Životna sredina

Rio Tinto želi nove pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar

Rio Tinto zeli nove pregovore sa Vladom Srbije o projektu jadar

Foto: Justus_Zeemann from Pixabay

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Rio Tinto želi da ponovo započne pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar za dobijanje litijuma, vrednom 2,4 milijarde dolara, izjavili su vodeći ljudi kompanije na godišnjem sastanku akcionara u Australiji. Interesantno je da je izjava došla i od odlazećeg predsednika kompanije koji je pod pritiskom javnosti morao da da ostavku zbog skandala koji je usledio nakon što je Rio Tinto uništio 46.000 godina staru pećinu Aboridžina u Australiji.

Simon Thompson, odlazeći predsednik Rio Tinta, je istakao da se kompanija nada da će moći da razgovara o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori su izbori završeni, preneo je Reuters.

Na pomenutom sastanku akcionara Rio Tinta Simon Thompson je naglasio da bi projekat Jadar mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom. A, za Srbiju je važan, kako je rekao, jer bi mogao da podstakne ekonomski razvoj zemlje i otvori mogućnosti za razvoj sektora finalnih proizvoda za snabdevanje evropskog automobilskog tržišta zelenom tehnologijom.

Stausholm, izvršni direktor: nismo odustali od projekta Jadar, to je savršen projekat

Posle sastanka akcionara izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je novinarima da kompanija razvija i druge projekte kako bi postala proizvođač litijuma, ali da je izvesno da nije odustala od Jadra, jer je to, kako je dodao, savršen projekat koji ima besprekorne ekološke, društvene i upravljačke karakteristike.

Simon Thompson je, takođe, naveo da, prema srpskim propisima Rio Tinto nije mogao da objavi svoju procenu uticaja na životnu sredinu i društvo pre nego što dobije odobrenje vlade. To je, kako je dodao, dovelo do dezinformacija o projektu koje su kružile uoči izbora u Srbiji.

Thompson se posle sastanka akcionara povukao sa mesta predsednika zbog skandala u vezi sa uništavanjem naselja Aboridžina

Thompson je istakao da kompanija razume zabrinutost lokalne zajednice, ali veruje da su te brige u velikoj meri rešene procenama uticaja na životnu sredinu koje smo uradili.

Inače, ovo je rekao čovek koji se posle sastanka akcionara povukao sa mesta direkta. Razlog je, kako je naveo Reuters, to što je Rio Tinto u matičnoj državi Australiji uništio 46.000 godina staro naselje Aboridžina zbog širenja rudnika rude gvožđa. Potez je izazvao veliko negodovanje javnosti.

Predsednik Vučić žali zbog odluke države da obustavi saradnju sa Rio Tintom

Da podsetimo, vrlo brzo posle izbora na kojima je dobio novi mandata, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna, da bi Jadar bio najrazvijeniji kraj Srbije, ali da ne vidi kako sada može to da se promeni. On je za RTS dodao da ne bi doneo odluku o prekidu saradnje, ali je razumeo odluku premijerke Ane Brnabić. Ovoj odluci prethodile su blokade puteva širom Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

6. maj 2022. - EU donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

6. maj 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

6. maj 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

6. maj 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe