Životna sredina

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Slika: Predsedništvo Srbije

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i da će se pitanjem eksploatacije ovog metala baviti članice Evropske unije.

Angela Merkel je boravila u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Srbiji s obzirom da nakon 16 godina silazi sa vlasti na mestu nemačke kancelarke.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon sastanka kancelarke Merkel sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kancelarki je postavljeno pitanje „da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i ako jeste koliko će biti istrajna u tome s obzirom da veliko interesovanje pokazuju i SAD i Kina“.

Merkel: ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi

„Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi, to je jasno. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji, i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije, stoga je to bila tema naših razgovora“, potvrdila je kancelarka Merkel.

Merkel: pitanjem litijuma baviće se članice EU

Srbija, kako je navela, ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će se eksploatacija sprovoditi u skladu sa ekološkim standardima.

„Mislim da EU tu zaista ima dobre standarde održivosti, dakle nije samo reč o nemačkim interesima, ali je to sigurno pitanje kojim će se baviti članice EU jer je klimatska neutralnost u EU zaista važno pitanje“, istakla je ona.

I Nemačka ima litijum, ali njegovo dobijanje neće štetiti prirodi

Inače, pre oko mesec dana saopšteno je da bi do kraja godine u Nemačkoj trebalo da započne dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, što je metoda, koja za razliku od rudarenja i prerade litijuma planiranog u Srbiji, nije štetna za životnu sredinu.

Postrojenje za dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, kod mesta Bruchsal, biće deo elektrane za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije. Ovaj pilot projekat sprovode nemački energetski gigant EnBW i Institut tehnologije Karlsrue (KIT).

Sličan projekat mogao bi se očekivati i u Kornvolu, u Engleskoj, gde je otkrivena najveća koncentracija litijuma u geotermalnoj vodi do sada.

Inače, građani, ekološki aktivisti, meštani sela, koja bi mogla da nestanu ukoliko Rio Tinto otvori rudnik, kao i stručna javnost otvoreno se protive investiciji, a peticiju protiv izgradnje potpisalo više od 130.000 građana. Pre nekoliko dana u Beogradu je održan protest više hiljada građana protiv rudnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

14. septembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

14. septembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

14. septembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

14. septembar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...