Električna energija

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Fscheuneman from Pixabay

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje, i to bez zagađivanja i ispuštanja CO2. Ovo otkriće i nova tehnologija za filtraciju mogli bi da podstaknu industriju geotermalne energije, koja je bez podsticaja uglavnom nekonkurentna.

Kompanija Geothermal Engineering Ltd. (GEL) je objavio da su rezultati nezavisnog istraživanja potvrdili da se u vodi koju koristi geotermalna elektrana i toplana u vlasništvu ove kompanije nalazi više od 250 miligrama litijuma po litru i da je to svetski rekord. Međutim, treba pomenuti da je sadržina tog alkalnog metala u oblasti gornjeg toka Rajne u Nemačkoj, gde se radi na sličnom projektu projektu ekstrakcije, procenjena na između 200 i 400 miligrama.

United Downs je prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji. Nalazi se u Kornvolu, na jugozapadu Engleske. GEL ima bušotinu duboku 5.275 metara, odakle crpi vodu temperature 200 stepeni Celzijusa. Budući da je pod velikim pritiskom, ona ostaje u tečnom stanju, a visoka temperatura omogućava veliku apsorpciju minerala iz okolnih stena.

GEL može da izvuče 95 odsto litijuma iz vode

Važan faktor je što je u fluidu niska sadržina magnezijuma, koji bi otežao proizvodnju litijuma i činio je skupljom, kažu u kompaniji. GEL navodi da s partnerima radi na metodu izvlačenja ovog elementa, izuzetno bitnog za proizvodnju baterija za električna vozila, potrošačku elektroniku te kućnih i sistema za skladištenje električne energije iz vetroelektrana i solarnih parkova.

Kompanija radi na projektima još četiri postrojenja za geotermalnu energiju

Firma sa sedištem u Kornvolu dodaje da je dostigla stepen ekstrakcije od 95 odsto i da bi već 2023. mogla da postigne učinak od hiljadu i po tona litijuma godišnje. Osim toga, ima planove za podizanje još četiri pogona u istom kraju za proizvodnju električne i toplotne energije iz geotermalnih nalazišta, a istakla je da će ispitati koliko litijuma ima u izvorima.

Ukupna proizvodnja litijuma može da do 2026. godine dostigne 4.000 tona, tvrde u GEL-u i navode da u postupku ne bi bilo ni zagađivanja niti ispuštanja ugljen-dioksida.

Čist izvor sirovine za baterije pred ubrzanu elektrifikaciju automobila

Litijum se uglavnom proizvodi u Južnoj Americi, gde se izvlači iz slaništa u vidu taloga nakon što voda ispari, i u Australiji, putem eksploatacije rude. Stanovništvo u Srbiji i Portugaliji pruža otpor planovima za izgradnju podzemnih rudnika zbog moguće štete od podzemnih rudnika i prljavih tehnologija prerade, kao i zbog raseljavanja stanovništva.

U Velikoj Britaniji se litijum još ne proizvodi. Vlada namerava da najkasnije 2030. zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel, a hibrida do 2035. godine. U svetu se radi i na alternativama za proizvodnju baterija, na primer od natrijuma.

Proizvodnja struje iz geotermalnih izvora ima velik potencijal, jer može da bude konstantna, za razliku od rada vetrenjača, solarnih panela i hidroelektrana, koji zavisi od vremenskih uslova. Dostupna tehnologija je zasad uglavnom neisplativa bez državnih subvencija, ali mogućnost dodatne proizvodnje litijuma bi mogao dati podstrek investitorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

2. septembar 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

2. septembar 2021. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

2. septembar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

2. septembar 2021. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića