Životna sredina

Protest na Novom Beogradu protiv rudnika jadarita – Crveni karton za Rio Tinto 

rio tinto protest crveni karton jadarit

Slika: Facebook/Slavisa Rosić

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Podeli

Uz povike Marš sa Drine i podizanje crvenih kartona, meštani iz doline Jadra i predstavnici ekoloških organizacija poručili su danas rudarskom gigantu Rio Tinto da ne žele otvaranje rudnika jadarita u lozničkom kraju.

Meštani, predstavnici udruženja Odbranimo reke Stare planine, Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Skupštine slobodne Srbije i drugih lokalnih ekoloških organizacija okupili su se ispred sedišta Rio Tinta na Novom Beogradu, preneo je Fonet.

Rio Tinto je nedavno, uprkos otvorenom protivljenju stanovnika lozničkog kraja, najavio da nastavlja pripreme za početak gradnje rudnika jadarita sledeće godine. Iz jadarita bi se dobijao litijum, koji je danas veoma tražen, pre svega zbog korišćenja za proizvodnju baterija za električne automobile.

Kokanović: ne treba nam 320.000 tona sumporne kiseline

Predstavnik meštana Jadra Zlatko Kokanović rekao je da se njima predstavljaju bajke u koje neće poverovati, jer im nije potrebna hemija Rio Tinta odnosno 320.000 tona sumporne kiseline. On je naveo da je ovim projektom direktno ugroženo 1.500 hektara i da će projekat uticati na 22 sela i 19.500 stanovnika u njima.

Kokanović upitao premijerku šta je važnije: 19.500 ljudi ili jedna rudna renta

„Ja sam na sastanku pitao premijerku Brnabić, šta je bitnije jedna rudna renta ili tih 19.500 ljudi. Ako smo bitni – vi nam izađite u susret, ako ne, pustite nas niz Jadar, da odemo u Crno more. Poruka njima danas je da nam nisu potrebni i nisu poželjni, ostavite nas da živimo kao i do sada, nama vaši evri nisu potrebni“, rekao je Kokanović.

Meštani i ekološke organizacije će danas premijerki Srbije Ani Brnabić predati više od 60.000 potpisa za peticiju protiv rudnika jadarita.

Prikupljeno 60.000 potpisa protiv rudnika jadarita

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković rekla je da po ovom pitanju postoje tri odgovornosti kompanije Rio Tinto, države i građana. Odgovornost investitora se ne vidi, jer gde god da su bili ostavili su pustoš i zagađeno zemljište, vodu i vazduh, kao i države, koja  zna samo za profit i lične privilegije.

Da li su građani Srbije gori od Nemaca, Francuza i drugih koji nisu dozvolili da Rio Tinto kod njih dođe, da li naša deca mogu da dišu otrovan vazduh, da li je s nama sve u redu ako ovo dozvolimo, upitala je ona.

Ćuta: daleko vam lepa kuća Rio Tinto

Predstavnik udruženja Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je onima koji su iza sebe ostavili pustoš, koji su došli u Srbiju da raseljavaju ljude sa zemlje na kojoj vekovima žive i govore da je to strateški projekat da će ima propasti svaki evro koji su uložili u projekat Jadar. , čekaćemo vas, kao što smo čekali na Staroj planini one koji su došli da guraju reke u cevi”.

„Budite sigurni, proći ćete kao Austrijanci 1914. godine. Daleko vam lepa kuća Rio Tinto“, poručio je Jovanović i pozvao ljude sutra na protest Ekološki ustanak.

Predstavnik UZUZ-a Savo Manojlović rekao je da Rio Tinto nije poštovao dogovor sa Vladom Australije da neće uništiti pećine Aboridžina, te pitao kako neko misli da će poštovati dogovor sa Vladom Srbije.

Rio Tinto: o projektu postoji mnogo neistina u javnosti

Kompanija Rio Tinto saopštila je da potpuno razume zabrinutost građana za životnu sredinu. „Mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju“, navela je kompanija.

Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje su u fazi izrade, daće detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada

Rio Tinto navodi da deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu, što je razumljivo budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade.

Navedene studije će, kako ističu, biti deo javne rasprave, i dodaju da o projektu postoji mnogo neistina u javnosti.

Apsolutna je neistina da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava, biti zagađene

„Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine više od 100 miliona dolara“, navode u Rio Tintu.

Kompanija poziva građane i stručnu javnost da se o projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije kompanije, kao i kroz nastupe njihovih stručnjaka, ali i da prisustvuju sastancima, koje redovno organizuje.

„Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta „Jadar“ očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i Evropske unije“, saopštio je Rio Tinto.

Komentara: (3)
Sanja Bogdanov / 09.04.2021.

Treba im reci jedno veliko NE i opet NE jer nigde nisu ispunili sto su obecali i potpisali. MARS SA DRINE!

Dejan / 15.04.2021.

Reka Korenita i Jadar su vec zagadjeni. Moguce je da ce biti pojačana toksičnost, usled čega ce nastradati najviše predeo desno od pomenutih reka, tj severozapadni deo od rudnika Jadarita jer je sliv svih potoka i rečica ka slivu Drine i Save. To je dakle Mačva i jedan deo oblasti Jadra izmedju Loznice i Mačve, tj severozapadni Jadar. Jugoistočni deo Jadra prema Krupnju će ostati nezagađen.

Dragan / 15.04.2021.

Ako nedaj bože uđu u Srbiju biće nam gore nego da imamo Černobil.Izuzetno prljava i toksična eksplatacija i prerada rude uz ogromne količine sumporne kiseline na visokim temperaturama,napraviće od ove jadne Srbije pakao.Zato Srbine upamet se dok nije kasno,dignimo se svi nedajmo to zlo da nam dođe u Srbiju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

Nacionalne konsultacije o životnoj sredini za Stokholm+50: neraskidiva veza između zdrave životne sredine i zdravlja ljudi

17 маја 2022 - Uz podršku Vlade Švedske, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) održali su prošle nedelje drugi sastanak u okviru Stokholm+50 nacionalnih konsultacija u Srbiji.

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

16 маја 2022 - Reke u Evropi su pregrađene sa preko milion brana i barijera, od kojih su mnoge...