Električna energija

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Fscheuneman from Pixabay

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje, i to bez zagađivanja i ispuštanja CO2. Ovo otkriće i nova tehnologija za filtraciju mogli bi da podstaknu industriju geotermalne energije, koja je bez podsticaja uglavnom nekonkurentna.

Kompanija Geothermal Engineering Ltd. (GEL) je objavio da su rezultati nezavisnog istraživanja potvrdili da se u vodi koju koristi geotermalna elektrana i toplana u vlasništvu ove kompanije nalazi više od 250 miligrama litijuma po litru i da je to svetski rekord. Međutim, treba pomenuti da je sadržina tog alkalnog metala u oblasti gornjeg toka Rajne u Nemačkoj, gde se radi na sličnom projektu projektu ekstrakcije, procenjena na između 200 i 400 miligrama.

United Downs je prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji. Nalazi se u Kornvolu, na jugozapadu Engleske. GEL ima bušotinu duboku 5.275 metara, odakle crpi vodu temperature 200 stepeni Celzijusa. Budući da je pod velikim pritiskom, ona ostaje u tečnom stanju, a visoka temperatura omogućava veliku apsorpciju minerala iz okolnih stena.

GEL može da izvuče 95 odsto litijuma iz vode

Važan faktor je što je u fluidu niska sadržina magnezijuma, koji bi otežao proizvodnju litijuma i činio je skupljom, kažu u kompaniji. GEL navodi da s partnerima radi na metodu izvlačenja ovog elementa, izuzetno bitnog za proizvodnju baterija za električna vozila, potrošačku elektroniku te kućnih i sistema za skladištenje električne energije iz vetroelektrana i solarnih parkova.

Kompanija radi na projektima još četiri postrojenja za geotermalnu energiju

Firma sa sedištem u Kornvolu dodaje da je dostigla stepen ekstrakcije od 95 odsto i da bi već 2023. mogla da postigne učinak od hiljadu i po tona litijuma godišnje. Osim toga, ima planove za podizanje još četiri pogona u istom kraju za proizvodnju električne i toplotne energije iz geotermalnih nalazišta, a istakla je da će ispitati koliko litijuma ima u izvorima.

Ukupna proizvodnja litijuma može da do 2026. godine dostigne 4.000 tona, tvrde u GEL-u i navode da u postupku ne bi bilo ni zagađivanja niti ispuštanja ugljen-dioksida.

Čist izvor sirovine za baterije pred ubrzanu elektrifikaciju automobila

Litijum se uglavnom proizvodi u Južnoj Americi, gde se izvlači iz slaništa u vidu taloga nakon što voda ispari, i u Australiji, putem eksploatacije rude. Stanovništvo u Srbiji i Portugaliji pruža otpor planovima za izgradnju podzemnih rudnika zbog moguće štete od podzemnih rudnika i prljavih tehnologija prerade, kao i zbog raseljavanja stanovništva.

U Velikoj Britaniji se litijum još ne proizvodi. Vlada namerava da najkasnije 2030. zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel, a hibrida do 2035. godine. U svetu se radi i na alternativama za proizvodnju baterija, na primer od natrijuma.

Proizvodnja struje iz geotermalnih izvora ima velik potencijal, jer može da bude konstantna, za razliku od rada vetrenjača, solarnih panela i hidroelektrana, koji zavisi od vremenskih uslova. Dostupna tehnologija je zasad uglavnom neisplativa bez državnih subvencija, ali mogućnost dodatne proizvodnje litijuma bi mogao dati podstrek investitorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom