Životna sredina

Istraživanje litijuma posle Loznice i Valjeva počinje i kod Požege, meštani spremni da spreče bušenje

pozega litijum jadar lithium inicijativa za pozegu skup dobrinja

Skup u selu Srednja Dobrinja (Facebook/Inicijativa za Požegu)

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Inicijativa za Požegu je sasvim slučajno otkrila saopštenje na sajtu Opštine Požega da firma Jadar Lithium počinje geološka istraživanja 17. aprila. Sa sastanka predsednika mesnih zajednica i meštana devet požeških sela stiže poruka da su protiv istraživanja litijuma na njihovim placevima.

Požega je treće mesto, posle Loznice i Valjeva, u čijoj okolini bi trebalo da se obave istraživanja litijuma, metala koji je sve traženiji zbog upotrebe u proizvodnji baterija za električna vozila. Očigledno je da rudarske kompanije, uz podršku države, nastavljaju svoje planove iako je nezadovoljstvo meštana lozničkih sela, ali i građana Srbije sve veće. To nezadovoljstvo zbog ugrožavanja zdravlja ljudi i narušavanja životne sredine oslikava 60.000 potpisa protiv rudnika Rio Tinta, ali i nedavno proglašeni Ekološki ustanak.

Kao i u slučaju lozničkih sela, i meštane požeških sela niko zvanično nije obavestio da će se na njihovim livadama i njivama obavljati geološka istraživanja.

„Iznenađeni smo, zatečeni, zabrinuti!“, kaže Svetlana Avramović, iz Udruženja građana Inicijativa za Požegu.

Opština objavila obaveštenje na sajtu, meštanima niko ništa nije javio

pozega litijum jadar lithium inicijativa za pozegu lokacije
Lokacije deset bušotina

Ova nevladina organizacija je slučajno otkrila obaveštenje o početku geloških istraživanja na sajtu Opštine Požega.

„Uhvatili smo se za glavu jer svi znamo za Loznicu i šta se tamo dešava“, dodaje ona.

Jadar Lithium ima dozvolu da napravi deset bušotina u devet sela

U obaveštenju Opštine navodi se da ih je firma Jadar Lithium obavestila o istraživanjima koja počinju 17. aprila. Firma navodi da je početkom marta dobila rešenje Ministarstva rudarstva i energetike o geološkim istraživanjima litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na području Dobrinje, i to na deset lokacija. Inače, vlasnik firme Jadar LIthium je australijska kompanija Victory West Moly.

Reč je o osam sela u opštini Požega: Duškovci, Dražinovići, Velika Ježevica, Mađer, Gornja, Srednja i Donja Dobrinja i Papratište, i selu Subjel u opštini Kosjerić.


Euro Lithium Balkan: Još se ne zna da li će biti rudnika u okolini Valjeva

Firma Euro Lithium Balkan, u vlasništvu kanadske kompanije Euro Lithium, potvrdila je da u okolini Valjeva istražuje litijum. Ipak, kako su naveli, još se ne zna da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma, prenela je Nova ekonomija.

„Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma”, rekao je izvršni direktor firme Petr Palkovski, i dodao da nije utvrđeno da li su ovi resursi litijuma ekonomski isplativi za eksploataciju, pa je moguće da do eksploatacije i ne dođe.


Istraživanja se mogu zaustaviti pravnim putem, ili tako što će to uraditi narod

Kako bi informisala meštane Inicijativa je pozvala predsednike mesnih zajednica ovih deset sela, koji nisu ništa znali o istraživanjima, i meštane na skup u selu Srednja Dobrinja. U Domu kulture okupilo se sinoć, kako kažu, oko stotinak ljudi.

Predstavnici udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu prisutnima su ispričali šta je meštane lozničkog kraja zadesilo od kada je Rio Tinto započeo geološka istraživanja i pripreme za gradnju rudnika.

pozega litijum jadar lithium inicijativa za pozegu skup dobrinja mestani
Meštani požeških sela na skupu u Srednjoj Dobrinji

„Suština je da se spreči bušenje jer i samo istraživanje oštećuje životnu sredinu“, kažu u Inicijativi, koja je predali više zahteva Opštini Požega i Ministarstvu kako bi dobili projektnu i prateću dokumentaciju, ali i sprečili istraživanje.

Postoje, kako kažu, dva rešenja, da se radovi zaustave pravnim putem ili da to narod uradi.

„Meštani su rekli da se protive istraživanju, ne daju. Ujedno, moglo se videti na licima svih prisutnih zaprepašćenje, neverica i rešenost da ne dozvole da počnu ispitivanja“, kaže Avramović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

12. april 2021. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

12. april 2021. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

12. april 2021. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

12. april 2021. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata