Voda

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Slika: Fabrika vode

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Erste banka pokrenula je prodaju Fabrike vode u Zrenjaninu tako što je kao glavni kreditor zbog neizmirenja duga aktivirala založno pravo nad postrojenjem.

Prodaja Fabrike vode u Zrenjaninu je nastavak agonije građana Zrenjanina koji od 2004. godine nemaju pijaću vodu, pa su s pravom poslednjih nedelja najavili radikalizaciju protesta koje održavaju.

Grad Zrenjanin je sa konzorcijumom privatnih firmi Gruppo Zilio Spa Italija, ogranak Gruppo Zilio Spa Italija u Srbiji i domaća firma Synertech dogovorio gradnju Fabrike vode, koja je završena 2019. Ali, odmah po puštanju u rad ovog postrojenja za prečišćavanje vode pojavili su se problemi jer voda nije bila bezbedna za piće.

Većinski vlasnik Fabrike vode trenutno su dve izraelske firme

Na sajtu Fabrike vode se navodi da je postrojenje 100 odsto investicija ove tri firme kroz sopstveno učešće od 35 odsto, dok je 65 odsto kredit Erste Banke. Kao trenutno vlasnici se navode SAR odnosno firme Rimon Ltd i Avital Group (65 odsto), Synertech (20 odsto), Liqtech International Denmark (10 odsto) i Oliver Zeveđi (5 odsto).

Erste banka je, kako je preneo list Danas, sada saopštila da planira da dospelo potraživanje od Fabrike vode namiri njenom prodajom. Banka je navela da je u cilju zaštite svoje investicije morala da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočne postupak namirenja dužnika Fabrike vode, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula.

Erste banka se nada da će se pojaviti kupac koji će pokrenuti fabriku i omogućiti isporuku ispravne vode

Dospelo potraživanje banka želi da namiri prodajom fabrike kao celine, i nada se da će se pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode svim Zrenjanincima.

U banci kažu da su tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, učestvovali u svim razgovorima i pregovorima kako bi fabrika obezbedila vodu za stanovnike Zrenjanina.

Raskinut ugovor sa investitorom, traži se novo rešenje

Inače, Grad Zrenjanin je krajem jula objavio da je raskinut ugovor između Grada i firme Fabrika vode jer investitor nije ispunio nijedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je tada izjavio da Grad traži nova rešenja.

U intervjuu za list Zrenjanin on je izjavio da su stručna komisija JKP „Vodovod i kanalizacija“ i nezavisna stručna komisija, koju je angažovao Grad, zaključile da postrojenje ne ispunjava kriterijume iz ugovora, rekao je Salapura.

Investitor Grupo zilio je ponudio Zrenjaninu postrojenje koje uspešno radi u celom svetu, ali u Zrenjaninu nije izgrađeno u skladu s projektovanom tehnologijom, naveo je on, i dodao da su se za pomoć u nalaženju rešenja obratili najvišim organima vlasti.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

reka ceka spas od coveka kraljevo pravo na vodu mhe

Profesori i aktivisti poručili u Kraljevu: opasnost od gradnje malih hidroelektrana nije prošla

27 априла 2022 - Tribina "Reka čeka spas od čoveka" okupila je stručnjake i aktiviste u Kraljevu, a organizator je bila inicijativa Pravo na vodu

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

crna gora bilecko jezero ers hrvatska republika srpska

Crna Gora traži od Hrvatske i BiH deo vode i struje iz Bilećkog jezera

06 априла 2022 - Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru za utvrđivanje koliki deo vodnih i hidroenergetskih resursa Bilećkog jezera pripada ovoj državi

Svetski dan voda 2022 - značaj podzemnih voda sve veći

Svetski dan voda 2022 – značaj podzemnih voda sve veći

21 марта 2022 - Danas se obeležava Svetski dan voda, s posebnim akcentom na važnost podzemnih voda, koje čine skoro 99 odsto tečne slatke vode na planeti