Energetska kriza

Mihajlović: Srbija će za uvoz energije sledeće zime potrošiti tri milijarde evra

uvoz struje gasa milijarde evra srbija zorana mihajlovic

Foto: iStock

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Srbija će za energiju i energente sledeće zime odvojiti tri milijarde evra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Uvoz prirodnog gasa i električne energije koštao je Srbiju 1,65 milijardi evra prošle zime.

Država, prema rečima Zorane Mihajlović, čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu i za to će biti izdvojeno više od tri milijarde evra. Za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti potrebno je ulaganje u nove kapacitete za proizvodnju energije, pre svega one koji koriste obnovljive izvore, izjavila je Mihajlović.

Ona je izjavila da će biti povećana potrošnja tokom zime i da će se uvoziti struja i narednih meseci, ali će to državu mnogo da košta. Do kraja marta će Srbija za nabavku energije i energenata potrošiti oko tri milijarde evra, istakla je Mihajlović.

Obezbeđen uvoz struje iz Azerbejdžana

Ona je istakla da od maja, kada je bila u Azerbejdžanu traju pregovori o nabavci struje iz ove zemlje, i obezbeđene su određene količine. Zatim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jučerašnjim razgovorom sa predsednikom Ilhamom Alijevim pomogao da dobijemo dodatne količine električne energije, dodala je Mihajlović.

Inače, Predsedništvo Srbije saopštilo je da je Alijev izašao u susret Vučićevoj molbi i odobrio je Srbiji međudržavni sporazum o kupovini struje iz Azerbejdžana po povoljnim uslovima. Više detalja o sporazumu nije navedeno.

Mihajlović je istakla da je za stabilan i održiv energetski sektor u Srbiji neophodno da EPS kroz strateška partnerstva učestvuje u izgradnji novih elektrana, što će značiti da energija dobijena iz obnovljivih izvora energije bude najpre za potrebe Srbije, a višak za izvoz.

Fiskalni savet procenio uvoz struje i gasa na 1,5 milijardi evra, ali cene divljaju

Zorana Mihajlović je početkom juna izjavila da će Srbija do kraja godine na uvoz električne energije i uglja potrošiti milijardu evra, a uvoz će se nastaviti sve do 2024. godine.

Prema procenama Fiskalnog saveta (FS) za uvoz struje i uglja sledeće zime biće potrebno 500 do 550 miliona evra. Računica je napravljena za uvoz 2.000 gigavat-sati (GWh) po ceni od 200 evra po megavat-satu, a cene su ovih dana na srpskoj berzi SEEPEX oko 600 evra za MWh. Za uvoz 2.900 GWh prošle zime EPS je platio 650 miliona evra.

Inače, FS je procenio da će u manjak EPS-a na uvozu struje sledeće zime biti 400-450 miliona evra, tačnije tolika će biti razlika između cene po kojoj bude uvozio i cene po kojoj bude prodavao struju. Manjak od prošle zime je 500 miliona evra.

Kada je reč o gasu, sledeće zime će uvoz koštati Srbijagas 950 miliona evra. Prošle zime nabavka je koštala jednu milijardu evra. Inače, manjak Srbijagasa na uvozu sledeće zime procenuje se na 450 do 500 miliona evra, što je isto kao prošle zime.

Komentara: (1)
Lik Orijent / 24.08.2022.

Када би ова земља имала нормалан систем вредности где одговорност није само декларативна категорија, госпођа Михајловић би већ после дебакла са падањима путних косина на коридору била отпуштена и увелико би радила на надокнади причињене штете до краја живота. Онда се можда не би десило да буде на челу овако важног министарства и завије ову земљу у црно. Овако, она мртва ладна потпуно растерећено испаљује цифре колико ће нас коштати њено газдовање сектором енергетике. Оно, теоретски је могуће је и да она мало поцрвени, али се то од дебелих наноса шминке не види

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

22. avgust 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

22. avgust 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

22. avgust 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

22. avgust 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske