Električna energija

Dubravka Đedović Negre nova ministarka rudarstva i energetike

Dubravka djedović Negre nova ministarka rudarstva i energetike

Foto: NLB Komercijalna banka

Objavljeno

23.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Dubravka Đedović Negre, buduća ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da će joj biti čast da obavlja ovu funkciju u vremenu globalnih istorijskih problema u energetskom sektoru.

Dubravka Đedović Negre bi trebalo da zameni sadašnju ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović. Đedović Negre ima više od 16 godina iskustva iz međunarodnog bankarskog sektora. Trenutno je članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Đedović Nègre se prvi put zvanično  pojavila među imenima ministara nove Vlade Srbije u okviru predloga premijerke Ane Brnabić koji je usvojen na Sednici glavnog odbora Srpske napredne stranke. Sednica je održana juče u Beogradu.

„Globalnim istorijskim problemima u energetskom sektoru izložena je i naša zemlja. Verujem da ću kroz svoje znanje i iskustvo doprineti da se oni ublaže i otklone kako bismo stvorili preko potrebnu sigurnost i stabilnost našim građanima“, rekla je Ðedović za Tanjug.

Ona je zahvalila predsedniku i premijerki na ukazanom poverenju.

„Biće mi čast da zajedničkim snagama vodimo Srbiju napred i da služim svom narodu“, dodala je ona.

Magistrirala finansije i menadžment u Italiji i SAD

Đedović Nègre je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i UCLA Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu, navodi se na sajtu NLB Komercijalne banke. Gost je predavač na Master studijama University College London.

Đedović Nègre je donela bogato 16 godina dugo međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede, piše na sajtu Banke.

Regionalni direktor EIB-a pet godina

Na mesto članice IO NLB Komercijalne banke došla je u decembru 2021. sa pozicije direktorke Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, koju je obavljala od 2016.

Pre dolaska na funkciju EIB-a u Beogradu, u sedištu ove banke u Luksemburgu bila je menadžer za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ali i zadužena za projekte javno-privatnog partnerstva i projektna finansiranja uključujući Irsku, Francusku, Veliku Britaniju i zemlje Beneluksa, navodi se na sajtu.

U tom periodu uspešno je finansirala, kako se navodi na sajtu Istinomer, projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih.

Izveštavala o ratu u Avganistanu

Đedović Nègre je ugovorila prvi projekat javno-privatnog partnerstva (JPP) u Hrvatskoj, za koji je nagrađena od strane Project Finance magazina za Evropsku transakciju godine u avio sektoru 2013, navodi se na sajtu Banke.

Pre karijere u bankarstvu, kako se dodaje, radila je u medijima i komunikacijama, kada je i nagrađena priznanjem Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD-a za izveštavanje o ratu u Avganistanu 2001.

Istinomer prenosi da je radila kao TV producent za CNN International, pokrivajući konflikte.


Ažurirano 24. oktobra 2022. izjavom Dubravke Đedović Negre

Komentara: (1)
Aleksa / 26.10.2022.

Odlično….znači, biće naklonjena investitorima u OIE, a troškove balansiranja će snositi EPS, odnosno, čitaj, mi građani Srbije….

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

23. oktobar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

23. oktobar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane