Životna sredina

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Slika: Predsedništvo Srbije

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i da će se pitanjem eksploatacije ovog metala baviti članice Evropske unije.

Angela Merkel je boravila u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Srbiji s obzirom da nakon 16 godina silazi sa vlasti na mestu nemačke kancelarke.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon sastanka kancelarke Merkel sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kancelarki je postavljeno pitanje „da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji i ako jeste koliko će biti istrajna u tome s obzirom da veliko interesovanje pokazuju i SAD i Kina“.

Merkel: ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi

„Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi, to je jasno. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji, i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije, stoga je to bila tema naših razgovora“, potvrdila je kancelarka Merkel.

Merkel: pitanjem litijuma baviće se članice EU

Srbija, kako je navela, ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će se eksploatacija sprovoditi u skladu sa ekološkim standardima.

„Mislim da EU tu zaista ima dobre standarde održivosti, dakle nije samo reč o nemačkim interesima, ali je to sigurno pitanje kojim će se baviti članice EU jer je klimatska neutralnost u EU zaista važno pitanje“, istakla je ona.

I Nemačka ima litijum, ali njegovo dobijanje neće štetiti prirodi

Inače, pre oko mesec dana saopšteno je da bi do kraja godine u Nemačkoj trebalo da započne dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, što je metoda, koja za razliku od rudarenja i prerade litijuma planiranog u Srbiji, nije štetna za životnu sredinu.

Postrojenje za dobijanje litijuma iz geotermalnih voda, kod mesta Bruchsal, biće deo elektrane za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije. Ovaj pilot projekat sprovode nemački energetski gigant EnBW i Institut tehnologije Karlsrue (KIT).

Sličan projekat mogao bi se očekivati i u Kornvolu, u Engleskoj, gde je otkrivena najveća koncentracija litijuma u geotermalnoj vodi do sada.

Inače, građani, ekološki aktivisti, meštani sela, koja bi mogla da nestanu ukoliko Rio Tinto otvori rudnik, kao i stručna javnost otvoreno se protive investiciji, a peticiju protiv izgradnje potpisalo više od 130.000 građana. Pre nekoliko dana u Beogradu je održan protest više hiljada građana protiv rudnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

14. septembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

14. septembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

14. septembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

14. septembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja