Životna sredina

Građani Levča i Dobrinja kivni zbog bahatih investitora: istraživači litijuma nisu dobrodošli!

Istrazivaci litijuma nisu dobrodošli u Levac i Dobrinje

Foto: NEKO brine za Levač

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Građani gornjeg Levča u opštini Rekovac i nekoliko sela u blizini Požege poručuju da će nastaviti da sprečavaju istraživačke radove kompanija koje traže litijum i bor. Oni se žale na upade investitora u privatne posede i da ih lokalne i državne vlasti ignorišu te da investitori nisu komunicirali s lokalnom zajednicom.

Srbija je u poslednjih godinu dana u nekoj vrsti vanredne situacije zbog napredovanja nekoliko projekata za istraživanje, eksploataciju i preradu rude litijuma. Rio Tinto je prvi krenuo i najdalje stigao, a nedavno je nagovestio da će uskoro dovršiti studiju o uticaju na životnu sredinu za rudnik koji planira da otvori u Jadru kod Loznice. Stanovnici tog područja su na nogama, ali ne miruju ni oni u drugim delovima zemlje gde su u planu ili u toku istraživanja da se utvrde rezerve.

Litijum se izvlači iz slaništa gde se taložio milionima godina ili se kopaju stene, a oba načina su rizična po životnu sredinu. Javljaju se i pokušaji da se pokupi iz geotermalnih voda. Rio Tinto, najveća rudarska kompanija sveta, tek je nedavno ušao u trku za tim alkalnim metalom strateškog značaja, najviše traženog za baterije za električne automobile, potrošačku elektroniku i industriju.

Razvoj pomenutog projekta rudnika i postrojenja za preradu na zapadu Srbije prate kontroverze i nedostatak jasne komunikacije. Pogoršanju situacije je doprinelo i svrstavanje državnih i lokalnih vlasti uz investitore, kao i ignorisanje apela građana, uz upozorenja ekoloških aktivista i akademske zajednice na veliku štetnost potencijalnih projekata.

Oko svih lokacija u zemlji gde se radi na pronalaženju litijuma pretežna delatnost je poljoprivreda, tako da je lokalno stanovništvo zabrinuto za svoje izvore prihoda i rizike po zdravlje i bezbednost i prirodu.

Ređaju se protesti

Žitelji i žiteljke Dragova u opštini Rekovac i Gornje, Srednje i Donje Dobrinje kod Požege sprečili su istraživačke radove australijske kompanije Balkan Mining and Minerals (BMM), za koje kažu da se niko od nadležnih nije konsultovao s njima. I oni i drugi aktivisti za zaštitu životne sredine u Srbiji ujedinjeni su u otporu otvaranju rudnika u svojim krajevima.

Ross Cotton je direktor uprave BMM-a. Levčani su ga upoznali tek prošlog vikenda, jer se pojavio nakon što su postavili barikadu i blokirali mašinu koja je trebalo da pripremi teren za istražnu bušotinu.

Marica Živanović Poljo iz grupe građana nEKO brine za Levač kaže za Balkan Green Energy News da su predstavnici kompanije nakon intervencije građana povukli rovokopač. Takođe su na zahtev okupljenih sanirali put koji je oštećen pri njegovom dovoženju te su obećali da deset dana neće pokušavati da nastave s radovima i da ne žele sukobe, rekla je.

Istraživaci litijuma Levac Dobrinje
Detalj s blokade u Dragovu

Vršljaju bez pitanja

Stanovnici Dragova su odlučni da ne dozvole istraživanja, ističe Živanović Poljo i ukazuje na to da geolog koji je došao na lokaciju nije imao dozvolu ili nije želeo da je pokaže, pa da ga je udaljila policija.

Bušenja je već bilo prošle godine u ataru Donje Sibnice i između Dragova i Motrića. Po rečima naše sagovornice, o tome nisu obavešteni ni meštani ni mesne zajednice, pa čak ni opštinske vlasti, iako se ispostavilo da je prva dozvola izdata još 2017. godine. Geolozi su radili i u susedstvu, u Siokovcu kod Jagodine.

Lokalne samouprave i Vlada Srbije ignorišu građane koji žive u mestima gde se istražuju ležišta litijuma i bora

Levčani i Levčanke su, inače, početkom septembra održali protest zajedno sa zabrinutim stanovnicima drugih krajeva, stručnjacima, poljoprivrednicima i zaštitnicima životne sredine. Ove nedelje je održan sastanak sa lokalnim privrednicima, najviše poljoprivrednim proizvođačima i vinarima.

Svi su voljni da se bore da se obustave dalja istraživanja litijuma i bora, kaže Marica Živanović Poljo. NEKO brine za Levač je u stalnom kontaktu sa stanovnicima Dobrinja kod Požege i uskoro bi trebalo da se sastanu, dodala je.

Istrazivaci Levac Dobrinje
Prizor sa lokacije planirane bušotine u Dragovu kod Rekovca

Krajnje nepristojni investitori

BMM je listiran na berzi u Australiji, kao i s njim povezana firma Jadar Resources, što bi trebalo da podrazumeva ili čak garantuje transparentnost i profesionalnost. Međutim, Ross Cotton je posle dve navedene blokade počeo da se raspravlja s kritičarima na Twitteru. Bojana Novaković iz inicijative Marš sa Drine kaže da je u toj prepisci vređao nju i druge žene.

Novaković: Stanovništvo Levča, Dobrinja i Pranjana je jako dobro organizovano u odbrani svoje zemlje od okupatora

„To kako se Ross Cotton ponaša je iz udžbenika o kolonizaciji. On je u jednom snimku izjavio da je Srbija grad i to i dalje stoji na kompanijskom sajtu. Ovo nije greška, inače bi je ispravili. Krajnje su nepristojni prema našem narodu i našoj zemlji. Svesno su postavili tu izjavu, a on se nije izvinio. Neka se pakuju“, izjavila je.

Novaković napominje da Marš sa Drine podržava borbu ljude iz Rekovca kao i iz Dobrinja i Pranjana, ali da su oni već jako dobro organizovani „u odbrani svoje zemlje od okupatora“. Ova mreža organizacija, stručnjaka i građana se zalaže za prestanak istraživanja i sprečavanje izgradnje rudnika litijuma, rekla je i najavila širenje pokreta.

Upadi u posed

Stanovnici Dobrinja kod Požege, zatim Pranjana, koji pripadaju Gornjem Milanovcu, i drugih obližnjih sela su BMM oterali po sličnom scenariju. Tu nije bilo pokušaja bušenja, već su nepoznati ljudi u dva navrata za vikend viđeni kako bez dozvole vlasnika zemljišta skupljaju i odnose površinske uzorke, objašnjava nam Milan Ristović iz Srednje Dobrinje.

„U nedelju smo se skupili i presreli ih. Pozvali smo policiju i otkriveno je da nezvani gosti nisu imali ni putni nalog niti bilo kakva zvanična dokumenta o radovima. Saznali smo i da su se nama lažno predstavili. Uzorci su im oduzeti. Moguće je da su i ranije dolazili, a da nisu bili primećeni, jer mnogi ovde imaju terenska vozila“, izjavio je za Balkan Green Energy News.

Narod neće dozvoliti istraživanja i izgradnju rudnika, upozorava Ristović. Pritom kaže da se niko iz Opštine Požega ili Vlade Srbije ne obraća stanovnicima povodom ove krize, a da su geolozi koji su došli u Gornju Dobrinju pozvali advokata umesto nekog iz BMM-a.

Po njegovim rečima, kompanija hoće da sprovede istraživanja u tri dela od po godinu dana do aprila 2024, prikupljaće podatke o vlasnicima da vidi ko bi dozvolio njene aktivnosti, a bušenje bi trebalo da počne tokom druge godine.

Pranjanci su isto tako početkom meseca sprečili BMM-ove geologe da kopaju na privatnoj zemlji bez dopuštenja.

Ko je ko u Rekovcu, Požegi, Gornjem Milanovcu

Kompanija i njen čelnik nisu odgovorili na upit našeg portala da prokomentarišu poslednje događaje. BMM i Jadar Resources, koji često menja ime, deluju preko više društava s ograničenom odgovornošću koja registruju u Srbiji. Na primer, BMM-ova zavisna firma Centralist je osnovala preduzeće Balkan istraživanja sa sedištem u Beogradu, ali osnovala je i Jadar Lithium, a australijski Jadar Resources se ranije zvao Jadar Lithium.

Dva člana rukovodstva BMM-a su ranije radila za Rio Tinto

Rio Tinto je ranije demantovao da je povezan sa Jadar Lithiumom. Na vebsajtu BMM-a stoji da su dvojica od šestorice članova uprave radila za tog rudarskog giganta sa sedištima u Australiji i Velikoj Britaniji.

Jadar Resources u svom portfelju navodi područje kod Rekovca u kojem je već bušeno, a BMM, u kojem ima udeo od 22 odsto, i to i potencijalna nalazišta u okolini sela Ursule i kod Siokovca. Jadar Resources navodi i projekte Vranje South i Cer. BMM u Srbiji cilja još na lokacije kod Pranjana i Dobrinja. „Rekovac je samo početak“, piše u njegovom prospektu.

Euro Lithium Balkan, u vlasništvu kanadske kompanije Euro Lithium, ispituje prisustvo litijuma ispod površine zemlje u blizini Valjeva. Erin Ventures, takođe iz Kanade, ima dozvolu za istraživanja kod Piskanje u opštini Raška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

28. oktobar 2021. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

28. oktobar 2021. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

28. oktobar 2021. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

28. oktobar 2021. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila