Voda

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Foto: Fabrika vode

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zrenjaninci čekaju već više od sedamnaest godina na ostvarenje svojih ustavom zagarantovanih prava na čistu pijaću vodu. Na prvom tenderu za prodaju firme Fabrika vode održanom 2. decembra u Zrenjaninu nije bilo kupaca.

Pokretna i nepokretna imovina Fabrike vode, prema proceni izvršitelja, ima vrednost od 834,7 miliona dinara. U prvom javnom nadmetanju održanom elektronskim putem, ponuđena je za minimum od 70 odsto procenjene vrednosti. Ali nije bilo zainteresovanih.

Novi tender za Fabriku vode najavljen je za 24. decembar i početna cena biće umanjena za 50 odsto. To je i zakonski minimum, jer ponuđena prodajna cena ne sme da bude manja od polovine procenjene vrednosti.

Erste banka kao glavni poverilac firme Fabrika vode pokrenula je prodaju kako bi namirila sopstvena potraživanja. Prethodno je na zahtev banke obustavljen stečajni postupak koji se vodio pred zrenjaninskim Privrednim sudom zbog neizmirenih dugovanja. Iz Erste banke su saopštili da je takva odluka u interesu svih građana Zrenjanina, kao i da se nadaju da će se pojaviti kupac koji će pokrenuti fabriku i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode.

Voda pripada građanima

Afere i komplikacije koje prate neuspeh da se za 120.000 građana obezbedi čista i pijaća vode već skoro dve decenije, sa nestrpljenjem prate nezadovoljni građani i udruženja. Zrenjaninska akcija – ZRAK navodi da oko 600.000 stanovnika Banata nema pristup vodi zadovoljavajućeg kvaliteta, a da stanovnici Zrenjanina dnevno potroše oko 30 hiljada evra na kupovinu flaširane vode. Svakako je upitno i to da li svi stanovnici ovog banatskog grada mogu to svakodnevno da priušte.

Aktivisti iz udruženja ZRAK takođe ističu da je javno-privatno partnerstvo u komunalnim delatnostima neprihvatljivo, posebno u oblasti vodosnabdevanja. Oni insistiraju da grad otkupi fabriku vode, a da država investira novac u zamenu vodovodnih cevi.

I dok Grad Zrenjanin traži i očekuje novog privatnog partnera i investitora koji će kupiti Fabriku vode, nakon tolikog čekanja građani zaslužuju jasne odgovore i plan rešenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan okeana - Planeta okean plima i oseka se menjaju

Svetski dan okeana – Plavoj planeti je neophodan preokret

4. decembar 2021. - Svakog 8. juna obeležava se Svetski dan okeana, kako bi se ukazalo na njegov značaj za život ljudi na Zemlji

Tri savezne države SAD potpisale sporazum o sprečavanju isušivanja reke Kolorado

Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

4. decembar 2021. - Zbog višegodišnje suše i velike potrošne vode reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje, pa su vlasti predložile mere štednje

Pocinje druga faza projekta Cista Srbija

Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

4. decembar 2021. - Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice

rupska reka barikade mhe besko dadince

Borba za spas Rupske reke urodila plodom – poništena građevinska dozvola za MHE Besko

4. decembar 2021. - Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе poništilo je građevinsku dozvolu izdatu investitoru Water Green Energy