Voda

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Slika: Fabrika vode

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Erste banka pokrenula je prodaju Fabrike vode u Zrenjaninu tako što je kao glavni kreditor zbog neizmirenja duga aktivirala založno pravo nad postrojenjem.

Prodaja Fabrike vode u Zrenjaninu je nastavak agonije građana Zrenjanina koji od 2004. godine nemaju pijaću vodu, pa su s pravom poslednjih nedelja najavili radikalizaciju protesta koje održavaju.

Grad Zrenjanin je sa konzorcijumom privatnih firmi Gruppo Zilio Spa Italija, ogranak Gruppo Zilio Spa Italija u Srbiji i domaća firma Synertech dogovorio gradnju Fabrike vode, koja je završena 2019. Ali, odmah po puštanju u rad ovog postrojenja za prečišćavanje vode pojavili su se problemi jer voda nije bila bezbedna za piće.

Većinski vlasnik Fabrike vode trenutno su dve izraelske firme

Na sajtu Fabrike vode se navodi da je postrojenje 100 odsto investicija ove tri firme kroz sopstveno učešće od 35 odsto, dok je 65 odsto kredit Erste Banke. Kao trenutno vlasnici se navode SAR odnosno firme Rimon Ltd i Avital Group (65 odsto), Synertech (20 odsto), Liqtech International Denmark (10 odsto) i Oliver Zeveđi (5 odsto).

Erste banka je, kako je preneo list Danas, sada saopštila da planira da dospelo potraživanje od Fabrike vode namiri njenom prodajom. Banka je navela da je u cilju zaštite svoje investicije morala da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočne postupak namirenja dužnika Fabrike vode, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula.

Erste banka se nada da će se pojaviti kupac koji će pokrenuti fabriku i omogućiti isporuku ispravne vode

Dospelo potraživanje banka želi da namiri prodajom fabrike kao celine, i nada se da će se pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode svim Zrenjanincima.

U banci kažu da su tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, učestvovali u svim razgovorima i pregovorima kako bi fabrika obezbedila vodu za stanovnike Zrenjanina.

Raskinut ugovor sa investitorom, traži se novo rešenje

Inače, Grad Zrenjanin je krajem jula objavio da je raskinut ugovor između Grada i firme Fabrika vode jer investitor nije ispunio nijedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je tada izjavio da Grad traži nova rešenja.

U intervjuu za list Zrenjanin on je izjavio da su stručna komisija JKP „Vodovod i kanalizacija“ i nezavisna stručna komisija, koju je angažovao Grad, zaključile da postrojenje ne ispunjava kriterijume iz ugovora, rekao je Salapura.

Investitor Grupo zilio je ponudio Zrenjaninu postrojenje koje uspešno radi u celom svetu, ali u Zrenjaninu nije izgrađeno u skladu s projektovanom tehnologijom, naveo je on, i dodao da su se za pomoć u nalaženju rešenja obratili najvišim organima vlasti.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

23. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

23. avgust 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

23. avgust 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

23. avgust 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika