Životna sredina

Država nastavlja da izdaje dozvole za istraživanje litijuma: protest protiv bušotina u Rekovcu

Bušotine u okolini Rekovca (slika: Ne damo Levač)

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Podeli

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, grupa građana „Neko brine za Levač“ organizuje protest u centru Rekovca u petak 3. septembra u 17 sati.

Rekovac, koji se nalazi u blizini gradova Kragujevac i Jagodina, je još jedna od lokacija u Srbiji na kojima se obavljaju istraživanja litijuma. Iako su građani i meštani protestovali zbog istraživanja kod Loznice, Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, država nastavlja da investitorima izdaje dozvole za nova bušenja. Najveće negodovanje građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti izazvala je najava kompanije Rio Tinto da će izgraditi rudnik jadarita i proizvoditi litijum nedaleko od Loznice. Peticiju protiv rudnika potpisalo je do danas više od 130.000 građana.

Istraživanja u opštini Rekovac sprovešće firma Jadar Lithium, koja to radi i u okolini Požege, i Gornjeg Milanovca. Vlasnik ove firme je, kako piše u registru Agencija za privredne registre, australijska kompanija Centralist PTY LTD. Rio Tinto je ranije negirao povezanost sa ovom firmom.

Istraživanja u opštin Rekovac su već obavljena, a sada se nastavljaju

Udruženje „Neko brine za Levač“ saopštilo je da su istraživanja već obavljena na dve lokacije tokom prošle godine, kod sela Donja Sibnica i na potezu između sela Motrić i Dragovo. Novi istražni period od tri godine na površini od 99 kvadratna kilometra započet je 17. aprila ove godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike izdatog 1. marta, u kojem se navodi firma Jadar Lithium.

Ovim povodom, grupa građana „Neko brine za Levač“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

istrazivanje litijuma protest Rekovac peticija

Na skupu 3. septembra govoriće prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta i prodekan Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista i predsednik UO Društva srpskih domaćina, dr Miomir Komatina, geolog i naučni savetnik, Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred pokreta Odbranimo reke Stare Planine i aktivisti iz Loznice i Jagodine.

Ispred organizatora, okupljenima će se obratiti ekonomista Aleksandar Vasić.

Tagovi: ,
Komentara: (2)
Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Unišyiti levač i šumadiju !Treba cary lova za svoj spomenik Beograd na vodi

Radojevic Nikola / 31.08.2021.

Komentar sam poslao ali sam pogrešio e mail

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže