Životna sredina

Suvoborska greda traži da se hitno zabrani istraživanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Suvoborska greda trazi da se hitno zabrani istrazivanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Slika: Google maps

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Podeli

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je danas od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području. Prostornim planom, kako dodaju, ta istraživanja su omogućena firmi Jadar Lithium iz Beograda.

Suvoborska greda je saoštila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima, koja bi firma „Jadar Lithium d.o.o.“ trebalo da obavi na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se ta istraživanja bora i litijuma sprovode na njihovim imanjima.

Nezadovoljstvo građana Srbije povodom eksploatacije jadarita, koju Rio Tinto planira u Srbiji, svakog dana je sve veće.

Inicijativu je potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela

Predsednica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović izjavila je da su opštinskim vlastima u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom traže hitnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenje svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana.

Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju, dodala je ona.

Bralović je naglasila da bi istraživanje i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana njihove Mesne zajednice, a i šire.

Geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo je u martu Ministarstvo rudarstva i energetike

Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta, rekla je Bralović.

Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike u martu ove godine.

Komentara: (5)
Milovan / 27.07.2021.

To je nevidjeni drzavni bezobrazluk da ne upoznavajuci mestane o namerama upada na privatne posede.Necemo dati NASE!!

Milan / 27.07.2021.

Bilo bi lepo da za promenu iznesete istinite podatke kada govorite o geološkim istraživanjima. Geološka istraživanja imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. U prvoj fazi se na sirem prostoru vrsi uzimanje uzoraka sa površine terena. Zatim se, nakon izdvajanja područja u kojima postoji potencijal za pronalaženje vecih koncentracija targetiranih elemenata vrse geofizička istraživanja sa površine terena. I ova istraživanja su neinvazivna po životnu sredinu. Na kraju se tek pristupa istražnom busenju gde se vadi jezgro precnika oko 10 cm. Po završetku busenja busotine se likvidiraju. Ono na sta Vi skrecete pažnju svojim tekstom odnosi se na eksploataciju. A put od istraživanja do eksploatacije je jako dug. Manjina istražnih prostora bude pozitivna na kraju. Zato nema razloga za toliku frku. Pitanje je da li ce se istraživanjem naći značajnije koncentracije Li.

Горица Станојевић / 31.07.2021.

Поштовани Милане, пошто сматрате да смо дали неистините податке ја ћу вам рећи следеће. На вашем имању Ека испитују и све то што сте навели да смо погрешно изјавили…а ми из Сувоборске греде НЕ ДАМО, БАШ ОВАКО КАО ШТО СМО И НАПИСАЛИ! СА ОЧЕВИНОМ И ДЕДОВИНОМ наше деце компромиса нема!

Zoran / 27.10.2021.

Podrška,molim pristupnicu.
Srdačan pozdrav

milovan mirkovic KOstunici / 26.11.2021.

E nemozemo normalno da zivimo pa to ti je!Ovi koji su sad na vlasti{Vucic,Brnabic i Zorana}nisu nikad konkretno radili da bi osetili blagodat svoga rada nego su od pocetka u politici a uhvatila ih strasna groznica za profitom {zapadni stil bez duse sa gazenjem naroda}a sve pod izgovorom za napredak srbije.Kakav napredak za narod kojih50%prima ispod 50000din,gde tu nema radjanja a ima samo odlazak u zemlje koje nas ne vole i koje su nas bombardovale,a ovde stite strane korporacije koje exploatisu nase radnike a extra profit iznose iz zemlje!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

26. jul 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

26. jul 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

26. jul 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

26. jul 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave