Energetska kriza

Srbija će na uvoz struje i uglja do kraja godine potrošiti milijardu evra

Mihajlovic EPS ce na uvoz struje i uglja do kraja godine potrositi milijardu evra

Foto: iStock

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će do kraja godine na uvoz električne energije i uglja potrošiti milijardu evra, a uvoz će se nastaviti sve do 2024. godine, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarska rudarstva i energetike.

Milijardu evra je, kako je objasnila Zorana Mihajlović, procena ukupnog iznosa neophodnog za nabavku struje i uglja do kraja godine, uključujući i oko 530 miliona evra za uvoz od 12. decembra, kada se desio kolaps u Elektroprivredi Srbije (EPS), do kraja aprila. Ceh uvoza struje je mnogo veći zbog energetske krize jer se struja prethodnih godina uvozila po 30 do 50 evra po megavat-satu (MWh), a danas su cene tri do četiri puta veće.

Da podsetimo, 12. decembra je zbog lošeg kvaliteta uglja, i nedovoljnih količina, naglo smanjena proizvodnja u dve najveće termoelektrane EPS-a – Nikola Tesla A i B (TENT A i TENT B), pa su termoelektrane radile sa samo 1.000 megavata (MW) snage umesto sa oko 3.000, a uvoz je dostigao i 45 odsto potrošnje.

EPS i sada uvozi struju, što se nije dešavalo godinama unazad

Uvoz od tada nije prestajao, pa EPS i sada uvozi struju, što nikada nije radio u ovom periodu godine. Zorana Mihajlović kaže da Srbija svakog dana uvozi električnu energiju da bi zadovoljila od 10 do 17 odsto svoje potrošnje. To je posledica, kako je rekla, manjim delom remonta u EPS-u, a većim onoga što se desilo u decembru prošle godine, preneli su lokalni mediji.

Srbija će morati da potroši verovatno i milijardu evra do kraja godine za uvoz električne energije i uglja samo zato što neko nije radio svoj posao, istakla je Mihajlović. Ona je navela da će EPS tek početkom 2024. moži da obezbedi proizvodnju energije za domaće potrebe, kao što je to bilo pre 12. decembra prošle godine.

U kopove se mora uložiti 150 miliona evra

Ona je objasnila da EPS mora da uloži najmanje 150 miliona evra kako bi površinski kopovi u Rudarskom basenu Kolubara davali dovoljne količine uglja. Problem je, kako je dodala, što EPS prethodnih godina nije vodio računa o kopovima.

Među greškama koje su napravljene ona je navela da je planiranje bilo loše, pa tako nije na vreme skinuta otkrivka sa uglja, niti je pripremljena infrastruktura, kao što su putevi. Mihajlović je naglasila da je nemoguće kopove pripremiti u kraćem vremenskom periodu.

Inače, Vlada Srbije je EPS-u dozvolila da uveze četiri miliona tona uglja do kraja 2023, i prvi ugovori sa rudnicima Pljevlja i Banovići su potpisani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste