Životna sredina

Suvoborska greda traži da se hitno zabrani istraživanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Suvoborska greda trazi da se hitno zabrani istrazivanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Slika: Google maps

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Podeli

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je danas od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području. Prostornim planom, kako dodaju, ta istraživanja su omogućena firmi Jadar Lithium iz Beograda.

Suvoborska greda je saoštila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima, koja bi firma „Jadar Lithium d.o.o.“ trebalo da obavi na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se ta istraživanja bora i litijuma sprovode na njihovim imanjima.

Nezadovoljstvo građana Srbije povodom eksploatacije jadarita, koju Rio Tinto planira u Srbiji, svakog dana je sve veće.

Inicijativu je potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela

Predsednica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović izjavila je da su opštinskim vlastima u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom traže hitnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenje svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana.

Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju, dodala je ona.

Bralović je naglasila da bi istraživanje i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana njihove Mesne zajednice, a i šire.

Geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo je u martu Ministarstvo rudarstva i energetike

Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta, rekla je Bralović.

Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike u martu ove godine.

Tagovi:
Komentara: (3)
Milovan / 27.07.2021.

To je nevidjeni drzavni bezobrazluk da ne upoznavajuci mestane o namerama upada na privatne posede.Necemo dati NASE!!

Milan / 27.07.2021.

Bilo bi lepo da za promenu iznesete istinite podatke kada govorite o geološkim istraživanjima. Geološka istraživanja imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. U prvoj fazi se na sirem prostoru vrsi uzimanje uzoraka sa površine terena. Zatim se, nakon izdvajanja područja u kojima postoji potencijal za pronalaženje vecih koncentracija targetiranih elemenata vrse geofizička istraživanja sa površine terena. I ova istraživanja su neinvazivna po životnu sredinu. Na kraju se tek pristupa istražnom busenju gde se vadi jezgro precnika oko 10 cm. Po završetku busenja busotine se likvidiraju. Ono na sta Vi skrecete pažnju svojim tekstom odnosi se na eksploataciju. A put od istraživanja do eksploatacije je jako dug. Manjina istražnih prostora bude pozitivna na kraju. Zato nema razloga za toliku frku. Pitanje je da li ce se istraživanjem naći značajnije koncentracije Li.

Горица Станојевић / 31.07.2021.

Поштовани Милане, пошто сматрате да смо дали неистините податке ја ћу вам рећи следеће. На вашем имању Ека испитују и све то што сте навели да смо погрешно изјавили…а ми из Сувоборске греде НЕ ДАМО, БАШ ОВАКО КАО ШТО СМО И НАПИСАЛИ! СА ОЧЕВИНОМ И ДЕДОВИНОМ наше деце компромиса нема!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra