Životna sredina

Rio Tinto se ne osvrće na nezadovoljstvo meštana lozničkog kraja i najavljuje gradnju rudnika za 2022.

rio tinto-jadarit-rudnik-loznica-priroda

Slika: Facebook/Zaštitimo Jadar i Rađevinu

Objavljeno

04.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Rio Sava Exploration, ćerka firma rudarskog giganta Rio Tinto, početak gradnje rudnika planira za sledeću godinu, a završetak očekuje 2026. Predstavnici meštana im poručuju da će to sprečiti i uvereni su da rudnik neće biti izgrađen.

Rio Tinto je na najnovijem predstavljanju projekta eksploatacije jadarita radi dobijanja litijuma uveravao da je reč o rudniku 21. veka i da će poštovati najstrožije standarde zaštite životne sredine. Nije bilo reči o protestima i nezadovoljstvu meštana lozničkog kraja, pre svega zbog nedovoljno informacija o tome koliko je po životnu sredinu štetna eksploatacija i prerada jadarita, kakva će tehnologija biti primenjena, da li će morati da se isele.

Inače, već je ranije postalo jasno da građani moraju sami da se zaštite jer Rio Tinto ima podršku države, što je nedavno potvrdila premijerka Srbije Ana Brnabić odbacujući sve sumnje u opravdanost ove investicije.


Meštani predali premijerki peticiju sa 32.000 potpisa protiv rudnika

Predstavnici nekoliko organizacija koje se protive otvaranju rudnika predali su danas premijerki Ani Brnabić peticiju protiv tog projekta koju je potpisalo više od 32.000 ljudi, prenela je televizija N1. Potpise je prikupila organizacija Kreni-Promeni, a akciju su podržali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke Stare planine i Podrinjski antikorupcijski tim.

U ime potpisnika peticije na sastanku prilikom predaje peticije govorila je Dragana Đorđević, koja je ranije izjavila da će za Srbiji šteta od ovog projekta biti veća nego korist.

Zlatko Kokanović, predstavnik organizacije Ne damo Jadar, rekao je da su građani zabrinuti i uplašeni, kao i da Rio Tinto na njih vrši pritisak da prodaju zemlju.


Prodanović (Rio Sava Exploration): „Rudnik 21. veka“

rio tinto jadarit rudnik litijum loznica
Prostor na kojem će biti rudnik i postrojenje za preradu (Facebook/Zaštitimo Jadar i Rađevinu)

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, Rio Tinto je dosad u projekat uložio 250 miliona dolara, a u naredne četiri godine investiraće još 1,5 milijardi evra.

„To je rudnik 21. veka“, rekla je Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Exploration.

Kompanija trenutno kupuje zemlju, radi ekološke studije i čeka dozvole za gradnju

U postrojenju za preradu, kako je navela, dobijaće se borna kiselina, natrijum-sulfat i litijum-karbonat, koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila, prenela je agencija Beta.

Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi Studije o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju dozvola za gradnju, rečeno je na predstavljanju projekta, dodala je ona.

Do kraja godine biće završene tri studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Do kraja ove godine, kako je Prodanović navela, trebalo bi da završe tri nove studije o proceni uticaja na životnu sredinu i to za rudnik, postrojenje za preradu minerala i industrijski otpad.

Prodanović je istakla da će Rio Tinto poštovati najstrože kriterijume zaštite životne sredine, što podrazumeva zaštitu voda, zaštitu od prašine i buke, ali i rekultivaciju deponija koje ostaju posle proizvodnje.

Proces prerade jadarita dosad nije primenjen nigde u svetu

Ona je navela da nigde u svetu ne postoji ruda kao što je jadarit, pa zato proces njegove prerade ne može da se poredi sa procesima koji se koriste u svetu.

Proces za preradu do koga je Rio Tinto došao, kako ona tvrdi, je najbolji mogući sa stanovišta ekstrakcije i smanjenih uticaja na životnu sredinu.

Alimpić (Zaštitimo Jadar i Rađevinu): Rudnika neće biti

rio tinto jadarit rudnik zastitimo jadar i radjevinu

Marija Alimpić, iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, kaže za Balkan Green Energy News da predstavnici Rio Tinta nisu rekli ništa novo, a još su i priznali da nisu uradili procene uticaja na životnu sredinu. Kako onda bez tih dokumenata, pita se ona, mogu da tvrde da rudnik neće izazvati zagađenje.

„Otpor meštana je sve veći, bes je sve veći. Spremni smo da sprečimo gradnju rudnika, uvereni smo da ga sigurno neće biti, a koliko će njima trebati da to shvate, videćemo“, kaže Alimpić.

Meštanima se preti da će im zemlja biti oduzeta eksproprijacijom ako je ne prodaju

Ona ističe da advokati na terenu prete meštanima da će im zemlja biti oduzeta kroz eksproprijaciju ako je ne prodaju Rio Tintu. To je, kako Alimpić naglašava, i neustavno i nezakonito jer privatni interes neke kompanije ne može da postane javni interes što je neophodno da bi bila obavljena eksproprijacija.

Kako je posečen hektar hrastove šume?

Kakvo je stanje na terenu govori i podatak da se desio veliki ekološki incident u atarima sela Gornje i Donje Nedeljice, Brezjak i Slatina kada  je posečen hektar stare hrastove šume. Alimpić navodi da im je Šumarska inspekcija iz Krupnja rekla da je reč o bespravnoj seči.

To je, kako dodaje, bila šuma na zemlji koju je kupio ili namerava da kupi Rio Tinto.

Nijedna studija koju budu napravili ne može da realno opravda postojanje rudnika na mestu gde ga oni planiraju, a to je usred naseljenog mesa i u plavnom području reke Jadra, što se posebno odnosi na deponiju, objašnjava ona.

Komentara: (1)
Sana / 15.08.2021.

HITNO POSLUSAJTE SVI: LEPO KAZU DA DZABA NAM PARE AKO CEMO IH POTROSITI NA LEKOVE! I AKO IH UOPSTE DOBIJEMO!
GRADJANI KOJI PRODAJU SVOJA IMANJA SU NEPISMENA MASA KOJA SE NAJPRE DOGOVARA SA ADVOKATIMA RIO TINTA A NE SA ONIMA KOJI NE ZELE DA SE SELE SA SVOJIH OGNJSTA: PROTERATI RIO TINTNO JER SU NAJAVILI OSTATI 60 GODINA: A DOTLE CEMO IZUMRETI OD OTVORA KOJA CE SE PUSTITI U NASU ZEMLJU! NARODE CELE SRBIJE USTANAK I U SKUPSTINU: PONESITE SVE STO VAM POD RUKU DODJE I DA HAPSIMO DOMACE IZDAJNIKE I PLACENIKE!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. mart 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. mart 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. mart 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

4. mart 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto