Životna sredina

Građani masovno blokirali saobraćaj u Srbiji u znak protesta zbog spornih zakona i Rio Tinta

Protesti-Beograd-Rio-Tinto-ekspropriacija-referendum-4.decembar-2021.

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološke organizacije i građani su danas blokirali saobraćaj širom Srbije na dva sata zbog protivljenja zakonima o referendumu i eksproprijaciji i Rio Tintovom projektu za iskopavanje i preradu rude litijuma. To je bio najmasovniji protest te vrste u poslednjih više od dvadeset godina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o novom zakonu o eksproprijaciji sa grupom meštana iz Gornjih Nedeljica.

Aktivisti su se okupili na preko 60 lokacija u gradovima i na putevima po celoj zemlji. Na desetine hiljada građana poručilo je vlastima da zaustave Rio Tintov projekat Jadar i istraživanja litijuma kao i da zaštite životnu sredinu i građanska prava u Srbiji.

Na ovaj vid masovnog protesta pozvali su Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS, kampanja Kreni-promeni, Ekološki ustanak, Akcija, Ne davimo Beograd i brojne druge nevladine i političke organizacije, inicijative i neformalne grupe.

Otpor se rasplamsao s pripremom i usvajanjem Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i izmena Zakona o eksproprijaciji. U Beogradu je proteklih nedelja održana serija protesta.

Savo Manojlović iz Kreni-promeni i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pozvao je građane da do ispunjenja zahteva svake subote produžavaju blokadu za po sat vremena. On je rekao da organizatori traže povlačenje Zakona o eksproprijaciji, a da se Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi izmeni.

Saobraćaj je blokiran i prošle subote, 27. novembra, na sat vremena, a tada su zabeleženi i incidenti. Mnogi aktivisti su uhapšeni, a organizatori su optužili policiju za prekomernu upotrebu sile. Demonstrante u Šapcu je napala grupa za koju kažu da su pristalice vladajuće stranke.

blokirali saobracaj spornih zakona Rio Tinta
Foto: Leskovac (Balkan Green Energy News)

U Novom Sadu najveća tuča

Ovog puta su pred protest aktivisti i novinari širom zemlje javljali da ih je obilazila policija i pretila im prekršajnim i krivičnim prijavama zbog pozivanja na okupljanje. Danas se na demonstracijama u Novom Sadu pojavila grupa huligana i provocirala, a onda je došlo do tuče. Prema izveštajima, gađali su okupljene ciglama i flašama.

U Staroj Pazovi je zabeležen fizički sukob između demonstranata i provokatora, preneli su mediji. Jedan učesnik protesta je povređen.

Uvod u današnja dešavanja bio je skup advokata ispred zgrade Predsedništva Srbije protiv dva sporna zakona.

Pedesetak ljudi iz pokreta Vera, nada, ljubav blokiralo je administrativni prelaz Merdare pre zvaničnog početka protesta, javile su Južne vesti. Zatim su se pridružili Kuršumličanima i stanovnicima okolnih opština koji su zaustavili saobraćaj na putu Niš-Priština. Miran protest je održan i u obližnjem Prokuplju.

Narod zauzeo Gazelu

Građani su zaustavili saobraćaj na Gazeli s obe strane, a onda praktično zauzeli most. Blokirana je Slavija, zatim kružni tok kod zgrade Opštine Novi Beograd, Pančevački, Brankov i Pupinov most i Autokomanda. Na teritoriji glavnog grada saobraćaj je zaustavljen na petnaestak mesta, uključujući u Batajnici, Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu.

Kod Opštine Novi Beograd jedna ženska osoba je oborena na asfalt kad je vozač belog automobila namerno prošao vozilom preko pešačkog prelaza na kojem je bilo ljudi.

Na auto-putu kod Sava centra, glavnoj tački blokade Gazele, bilo je par manjih incidenata. Kod Pupinovog mosta je zabeležena jedna tuča.

Građani masovno blokirali saobraćaj u Srbiji u znak protesta zbog spornih zakona i Rio Tinta
Foto: Mostarska petlja (Marko Pišev)

Lokalni zahtevi i podrška iz dijaspore

Demonstranti su u svojim mestima iskoristili priliku i da ukažu na druge probleme vezane za životnu sredinu. Na primer, u Požarevcu se protive izgradnje regionalne deponije kod Kličevca.

Zrenjaninci predvođeni Građanskim preokretom su tako saobraćaj zaustavili kod gradilišta kontroverzne fabrike pneumatika Linglong, za koju zaštitnici životne sredine upozoravaju da će pogoršati život u gradu u kojem voda iz vodovoda već dve decenije nije za piće.

Aktivisti su organizovali proteste podrške u Berlinu i Njujorku, kao i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

Šetnje posle blokade

Građani i građanke Novog Sada, Niša i Šapca su blokade završili protestnom šetnjom.

Stanovnici Levča, gde je Balkan Mining and Minerals dobio dozvole za istraživanje rezervi litijuma, blokirali su danas put u Rekovcu zajedno s pripadnicima Eko brigade iz Jagodine.

Protesti su ponovo održani u Preljini kod Čačka, kao i u Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Jagodini, Valjevu, Kruševcu, Požegi i Užicu, gde su građani zaustavili saobraćaj na putu ka Zlatiboru. Priključili su se Vlasotince, Kraljevo, Sremska Mitrovica, Valjevo, Vranje, Kovin, Majdanpek i drugi gradovi.

Jedan punkt je uspostavljen kod Boljevca pored motela Balašević, na magistralnom putu Zaječar-Paraćin.

Predsednik Srbije o izmenama zakona o eksproprijaciji razgovarao sa grupom meštana

Za to vreme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u Gornje Nedeljice u Jadru na sastanak sa lokalnim stanovništvom o Rio Tintovom planu da izgradi rudnik i postrojenje za preradu litijuma. Druga grupa meštana koji nisu želeli da se sretnu sa predsednikom zemlje održali su protest protiv projekta i blokirali saobraćaj.

Vučić je izjavio da će 6. decembra dati predlog za nove izmene Zakona o eksproprijaciji. Istakao je da zakon usvojen u skupštini nije neustavan i da ima rok do 10. decembra da ga potpiše.

Predsednik Srbije je nagovestio da bi mogao da potpiše novi Zakon o eksproprijaciji, i predložio da se odmah krene sa izradom zakona o izmenama i dopunama ovog zakona. Nova varijanta zakona bi, prema njegovim rečima, mogla da bude usvojena po hitnom postupku do kraja godine. „Ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde. Ako ne, da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio“, naglasio je predsednik Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

4. decembar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. decembar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena