Životna sredina

Odbijen zahtev firme Euro Lithium za produžetak istraživanja kod Valjeva

srbija-litijum-euro-lithium

Foto: nemanjarangelov from Pixabay

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo je zahtev firme Euro Lithium Balkan za produženje dozvole za istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i pratećih elemenata na lokalitetu Valjevo Sever. Zahtev je odbijen jer Euro Lithium nije obavio obaveznih 75% istražnih radova kako bi ispunio uslove za produženje dozvole, navodi se u rešenju ministarstva, koje je doneto u avgustu ove godine.

U odgovoru za N1, Euro Lithium je saopštio da predviđenih 75% radova nije izvršeno zbog protesta i „pretnji nekoliko neformalnih organizacija i pojedinaca.“ Kompanija tvrdi da je pred početak protesta imala obavljenih 61% radova i da je za ispunjavanje kvote bilo potrebno „oko sedam dana posla,“ ali da je doneta odluka da se radovi obustave iz bezbednosnih razloga.

Euro Lithium se nije žalio na rešenje ministarstva jer je doneto u skladu sa zakonom

U saopštenju se dodaje i da se firma Euro Lithium nije žalila Upravnom sudu na rešenje ministarstva, što je imala pravo da učini u roku od 30 dana, jer je, kako kažu, rešenje u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Lokalitet Valjevo Sever se nalazi na teritoriji opština Valjevo, Ub, Lajkovac i Mionica. Krajem aprila ove godine, meštani više sela u okolini Valjeva i ekološki aktivisti blokirali su magistralni put Valjevo – Lajkovac kod sela Lukavac u znak protesta protiv istražnih radova firme Euro Lithium, a dan ranije je 10-15 meštana tog sela blokiralo radove ove firme, koja je u kanadskom vlasništvu.

Meštani su više puta protestvovali, optužujući Euro Lithium za trovanje vode i zemlje

Meštani su u više navrata protestovali protiv istražnih bušenja jer je zbog tih radova, kako tvrde, zatrovana i voda i zemlja. U decembru prošle godine je Viši sud u Valjevu potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera o zabrani geoloških istraživanja ove firme.

Najveći projekat za eksploataciju litijuma u Srbiji je zaustavljen, ali se strahuje da će biti ponovo aktiviran

Istraživanja litijuma u Srbiji izazvala su snažan otpor stanovništva i proteste, pa je Vlada Srbije početkom godine poništila prostorni plan i sve dozvole za najveći takav projekat u zemlji, koji je anglo-australijski rudarski gigant Rio Tinto sprovodio u Jadru. Međutim, i dalje postoji bojazan da bi ovaj projekat mogao biti ponovo aktiviran.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je vrlo brzo nakon aprilskih izbora, na kojima je dobio novi mandat, izjavio da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna, a vodeći ljudi ovog rudarskog giganta su rekli da Rio Tinto želi da ponovo započne pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

9. decembar 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

9. decembar 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

9. decembar 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

9. decembar 2022. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.