Životna sredina

Protiv rudnika jadarita prikupljeno 124.000 potpisa, Rio Tinto najavljuje proširenje projekta i Jadar 2

Protiv rudnika jadarita prikupljeno 124.000 potpisa, Rio Tinto najavljuje prosirenje projekta i Jadar 2

Slika: Udruzenje Ne damo Jadar/Facebook

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako građani širom Srbije pokazuju sve veće nezadovoljstvo povodom namere kompanije Rio Tinto da otvori rudnik jadarita nedaleko od Loznice, ova kompanija sa državom razgovara o proširenju projekta, a Ministarstvo zaštite životne sredine pokreće proceduru izrade ekološke studije.

Peticiju protiv rudnika jadarita, od koga bi se dobijao u svetskim okvirima veoma traženi litijum, zvanično je do danas potpisalo skoro 124.000 građana, a Vladi Srbije su nedavno pisali i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, koji su je savetovali da bolje sagleda moguće probleme i nepopravljive posledice, koje bi ova investicija izazvala.

Sve to, ipak, ne utiče (istina, vlast je najavila mogućnost rapisivanja referenduma o projektu Jadar) na Rio Tinto i Vladu Srbije u njihovim namerama, što potvrđuju i poslednja dešavanja.

Ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović i Lorens Dešambenoa, glavni direktor za spoljne poslove kompanije Rio Tinto, razgovarali o projektu Jadar 2

Kompanija Rio Tinto razmatra mogućnost proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma u Srbiji i taj projekat nosi naziv Jadar 2, navodi se u dokumentu koji je misija Srbije pri Evropskoj uniji prosledila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a u koji je BIRN imao uvid.

U dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.

U dokumentu se navodi se da je sastanak zakazan na inicijativu Dešambenoa, koji je ambasadorki rekao da Rio Tinto „razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta“ i eventualno proširenje projekta.

Sastanak u Briselu desio se osam dana nakon što je u Beogradu predsednik Vučić razgovarao sa Jakobom Stausholmom, izvršnim direktorom kompanije Rio Tinto

On je „posebno naglasio da je nakon razgovora u Beogradu (sa predsednikom Vučićem, prim.nov.), Rio Tinto odlučio da izvrši ponovnu procenu rokova za realizaciju postojećeg projekta, kako bi isti bio završen ranije nego što je planirano. Pored toga, razmotriće se i mogućnost proširenja projekta, odnosno izgradnje postojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma (projekat Jadar 2)“, preneo je BIRN.

Potreba za boljom komunikacijom sa stanovništvom, bila je jedan od zaključaka sastanka srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta.

Sastanak srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta u Briselu desio se osam dana nakon što je u Beogradu predsednik Vučić razgovarao sa Jakobom Stausholmom, izvršnim direktorom kompanije Rio Tinto o tekućim i potencijalnim projektima, vidovima saradnje „koja ne bi stala na istraživanju i eksploataciji litijuma, nego na širem ekonomskom razvoju okruga i šire“.

Lorens Dešambenoa je za BIRN potvrdio da je sastanak održan i da je bio deo redovne procedure obaveštavanja o najnovijim dešavanjima u projektu Jadar. Na pitanje da pojasni šta je projekat “Jadar 2” i kada planiraju da ga predstave srpskoj javnosti, on je odgovorio da je naše pitanje “činjenično netačno”.

Započeta procedura izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu

U međuvremenu Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je 5. jula obaveštenje da je firma Rio Sava Exploration podnela zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora “Jadar”, postrojenja za obogaćivanje rude i odlaganja jalovine nastale pri rudarskim aktivnostima.

Sve ove aktivnosti, kako se navodi i obaveštenju, obavljaće se na katastarskim parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice (teritorije grada Loznice i opštine Krupanj).

Zainteresovani mogu da dostave svoje mišljenje u roku od 15 dana

Ministarstvo je ujedno pozvalo zainteresovanu javnost da izvrši uvid u sadržinu zahteva, svakog radnog dana od 11-14 časova u prostorijama Ministarstva u Beogradu, i da dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja obaveštenja.

Ovo je, inače, normalna procedura prilikom izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Kakvi će biti komentari javnosti može se pretpostaviti, a onda ostaje da se vidi da li će ih Ministarstvo uvažiti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

13. jul 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

13. jul 2021. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

13. jul 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu

dejan lekic rts zagadjenje vazduha

Dejan Lekić: RTS ne obaveštava građane tačno o zagađenju vazduha

13. jul 2021. - Jedan od osnivača Nacionalne ekološke agencije (NEA) i autor aprlikacije xEco vazduh apelovao je da javni servis promeni način izveštavanja