Životna sredina

UPDATE: Vlada Srbije oprečno o Rio Tintu, a meštani Jadra i Rađevine ne odustaju od borbe za svoje domove i prava

blokada puteva rio tinto brezjak marija alimpic litijum

Foto: Zaštitimo Jadar i Rađevinu /Facebook

Objavljeno

31.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

31.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Sa najviših pozicija u Vladi Srbije i dalje nastavljaju da stižu oprečne informacije, koje unose dodatnu zabunu u vezi sa namerom kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma. Dok premijerka Ana Brnabić tvrdi da Srbija ne može da kaže „ne“ Rio Tintu, vicepremijerka i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra da Srbija nema nikave obaveze prema ovoj kompaniji. U toj situaciji i nije čudo što meštani doline Jadra smatraju da će svoje domove najbolje zaštititi ako opet blokiraju puteve, i to u ponedeljak 3. januara.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada su meštani lozničkih sela otvoreno pokazali svoje nezadovoljstvo jer ih država i Rio Tinto nisu informisali o planovima za rudnik rude jadarita. Godinu danas kasnije državni zvaničnici mnogo više pričaju o ovoj temi, ali efekat je sličan jer građani opet ne znaju šta je istina, ali smatraju da će rudnik zagaditi njihovu zemlju, vodu i vazduh, i da je tek posle protesta i blokada puteva država obratila pažnju na njih.

„Pozivamo sve građane Srbije da nam se priključe i da svako u svom gradu i mestu organizuje blokadu. Hvala svima. Srbija je iza nas i ispred nas“, poručio je Zlatko Kokanović, iz udruženja Ne damo Jadar, u pozivu na blokadu puteva u ponedeljak 3. januara.

Kokanović je istakao da je povod za blokadu izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da projekat Jadar neće biti povučen, i ponovio glavni zahtev, a to je ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ koji je uredbom usvojila Vlada Srbije.  Taj Plan predstavlja osnov za otvaranje rudnika. Blokade organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), a podržali su ih Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd i Akcija.

Ministarstvo: Rio Tinto nije podneo zahtev za eksploataciju jadarita

Najnovija informacija koja se pojavila u vezi sa rudnikom litijuma Rio Tinta je da je ova kompanija zatražila saglasnost za početak eksploatacije rude jadarita, prenela je Nova.rs. Ipak, u Ministarstvu rudarstva i energetike kažu za Balkan Green Energy News da firma Rio Sava Exploration nema odobrenje za eksploataciju rude jadarita, niti je podnela takav zahtev.

U Ministarstvu dodaju da je urađen elaborat kojim su overene rezerve litijuma i bora u količini od 158.647.256 tona rude, čemu je prethodilo sprovođenje geoloških istraživanja.

„Na zahtev meštana Gornjih Nedeljica stalo se sa daljim aktivnostima, a za sve dalje odluke u vezi sa projektom ključno je da se završe studije uticaja na životnu sredinu. Na osnovu toga će i građani moći da daju svoj stav, kad budu poznate sve činjenice“, navode u Ministarstvu.

Marija Alimpić, iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, kaže za Balkan Green Energy News da je ministarka rekla da nikakava dozvola neće biti izdata, ali to je izjava koja je slična onoj da nijedna odluka neće biti doneta pre izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Deponija industrijskog otpada prostiraće se na 360 hektara gde sada živi 150 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta

Naše informacije govore da je ta studija urađena, ali da Vlada Srbije taktizira kada će je objaviti, ističe ona, i dodaje da zbog svega što se dešavalo i što se dešava u vezi sa Rio Tintom meštani i građani više ne veruju ništa političarima.

Alimpić navodi da oni koji pripremaju tu studiju mogu da napišu šta žele, da će, na primer, zagađenje da bude manje nego što će stvarno biti, ali da niko ne može da negira činjenice o biodiverzitetu na prostoru od 360 hektara, na kojem će biti deponija industrijskog otpada, a to je da tu živi 150 zaštićenih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Meštani, prema njenim rečima, neće stati sve dok se ne ukine prostorni plan za projekat Jadar, zabrani eksploatacija litijuma, građevinsko zemljište vrati u poljoprivredno i šumsko, ukinu lokacijski uslovi dati firmi Rio Sava, isplati odšteta za nanetu štetu meštanima i svi odgovorni procesuiraju.

Manojlović: mora se stalno vršiti pritisak

Da su protesti jedini način da se vlast natera da zaustavi projekat Jadar, tvrdi i Sava Manojlović, predstavnik kampanje Kreni-promeni. Taktika kompanije Rio Tinto, prema njegovim rečima, je da ovu temu pred izbore priguši, pa kasnije reaktivira.

Manojlović smatra da taktika svih koji se protive rudniku mora biti upravo suprotno.

„Moramo konstantno vršiti presing i nakon svake osvojene bitke i kratkog predaha izaći sa novom smislenom inicijativom, pravno utemeljenom i kreirati pritisak građana koji je jedini garant uspeha“, rekao je Manojlović za Danas.

Kreni-promeni sposle praznika počinje prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative kako bi se onemogućila eksploatacija litijuma u Srbiji.

I imamo i nemamo obavezu prema Rio Tintu

Na drugoj strani, predstavnici vlasti uveravaju i da imamo i da nemamo obavezu prema Rio Tintu.

Premijerka Ana Brnabić i vicepremijerka i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović saglasne su da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji Rio Tinto, ali ostali stavovi o ovoj temi im se razlikuju.

Brnabić: obavezali smo se još 2004.

Brnabić tako tvrdi da prema zakonu o rudarstvu Srbija ima obavezu prema ovoj kompaniji. Ona je objasnila da kada se firmi da pravo da istražuje, ukoliko ona ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa. Ali, kako je navela, ako nešto nađe i ispuni sve uslove u skladu sa zakonima, onda država po zakonu ne može da kaže ne.

Brnabić je istakla da se Srbija obavezala kao zemlja kada je 2004. data prva dozvola za istraživanje, jer je Rio Tinto tada uložio novac i dodala da je kompanija dosad u Srbiju uložila oko 400 miliona dolara.

Mihajlović: sve što je Rio Tinto uložio je njen rizik

Ali, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, gostujući na TV Insajder, da je sve što je ta kompanija dosad uložila u stvari njen poslovni rizik.

I Brnabić i Mihajlović rekle su da nijedna odluka o Rio Tintu neće biti doneta dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu kao i rezultati referenduma.

Komentara: (1)
SRPKINJA! / 02.01.2022.

Nasi dedovi su ginuli za nase dobro. A sta mi ostavljamo nasoj deci???? 🙁

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

31. decembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

31. decembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

31. decembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

31. decembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja