Električna energija

Đedović: priroritet reforma energetskog sektora, razmotriti kako da se iskoristi litijum

dubravka djedovic litijum cene struje energetika

Foto: Printscreen/Euronews Srbija

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Nova ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da će joj prioritet biti reforma energetskog sektora, da cene struje i gasa moraju biti povećane, kao i da bi trebalo razmotriti kako da se iskoriste domaće rezerve litijuma.

Dubravka Đedović je posetila Rudarski basen Kolubara kako bi, kako je rekla, iz prve ruke videla kakvo je stanje kada je reč o proizvodnji uglja koja je veoma bitna zbog zime jer od toga zavisi koliko ćemo struje uvoziti i koliko će nas to koštati.

Ona je za Euronews Srbija izjavila da se tamo ljudi bore i da su apsolutno shvatili visinu zadatka. Učinjeni su, dodala je, svi napori da se podigne proizvodnja, da bude kontinuirana i predvidiva.

Dobro poznajem sektor rudarstva i energetike i mogu brzo i efikasno da uđem u materiju

Đedović je istakla da će njen prioritet biti reforma energetskog sektora, koja je dugo odlagana, i koja uključuje i javna preduzeća, a naglasila je i da joj je sektor rudarstva i energetike izuzetno poznat i da može brzo i efikasno da uđe u materiju.

Istakla je da dobra zna kako se pokreću i završavaju veliki projekti, i kao neke od onih na kojima će raditi navela je blok B3 u termoelektrani Kostolac snage 350 megavata i gasovod između Srbije i Bugarske.

Za obnovljive izvore energije ključne su reverzibilne hidroelektrane

Đedović je naglasila da će se raditi na obezbeđivanju novih hidroelektrana i na tome da postoji dobar energetski miks iz uglja i hidroenergije koja mora da se pojača kako bi se obnovljivi izvori ubacili u sistem.

Ključ za Srbiju, kako je istakla, je da pokrene reverzibilne hidroelektrane kako bi mogla da se osloni na obnovljive izvore energije.

Cene struje i gasa su niske i neodržive

Ministarka je rekla da kada je reč o Elektroprivredi Srbije (EPS) treba se zalagati za nešto što je održivo, da se apsolutno pokriju troškovi proizvodnje, da se smanje tamo gde mogu. Ona je podsetila da građani i privreda plaćaju jednu od najnižih cena struje i gasa u regionu i Evropi.

„Kako da kažem, treba da pokrijete troškove. A kako da pokrijete ako proizvodite skuplje nego što prodajete?“, upitala je Đedović.

Cena struje i gasa je niska unazad mnogo godina

Zbog svega toga, kako je najavila, cene struje i gasa u jednom momentu moraju doći na dnevni red, i to više pre, nego kasnije.

Đedović je istakla da su u uslovima energetske krize kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više, i dodala da ne može drugačije. Cene su u Srbiji niske i neodržive i ne samo ove godine, već unazad mnogo godina, i građani bi trebalo da budu svesni toga, poručila je ona.

Litijum? Ako ćemo da se razvijamo, treba da koristimo potencijale

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jednog jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

Đedović smatra da bi Srbija trebalo da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi.

Nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu

„Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, kako da kažem, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su“, rekla je ona.

Đedović je naglasila da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

„Ako ćemo da se razvijamo i da radimo da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, ona treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike, i da ih učine prihvatljivim ako mogu“, rekla je Đedović.

Komentara: (1)
Pero / 11.11.2022.

Auh, naprednjacki tehnokrata! LUDILOOOOO!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

4. novembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

4. novembar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

4. novembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

4. novembar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune