Životna sredina

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Slika: Predsedništvo Srbije

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i da će se pitanjem eksploatacije ovog metala baviti članice Evropske unije.

Angela Merkel je boravila u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Srbiji s obzirom da nakon 16 godina silazi sa vlasti na mestu nemačke kancelarke.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon sastanka kancelarke Merkel sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kancelarki je postavljeno pitanje „da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i ako jeste koliko će biti istrajna u tome s obzirom da veliko interesovanje pokazuju i SAD i Kina“.

Merkel: ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi

„Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi, to je jasno. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji, i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije, stoga je to bila tema naših razgovora“, potvrdila je kancelarka Merkel.

Merkel: pitanjem litijuma baviće se članice EU

Srbija, kako je navela, ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će se eksploatacija sprovoditi u skladu sa ekološkim standardima.

„Mislim da EU tu zaista ima dobre standarde održivosti, dakle nije samo reč o nemačkim interesima, ali je to sigurno pitanje kojim će se baviti članice EU jer je klimatska neutralnost u EU zaista važno pitanje“, istakla je ona.

I Nemačka ima litijum, ali njegovo dobijanje neće štetiti prirodi

Inače, pre oko mesec dana saopšteno je da bi do kraja godine u Nemačkoj trebalo da započne dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, što je metoda, koja za razliku od rudarenja i prerade litijuma planiranog u Srbiji, nije štetna za životnu sredinu.

Postrojenje za dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, kod mesta Bruchsal, biće deo elektrane za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije. Ovaj pilot projekat sprovode nemački energetski gigant EnBW i Institut tehnologije Karlsrue (KIT).

Sličan projekat mogao bi se očekivati i u Kornvolu, u Engleskoj, gde je otkrivena najveća koncentracija litijuma u geotermalnoj vodi do sada.

Inače, građani, ekološki aktivisti, meštani sela, koja bi mogla da nestanu ukoliko Rio Tinto otvori rudnik, kao i stručna javnost otvoreno se protive investiciji, a peticiju protiv izgradnje potpisalo više od 130.000 građana. Pre nekoliko dana u Beogradu je održan protest više hiljada građana protiv rudnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

14. septembar 2021. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

14. septembar 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

14. septembar 2021. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

14. septembar 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu