Voda

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Foto: Fabrika vode

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zrenjaninci čekaju već više od sedamnaest godina na ostvarenje svojih ustavom zagarantovanih prava na čistu pijaću vodu. Na prvom tenderu za prodaju firme Fabrika vode održanom 2. decembra u Zrenjaninu nije bilo kupaca.

Pokretna i nepokretna imovina Fabrike vode, prema proceni izvršitelja, ima vrednost od 834,7 miliona dinara. U prvom javnom nadmetanju održanom elektronskim putem, ponuđena je za minimum od 70 odsto procenjene vrednosti. Ali nije bilo zainteresovanih.

Novi tender za Fabriku vode najavljen je za 24. decembar i početna cena biće umanjena za 50 odsto. To je i zakonski minimum, jer ponuđena prodajna cena ne sme da bude manja od polovine procenjene vrednosti.

Erste banka kao glavni poverilac firme Fabrika vode pokrenula je prodaju kako bi namirila sopstvena potraživanja. Prethodno je na zahtev banke obustavljen stečajni postupak koji se vodio pred zrenjaninskim Privrednim sudom zbog neizmirenih dugovanja. Iz Erste banke su saopštili da je takva odluka u interesu svih građana Zrenjanina, kao i da se nadaju da će se pojaviti kupac koji će pokrenuti fabriku i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode.

Voda pripada građanima

Afere i komplikacije koje prate neuspeh da se za 120.000 građana obezbedi čista i pijaća vode već skoro dve decenije, sa nestrpljenjem prate nezadovoljni građani i udruženja. Zrenjaninska akcija – ZRAK navodi da oko 600.000 stanovnika Banata nema pristup vodi zadovoljavajućeg kvaliteta, a da stanovnici Zrenjanina dnevno potroše oko 30 hiljada evra na kupovinu flaširane vode. Svakako je upitno i to da li svi stanovnici ovog banatskog grada mogu to svakodnevno da priušte.

Aktivisti iz udruženja ZRAK takođe ističu da je javno-privatno partnerstvo u komunalnim delatnostima neprihvatljivo, posebno u oblasti vodosnabdevanja. Oni insistiraju da grad otkupi fabriku vode, a da država investira novac u zamenu vodovodnih cevi.

I dok Grad Zrenjanin traži i očekuje novog privatnog partnera i investitora koji će kupiti Fabriku vode, nakon tolikog čekanja građani zaslužuju jasne odgovore i plan rešenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

4. decembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

4. decembar 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

4. decembar 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

4. decembar 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika