Električna energija

Ministarstvo: Grčić oštetio EPS za 500 miliona evra

Ministarstvo Grcic obmanuo vrh drzave, ostetio EPS za 500 miliona evra zorana mihajlovic

Foto: EPS

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Podeli

Protiv Milorada Grčića, bivšeg v. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), podneta je krivična prijava zbog sumnje da je nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašćenja naneo državi štetu veću od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

Milorad Grčić je, kako je preneo portal Nova.rs, obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike kada je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

Grčić je, takođe, lažno prikazivao predsedniku, vladi i Ministarstvu da su kapaciteti EPS-a spremni, da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja, kao i da na deponiji termoelektrana ima 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, navodi se u prijavi koju je podnelo Ministarstvo.

Grčić je uveravao da je EPS spreman za zimu, a 12. decembra se desio kolaps

To se, kako prenosi portal, kasnije pokazalo kao neistinito. Kriza koja se desila 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa zemljom, koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem, piše u prijavi.

Da podsetimo, 12. decembra naglo je smanjena proizvodnja u dve najveće termoelektrane EPS-a – Nikola Tesla A i B (TENT A i TENT B), pa su termoelektrane radile sa samo 1.000 megavata (MW) snage umesto sa oko 3.000, a uvoz je dostigao i 45 odsto potrošnje.

Problem je prevaziđen skupim uvozom

Sva izveštavanja uprave EPS-a bila su netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu, navelo je u prijavi Ministarstvo, koja vode Zorana Mihajlović, i dodalo da je problem prevaziđen kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama.

Na sednici srpske vlade 15. decembra iznet je podatak da je Srbija od oktobra na uvoz električne energije potrošila 500 miliona evra.

Grčić dobio novu funkciju

Inače, Grčić je dao ostavku sredinom januara. Pre nekoliko dana pojavile su se informacije da je on i dalje u ovoj kompaniji i da je dobio novu funkciju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem januara saopštilo za Insajder da je podnelo dve krivične prijave protiv Milorada Grčića: zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

Komentara: (2)
Lik Orijent / 20.04.2022.

Za koliko od tih 500 miliona treba da odgovara gospođa ministarka koja ne zna šta se dešava u delokrugu njenog ministarstva? Da li njena imovina pokriva njen deo štete ili će morati da provede i neko vreme iza rešetaka?

Aleksa / 20.04.2022.

Oštećuje se EPS i dan danas…..tako što se električna energija kupuje na tržištu za 300 EUR/MWh a prodaje privredi za 75 EUR/MWh…o cenama za domaćinstva i da ne pričam…. skupo je održavanje ekonomskog tigra….

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. april 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. april 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

15. april 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. april 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra