Životna sredina

Država nastavlja da izdaje dozvole za istraživanje litijuma: protest protiv bušotina u Rekovcu

Bušotine u okolini Rekovca (slika: Ne damo Levač)

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, grupa građana „Neko brine za Levač“ organizuje protest u centru Rekovca u petak 3. septembra u 17 sati.

Rekovac, koji se nalazi u blizini gradova Kragujevac i Jagodina, je još jedna od lokacija u Srbiji na kojima se obavljaju istraživanja litijuma. Iako su građani i meštani protestovali zbog istraživanja kod Loznice, Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, država nastavlja da investitorima izdaje dozvole za nova bušenja. Najveće negodovanje građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti izazvala je najava kompanije Rio Tinto da će izgraditi rudnik jadarita i proizvoditi litijum nedaleko od Loznice. Peticiju protiv rudnika potpisalo je do danas više od 130.000 građana.

Istraživanja u opštini Rekovac sprovešće firma Jadar Lithium, koja to radi i u okolini Požege, i Gornjeg Milanovca. Vlasnik ove firme je, kako piše u registru Agencija za privredne registre, australijska kompanija Centralist PTY LTD. Rio Tinto je ranije negirao povezanost sa ovom firmom.

Istraživanja u opštin Rekovac su već obavljena, a sada se nastavljaju

Udruženje „Neko brine za Levač“ saopštilo je da su istraživanja već obavljena na dve lokacije tokom prošle godine, kod sela Donja Sibnica i na potezu između sela Motrić i Dragovo. Novi istražni period od tri godine na površini od 99 kvadratna kilometra započet je 17. aprila ove godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike izdatog 1. marta, u kojem se navodi firma Jadar Lithium.

Ovim povodom, grupa građana „Neko brine za Levač“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

istrazivanje litijuma protest Rekovac peticija

Na skupu 3. septembra govoriće prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta i prodekan Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista i predsednik UO Društva srpskih domaćina, dr Miomir Komatina, geolog i naučni savetnik, Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred pokreta Odbranimo reke Stare Planine i aktivisti iz Loznice i Jagodine.

Ispred organizatora, okupljenima će se obratiti ekonomista Aleksandar Vasić.

Tagovi: ,
Komentara: (2)
Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Unišyiti levač i šumadiju !Treba cary lova za svoj spomenik Beograd na vodi

Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Komentar sam poslao ali sam pogrešio e mail

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

31. avgust 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

31. avgust 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

31. avgust 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

31. avgust 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama