Intervju

Više novca i bolji uslovi finansiranja za „zelene“ kompanije

Vise novca bolji uslovi finansiranja zelene kompanije intervju Dubravka Dedovic Djedovic Negre

Foto: Dubravka Đedović Nègre (Komercijalna banka)

Objavljeno

02.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

02.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Održivi razvoj je osnovni pristup finansiranja za NLB Grupu, kaže za Balkan Green Energy News Dubravka Đedović Nègre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke. Uoči spajanja s NLB bankom u Srbiji u NLB Komercijalnu banku, ona je poručila da će uslovi finansiranja postajati sve povoljniji za kompanije koje unapređuju svoje ciljeve i strategije na polju zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja – ESG.

Komercijalna banka, koja je već više od godinu dana članica NLB Grupe, ujedinjuje se 29. aprila s NLB bankom u Srbiji u novu, NLB Komercijalnu banku. Povodom predstojećeg spajanja, razgovarali smo sa članicom Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo Dubravkom Đedović Nègre o ciljevima za zelenu tranziciju i mogućnostima za klijente da ozelene svoje poslovanje.

NLB Grupa razvija platformu na kojoj će zahteve za finansiranjem odobravati tako da sa jedne strane podstiče razvoj ESG projekata, a da sa druge obezbeđuje dugoročna sredstva finansiranja uz razmatranje inovativne mogućnosti za podršku za one koji posluju u skladu sa pravilima održivog razvoja i cirkularne ekonomije, rekla je u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Dubravka Đedović Nègre je u Komercijalnu banku došla sa pozicije direktorke regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Ima bogato međunarodno iskustvo u finansiranju korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i malih i srednjih preduzeća.

U EIB-u je bila zadužena i za projekte javno-privatnog partnerstva i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa. Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi menadžmenta u Los Anđelesu. Gostujući je predavač na master studijama na UCL-u (University College London).

Koji je značaj sektora zelene energetike i drugih vidova održivog razvoja za bankarski sektor u Srbiji? Koje su novine na tom polju u vašoj poslovnoj politici u svetlu pridruživanja Komercijalne banke NLB grupi?

Sa prisustvom na šest tržišta Jugoistočne Evrope i gotovo tri miliona aktivnih klijenata, naša matična NLB Grupa jedna je od vodećih bankarskih grupacija sa sedištem i ekskluzivnim fokusom na naš matični region, koji za nas nije samo tačka na mapi, već dom. To znači da mi nismo samo poslovni subjekt, već aktivan učesnik u stvaranju pozitivnih promena.

Naše grupne aktivnosti proističu iz sveobuhvatne strategije usmerene ka razvoju održive budućnosti ovog regiona, i sprovodimo ih kako samostalno, tako i udruživanjem sa ključnim sektorima, kako bismo u što kraćem roku postigli što bolje i značajnije rezultate.

Đedović Nègre: Komercijalna banka je aktivan učesnik u stvaranju pozitivnih promena

Princip održivosti NLB Grupa formalizovala je još 2011, a 2020. godine ga je i potvrdila, postavljajući ga u centar svojih poslovnih akcija, i integrišući ga sa svim bankarskim odlukama. Prošle godine počeli smo da razvijamo i potpuno novu platformu, na kojoj ćemo zahteve za finansiranjem odobravati tako da sa jedne strane podstičemo razvoj ESG projekata, a da sa druge demotivišemo sve one koji ne posluju u skladu sa pravilima održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

To je dobar primer kako banke kroz svoje linijsko poslovanje mogu da podrže i podstaknu razvoj nacionalnih privreda u pravcu još veće održivosti, i opravdaju veliku odgovornost koja im je poverena.

Uslovi finansiranja principe odrzivosti cirkularne ekonomije
Foto: iStock

Da li se sada pripremate za učešće u nekim projektima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora? Po kom modelu?

Komercijalna banka je u prethodnom periodu uvek podržavala investicije i projekte koji se bave energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije.

Time što je postala članica NLB Grupe, njen fokus na održivi razvoj postao je još snažniji, uz želju da klijentima ponudi one modele finansiranja i podrške koji će im omogućiti da što jednostavnije ispune svoje ESG ciljeve. To se prevashodno odnosi na investicione kredite za ostvarenje energetske efikasnosti, zatim projektno finansiranje i refinansiranje greenfield projekata iz obnovljivih izvora energije, kao i finansiranje projekata i investicija kroz javno-privatna partnerstva.

Pored toga, naša banka ima kapacitete, ali i motivaciju da podrži projekte koji će biti bazirani na modelu aukcija – kako u okviru svoje matične NLB Grupe, tako i u partnerstvu sa drugim bankama – ali ne isključujući druge modele.

Da li Komercijalna banka planira da obezbedi dodatni kapital za finansiranje održivog razvoja u Srbiji?

Moramo priznati da finansiranje projekata iz obnovljivih izvora energije na našem tržištu možda još uvek nije na nivou na kom želimo da bude, ili na kom su neke evropske zemlje. Međutim, prethodni talas investicija, ali i motivacija postojećih investitora da razvijaju nove projekte i povećavaju svoje kapacitete u Srbiji, predstavljaju odličnu polaznu tačku za dalja ulaganja.

NLB Grupa namerava da poveća investicije u solarne elektrane, vetroparkove i projekte na biogas i biomasu

Shodno strateškoj ESG orijentaciji, NLB Grupa planira značajno povećanje udela zelenog finansiranja, i ima apetit da podrži projekte koji se razvijaju, sa fokusom finansiranja investicija u solare, vetroparkove i biogas / biomasu. Očekujemo da će regulatorni okvir za obnovljive izvore energije biti kompletiran ove godine, i da će na taj način biti omogućeno pokretanje aukcija, u kojima naša banka namerava da bude veoma aktivan učesnik.

Ključno je istaći da Komercijalna banka ima visoku adekvatnost kapitala i sopstvenu likvidnost, što nas stavlja u odličnu poziciju za strateško planiranje budućih investicija.

Vise novca uslovi finansiranja zelene kompanije intervju Dubravka Dedovic Djedovic Negre

Da li su uslovi korporativnog finansiranja mera energetske efikasnosti, uvođenja principa cirkularne ekonomije i sličnih poduhvata različiti od onih za energetiku u domenu fosilnih goriva ili opštih investicija u kompanijama?

Fleksibilnost i uvažavanje različitosti nalaze se u samoj srži našeg poslovanja. To znači da umesto univerzalnim, uvek prednost dajemo uslovima koji su prilagođeni specifičnim potrebama svakog klijenta ili projekta.

Kako svest na našem tržištu bude rasla, i kako klijenti budu sve transparentnije predstavljali svoje ESG ciljeve i strategije, tako će rasti i naše mogućnosti da ih dodatno podržimo i obezbedimo im još bolje uslove za zeleno i finansiranje održivog razvoja.

Kako ulaganja u održivi razvoj utiču na kreditne rejtinge i bilanse vaših klijenata iz poslovnog sektora?

Imajući u vidu trenutne ciljeve Evropske unije u vezi sa održivim razvojem, uvereni smo da ćemo i na našem tržištu svedočiti eksponencijalnom rastu svesti o potrebi identifikacije ESG ciljeva i rada na aktivnostima koje osiguravaju održiv rast i razvoj. Već sada smo svedoci da velike korporacije aktivno rade na stvaranju uslova za zelenu tranziciju i dobrih ESG rejtinga koji će i brže nego što mislimo biti podjednako važan indikator uspeha kao i kreditni rejting.

Upravo takve strategije i aktivnosti posledično će otključati pristup dodatnim izvorima finansiranja po još povoljnijim uslovima, i omogućiti uključivanje još većeg broja projekata i kompanija.

Koji su ciljevi banke u ovoj oblasti na srednji i dugi rok?

Kao sistemska banka, osnažena znanjem, ekspertizom i najboljim ESG praksama sa nivoa cele NLB Grupe, cilj nam je da se u narednom periodu profilišemo kao lider u finansiranju zelenih projekata iz obnovljivih izvora energije, ali i da doprinesemo rastu broja projekata i kompanija iz ovog segmenta i kreiranju energetske stabilnosti čitave zemlje.

Komentara: (1)
radule todorovic / 04.04.2022.

postovani 😀cestitam na sveobuhvatnomi jasnom planu oko ulaganja u energetiku u ranijem periodu banka je zaobilazila te projekte a mi u Raski ispod Kopaonika imamo planirane projekte😀evo jedne misli za uspesan zajednicki rad😀odluci sta zelinapravi plan
i na tome radi svaki dan😀pozzz

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

2. april 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. april 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

2. april 2022. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

2. april 2022. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene