti će, prema njegovim rečima, biti prekinuti ako aktuelna vlast donese odluku o obustavi svih započetih projekata iskopavanja litijuma.

Svetlana Bojković: svi rudnici litijuma da se proteraju iz Srbije

Ako vlast to ne uradi protesti će biti još masovniji, dodao je on, i naglasio da svi dogovori i eventualni ugovori između Rio Tinta i države moraju biti poništeni.

Borba protiv kompanije Rio Tinto nije gotova i nema razloga za prekid protesta, poručila je glumica Svetlana Ceca Bojković, prenela je Nova.rs.

Osnovni zahtev je, prema njenim rečima, da se Rio Tinto i svi rudnici litijuma proteraju iz Srbije.

Užičani i Kraljevčani dobili prekršajne prijave

Građani u Kraljevu okupili su se ispred Policijske uprave zbog toga što je policija pisala prekršajne prijave za učešće na blokadi saobraćajnica prošle subote, prenela je Nova.rs. Prijave su, kako se navodi, napisane jer su se kao pešaci suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja kretali po kolovozu.

Vladimir Beočanin, advokat za zaštitu ljudskih prava, izjvio je da nema nijednog osnova za pisanje ovih kazni, i pozvao prijavljene da ih ne plaćaju.

Mirko Filipović, zastupnik Užičana koji su dobili prekršajne naloge zbog učešća na prethodnim protestima, kaže da su nalozi stigli na desetine adresa, preneo je N1.

Filipović je naveo da su neki pristali da plate 50 odsto kazne u roku od osam dana, a neki su potražili sudsku zaštitu.

Podrška iz Brisela i Berlina

Građani Srbije, koji žive u Briselu i Berlinu, podržali su blokade puteva u Srbiji.

Oni su se u Briselu okupili ispred zgrade Evropske komisije, preneo je N1. Nosili su transparente na kojima piše Zdravlje nije na prodaju, Ja štitim prirodu, Zbog čega EU podržava rudnike litijuma u Srbiji, a ne u Nemačkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

11. decembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

11. decembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

11. decembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. decembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja