Životna sredina

Rio Tinto želi nove pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar

Rio Tinto zeli nove pregovore sa Vladom Srbije o projektu jadar

Foto: Justus_Zeemann from Pixabay

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Rio Tinto želi da ponovo započne pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar za dobijanje litijuma, vrednom 2,4 milijarde dolara, izjavili su vodeći ljudi kompanije na godišnjem sastanku akcionara u Australiji. Interesantno je da je izjava došla i od odlazećeg predsednika kompanije koji je pod pritiskom javnosti morao da da ostavku zbog skandala koji je usledio nakon što je Rio Tinto uništio 46.000 godina staru pećinu Aboridžina u Australiji.

Simon Thompson, odlazeći predsednik Rio Tinta, je istakao da se kompanija nada da će moći da razgovara o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori su izbori završeni, preneo je Reuters.

Na pomenutom sastanku akcionara Rio Tinta Simon Thompson je naglasio da bi projekat Jadar mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom. A, za Srbiju je važan, kako je rekao, jer bi mogao da podstakne ekonomski razvoj zemlje i otvori mogućnosti za razvoj sektora finalnih proizvoda za snabdevanje evropskog automobilskog tržišta zelenom tehnologijom.

Stausholm, izvršni direktor: nismo odustali od projekta Jadar, to je savršen projekat

Posle sastanka akcionara izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je novinarima da kompanija razvija i druge projekte kako bi postala proizvođač litijuma, ali da je izvesno da nije odustala od Jadra, jer je to, kako je dodao, savršen projekat koji ima besprekorne ekološke, društvene i upravljačke karakteristike.

Simon Thompson je, takođe, naveo da, prema srpskim propisima Rio Tinto nije mogao da objavi svoju procenu uticaja na životnu sredinu i društvo pre nego što dobije odobrenje vlade. To je, kako je dodao, dovelo do dezinformacija o projektu koje su kružile uoči izbora u Srbiji.

Thompson se posle sastanka akcionara povukao sa mesta predsednika zbog skandala u vezi sa uništavanjem naselja Aboridžina

Thompson je istakao da kompanija razume zabrinutost lokalne zajednice, ali veruje da su te brige u velikoj meri rešene procenama uticaja na životnu sredinu koje smo uradili.

Inače, ovo je rekao čovek koji se posle sastanka akcionara povukao sa mesta direkta. Razlog je, kako je naveo Reuters, to što je Rio Tinto u matičnoj državi Australiji uništio 46.000 godina staro naselje Aboridžina zbog širenja rudnika rude gvožđa. Potez je izazvao veliko negodovanje javnosti.

Predsednik Vučić žali zbog odluke države da obustavi saradnju sa Rio Tintom

Da podsetimo, vrlo brzo posle izbora na kojima je dobio novi mandata, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna, da bi Jadar bio najrazvijeniji kraj Srbije, ali da ne vidi kako sada može to da se promeni. On je za RTS dodao da ne bi doneo odluku o prekidu saradnje, ali je razumeo odluku premijerke Ane Brnabić. Ovoj odluci prethodile su blokade puteva širom Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...