Životna sredina

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Slika: Predsedništvo Srbije

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i da će se pitanjem eksploatacije ovog metala baviti članice Evropske unije.

Angela Merkel je boravila u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Srbiji s obzirom da nakon 16 godina silazi sa vlasti na mestu nemačke kancelarke.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon sastanka kancelarke Merkel sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kancelarki je postavljeno pitanje „da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i ako jeste koliko će biti istrajna u tome s obzirom da veliko interesovanje pokazuju i SAD i Kina“.

Merkel: ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi

„Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi, to je jasno. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji, i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije, stoga je to bila tema naših razgovora“, potvrdila je kancelarka Merkel.

Merkel: pitanjem litijuma baviće se članice EU

Srbija, kako je navela, ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će se eksploatacija sprovoditi u skladu sa ekološkim standardima.

„Mislim da EU tu zaista ima dobre standarde održivosti, dakle nije samo reč o nemačkim interesima, ali je to sigurno pitanje kojim će se baviti članice EU jer je klimatska neutralnost u EU zaista važno pitanje“, istakla je ona.

I Nemačka ima litijum, ali njegovo dobijanje neće štetiti prirodi

Inače, pre oko mesec dana saopšteno je da bi do kraja godine u Nemačkoj trebalo da započne dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, što je metoda, koja za razliku od rudarenja i prerade litijuma planiranog u Srbiji, nije štetna za životnu sredinu.

Postrojenje za dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, kod mesta Bruchsal, biće deo elektrane za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije. Ovaj pilot projekat sprovode nemački energetski gigant EnBW i Institut tehnologije Karlsrue (KIT).

Sličan projekat mogao bi se očekivati i u Kornvolu, u Engleskoj, gde je otkrivena najveća koncentracija litijuma u geotermalnoj vodi do sada.

Inače, građani, ekološki aktivisti, meštani sela, koja bi mogla da nestanu ukoliko Rio Tinto otvori rudnik, kao i stručna javnost otvoreno se protive investiciji, a peticiju protiv izgradnje potpisalo više od 130.000 građana. Pre nekoliko dana u Beogradu je održan protest više hiljada građana protiv rudnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine