Životna sredina

Država nastavlja da izdaje dozvole za istraživanje litijuma: protest protiv bušotina u Rekovcu

Bušotine u okolini Rekovca (slika: Ne damo Levač)

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, grupa građana „Neko brine za Levač“ organizuje protest u centru Rekovca u petak 3. septembra u 17 sati.

Rekovac, koji se nalazi u blizini gradova Kragujevac i Jagodina, je još jedna od lokacija u Srbiji na kojima se obavljaju istraživanja litijuma. Iako su građani i meštani protestovali zbog istraživanja kod Loznice, Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, država nastavlja da investitorima izdaje dozvole za nova bušenja. Najveće negodovanje građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti izazvala je najava kompanije Rio Tinto da će izgraditi rudnik jadarita i proizvoditi litijum nedaleko od Loznice. Peticiju protiv rudnika potpisalo je do danas više od 130.000 građana.

Istraživanja u opštini Rekovac sprovešće firma Jadar Lithium, koja to radi i u okolini Požege, i Gornjeg Milanovca. Vlasnik ove firme je, kako piše u registru Agencija za privredne registre, australijska kompanija Centralist PTY LTD. Rio Tinto je ranije negirao povezanost sa ovom firmom.

Istraživanja u opštin Rekovac su već obavljena, a sada se nastavljaju

Udruženje „Neko brine za Levač“ saopštilo je da su istraživanja već obavljena na dve lokacije tokom prošle godine, kod sela Donja Sibnica i na potezu između sela Motrić i Dragovo. Novi istražni period od tri godine na površini od 99 kvadratna kilometra započet je 17. aprila ove godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike izdatog 1. marta, u kojem se navodi firma Jadar Lithium.

Ovim povodom, grupa građana „Neko brine za Levač“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

istrazivanje litijuma protest Rekovac peticija

Na skupu 3. septembra govoriće prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta i prodekan Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista i predsednik UO Društva srpskih domaćina, dr Miomir Komatina, geolog i naučni savetnik, Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred pokreta Odbranimo reke Stare Planine i aktivisti iz Loznice i Jagodine.

Ispred organizatora, okupljenima će se obratiti ekonomista Aleksandar Vasić.

Tagovi: ,
Komentara: (2)
Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Unišyiti levač i šumadiju !Treba cary lova za svoj spomenik Beograd na vodi

Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Komentar sam poslao ali sam pogrešio e mail

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...