Električna energija

Dubravka Đedović Negre nova ministarka rudarstva i energetike

Dubravka djedović Negre nova ministarka rudarstva i energetike

Foto: NLB Komercijalna banka

Objavljeno

23.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Dubravka Đedović Negre, buduća ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da će joj biti čast da obavlja ovu funkciju u vremenu globalnih istorijskih problema u energetskom sektoru.

Dubravka Đedović Negre bi trebalo da zameni sadašnju ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović. Đedović Negre ima više od 16 godina iskustva iz međunarodnog bankarskog sektora. Trenutno je članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Đedović Nègre se prvi put zvanično  pojavila među imenima ministara nove Vlade Srbije u okviru predloga premijerke Ane Brnabić koji je usvojen na Sednici glavnog odbora Srpske napredne stranke. Sednica je održana juče u Beogradu.

„Globalnim istorijskim problemima u energetskom sektoru izložena je i naša zemlja. Verujem da ću kroz svoje znanje i iskustvo doprineti da se oni ublaže i otklone kako bismo stvorili preko potrebnu sigurnost i stabilnost našim građanima“, rekla je Ðedović za Tanjug.

Ona je zahvalila predsedniku i premijerki na ukazanom poverenju.

„Biće mi čast da zajedničkim snagama vodimo Srbiju napred i da služim svom narodu“, dodala je ona.

Magistrirala finansije i menadžment u Italiji i SAD

Đedović Nègre je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i UCLA Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu, navodi se na sajtu NLB Komercijalne banke. Gost je predavač na Master studijama University College London.

Đedović Nègre je donela bogato 16 godina dugo međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede, piše na sajtu Banke.

Regionalni direktor EIB-a pet godina

Na mesto članice IO NLB Komercijalne banke došla je u decembru 2021. sa pozicije direktorke Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, koju je obavljala od 2016.

Pre dolaska na funkciju EIB-a u Beogradu, u sedištu ove banke u Luksemburgu bila je menadžer za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ali i zadužena za projekte javno-privatnog partnerstva i projektna finansiranja uključujući Irsku, Francusku, Veliku Britaniju i zemlje Beneluksa, navodi se na sajtu.

U tom periodu uspešno je finansirala, kako se navodi na sajtu Istinomer, projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih.

Izveštavala o ratu u Avganistanu

Đedović Nègre je ugovorila prvi projekat javno-privatnog partnerstva (JPP) u Hrvatskoj, za koji je nagrađena od strane Project Finance magazina za Evropsku transakciju godine u avio sektoru 2013, navodi se na sajtu Banke.

Pre karijere u bankarstvu, kako se dodaje, radila je u medijima i komunikacijama, kada je i nagrađena priznanjem Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD-a za izveštavanje o ratu u Avganistanu 2001.

Istinomer prenosi da je radila kao TV producent za CNN International, pokrivajući konflikte.


Ažurirano 24. oktobra 2022. izjavom Dubravke Đedović Negre

Komentara: (1)
Aleksa / 26.10.2022.

Odlično….znači, biće naklonjena investitorima u OIE, a troškove balansiranja će snositi EPS, odnosno, čitaj, mi građani Srbije….

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

23. oktobar 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. oktobar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. oktobar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. oktobar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti