Životna sredina

Nezadovoljni građani i eko-aktivisti prekinuli konferenciju o mineralnim resursima u Beogradu

SEOS Nezadovoljni gradani eko aktivisti konferenciju mineralnim resursima Beogradu

Foto: Udruženje Ne damo Jadar / X

Objavljeno

07.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici ekoloških organizacija i lokalnih zajednica iz cele Srbije u kojima se sprovode geološka istraživanja ili već rudari, prekinuli su konferenciju o mineralnim resursima Srbije na kojoj su se okupile strane rudarske kompanije i ambasade zemalja iz kojih ove kompanije dolaze. Građani i aktivisti su optužili Vladu Srbije, koja je institucionalno podržala događaj, da izdaje interese vlastitog naroda u korist multinacionalnih kompanija.

Trinaesta međunarodna konferencija Mineralni resursi u Srbiji: Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo, u organizaciji grčke agencije TGI, počela je danas u Beogradu. Dvodnevni skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, ambasada Australije, Kanade, Švedske i Finske, Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja (CANSEE) i Geološko-rudarske asocijacije Srbije (GRAS).

Lokalni aktivisti iz svih krajeva Srbije koji se protive geološkim istraživanja – i to najviše nalazištima litijuma – i nekontrolisanoj ekspanziji rudnika ušli su na događaj nakon što su organizatori odbili njihov zahtev da učestvuju. Demonstranti koji su upali u salu za konferencije u hotelu Metropol Palace iskazali su nezadovoljstvo što im nije bilo dozvoljeno da govore, budući da su važna zainteresovana strana iz zajednica na koje pomenuti projekti utiču.

Stanje opšteg bunta

Ljiljana Bralović iz Asocijacije ekoloških organizacija Srbije (SEOS) izjavila je da je događaj primer jednoumlja. Ona je ispred zgrade pročitala pismo te grupe učesnicima konferencije.

„Niko ne mari što se unutra rasprodaje naša zemlja, čiji smo mi vlasnici jedan kroz jedan. Ćutanje na argumente struke i naroda, netransparentnost svih koji se, mimo naših zakona, međusobno udružuju u cilju profita na naš račun, doveli su nas u stanje opšteg bunta i učvrstili nas u ideji i nameri da svoju zemlju branimo svim raspoloživim sredstvima“, kazala je Bralović okupljenima.

„Mi već živimo zelenu agendu, te nam vaša nije potrebna“, poručili su lokalni aktivisti i građani učesnicima konferencije

Organizatori konferencije nisu pozvali pripadnike naučne zajednice koji su protiv razarajućih rudarskih projekata, a prvenstveno one iz Srpske akademije nauka i umetnosti, napomenula je.

„Zeleno postoji samo u našim njivama, voćnjacima i zelenim šumama. Mi već živimo zelenu agendu, te nam vaša nije potrebna“, pročitala je Ljiljana Bralović. Po njenom mišljenju, ono što se događa na konferenciji je najvažnije dešavanje u Srbiji, mnogo važnije od predstojećih izbora.

Ekološki incidenti izazvani rudarskim aktivnostima pojačavaju gnev meštana

U Srbiji se poslednjih godina nagomilavaju rudarski projekti, što je praćeno brojnim epizodama velikog zagađivanja vode, zemljišta i vazduha usled ekspanzije kopova, novih investicija i istražnog bušenja.

Sponzori konferencije su rudarske kompanije Aramine, Dundee Precious Metals, ERM, Minova, Mundoro, Rio Tinto, Valmet Flow Control i Zlatna reka Resources, u vlasništvu firme Ibaera Capital, saznaje redakcija Prvi prvi na skali.

Tajnovitost oko Rio Tintovog projekta za podzemno iskopavanje i za preradu rude litijuma u Jadru izazvala je niz protesta. Oni su pre dve godine kulminirali blokadama puteva širom zemlje. Vlada je u januaru 2022. formalno prekinula ovu investiciju, ali kompanija je više puta odlučno navela da ne odustaje.

Mundoro, Dundee i Valmet takođe posluju u Srbiji.

Kokanović: Vlada sve radi suprotno svom narodu

Okupljeni su tokom naguravanja sa obezbeđenjem i upada u konferencijsku salu skandirali: „Rio Tinto, marš iz Srbije.“

Lako je zaključiti ko je u stvari strani plaćenik, naglasio je Zlatko Kokanović iz SEOS-a, u vezi sa optužbama da ekološke organizacije dobijaju novac iz inostranstva u političke svrhe. Aktivisti tvrde da je 150.000 ljudi u zemlji izloženo posledicama istraživanja ruda i da im je uskraćeno pravo na slobodnu volju i odlučivanje.

Zlatko Kokanović iz SEOS-a je optužio vlasti za čin izdaje prema državi

„Razumemo strane kompanije koje jure profit. Razumemo i strane ambasade koje pokušavaju da stvore što bolje uslove svojim kompanijama da dođu da posluju u Srbiji. Oni to rade za svoju državu, za svoj narod, da im obezbede čist vazduh i zdravu životnu sredinu. Ali ne možemo da razumemo ovu našu vlast, koja sve radi suprotno svom narodu. Dozvoljava strancima da zagađuju i ekonomski iskorišćavaju Srbiju, a narodu to predstavlja kao put u prosperitet, dok visokim subvencijama za radna mesta strancima nadoknade skoro cele investicije“, rekao je Kokanović.

SEOS Nezadovoljni gradani eko aktivisti prekinuli konferenciju mineralnim resursima u Beogradu

„Kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji“, izjavio Kokanović

Kokanović je optužio vladu da se neodgovorno ponaša prema narodu i za „čin izdaje“. Nazvao je konferenciju o rudarstvu sramnom.

„Mi nemamo nikakve informacije osim onih koje čujemo od kompanija na promotivnim spotovima, u lokalnim medijima ili koje iskopamo sami po društvenim mrežama. Kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji kao da je to nečija prćija ili privatna imovina, dok naša vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, a o tome ne izveštava domaću javnost“, kazao je Kokanović novinarima.

Nedavno se pojavila vest da je Vlada Srbije sa Evropskom komisijom u septembru potpisala pismo o namerama o uspostavljanju strateškog partnerstva za baterije i ključne sirovine uključujući litijum. Međutim, taj sporazum nije objavljen.

Kostić: Šićarđije se na konferenciji dogovaraju sa trovačima životne sredine

Ovo nije naučno-stručni skup o geologiji i rudarstvu, naglasio je profesor hemije u penziji Nenad M. Kostić.

„Nego je prilika za naše šićarđije da se dogovore sa trovačima životne sredine… Evropska unija govori na obe strane usta: s jedne strane ima velike zahteve za ispunjavanje normi zaštite životne sredine, a sa druge poturaju štetne, otrovne i nepopravljive rudnike“, izjavio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

7. novembar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. novembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

7. novembar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

7. novembar 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona