Energetska kriza

EPS dogovorio uvoz uglja iz Crne Gore

eps uvoz uglja crna gora pljevlja epcg

Milan Lekić, Miroslav Tomašević i Jagoš Gomilanović (foto: Rudnik uglja Pljevlja)

Objavljeno

04.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) kupovaće ugalj iz Rudnika uglja Pljevlja, čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), saopštio je Rudnik uglja Pljevlja.

Rudnik uglja Pljevlja trebalo bi EPS-u da isporuči oko 300.000 tona uglja u ovoj godini.

Inače, EPS je 2020. godine proizveo oko 39 miliona tona uglja za snabdevanje termoelektrana koje su proizvele oko 70 odsto električne energije u zemlji. Ali, tokom ove zime EPS je imao velike probleme u proizvodnji električne energije u termoelektranama, a kao jedan od razloga navodio se i loš kvalitet uglja.

Kako je saopštio Rudnik uglja Pljevlja, na poziv direktora EPS-a Miroslava Tomaševića održan je sastanak sa predstavnicima Rudnika uglja Pljevlja, izvršnim direktorom Milanom Lekićem i direktorom Sektora za razvoj i investicije Jagošem Gomilanovićem.

Sastanak održan na inicijativu novog direktora EPS-a

Kalorijska vrednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kJ/kg, što, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja Termoelektrani Pljevlja, spada u manje kvalitetne ugljeve.

Rudnik navodi da će cena i transport zvanično biti definisani u narednom periodu. Izvršni direktor Lekić je, kako se navodi, poručio da cena svakako neće biti manja u odnosu na postojeću cenu po kojoj se ugalj distribuira TE Pljevlja, iako je reč o uglju manjeg kvaliteta u odnosu na onaj koji se isporučuje ovoj crnogorskoj elektrani.

Cena i lokacija isporuke uglja još nisu dogovorene, ali je izvesno da će troškove prevoza platiti EPS

Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana, izjavio je Lekić, i dodao da će se na dnevnom nivou isporučivati oko 500 tona uglja.
Troškovi transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gde će biti distribuiran ugalj, biće u potpunosti pokriveni od strane EPS-a.

Kroz ovu saradnju obezbedićemo tržište za manje kvalitetne ugljeve, i napraviti značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji i remontu TE Pljevlja, poručio je Lekić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. april 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

4. april 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

4. april 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

4. april 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika