Električna energija

Nastavak problema za EPS: TENT B van sistema zbog dve uzastopne havarije

EPS-TENT-B-van-sistema-dve-uzastopne-havarije

Foto: EPS

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Nakon tvrdnje EPS-a da se proizvodnja u termoelektrani Nikola Tesla B odvija nesmetano nakon oštećenja jednog od osam mlinova na bloku B2, Vlada Srbije je otkrila da je to postrojenje prekinulo proizvodnju. B1 je van pogona još od 26. decembra zbog požara.

Samo dve nedelje nakon što su dve najveće termoelektrane u Srbiji stale, što je nekoliko dana ozbiljno ugrožavalo snabdevanje strujom, TENT B u Ušću kod Obrenovca je ponovo obustavio rad i to zbog dve havarije zaredom. Elektroprivreda Srbije je RTS-u saopštila da će blok B2 biti vraćen na mrežu u toku dana, a B1 sutra.

I posle revitalizacije ima loše opreme

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je malo kasnije na televiziji K1 rekla da će oba pogona proraditi već večeras i da se u zemlji koristi 40 odsto termokapaciteta. Upitana za troškove na ime uvoza električne energije, procenila je da će se za celu zimsku sezonu meriti u stotinama miliona evra i da je za tu sumu mogla da se izgradi jedna reverzibilna hidroelektrana.

Mihajlović je podsetila da je blok B1 revitalizovan pre mesec dana, ali je i priznala da „ima loše opreme.“ Kazala je i da EPS nije obavestio vladu ni o jednoj o dve poslednje havarije. Nakon predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, i ona je navela da će vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić ubrzo biti smenjen.

Skok uvoza električne energije

B1 nije u sistemu od 26. decembra zbog požara na gorioniku mazutnog sistema. To gorivo se dodaje uglju, jer je lignit lošeg kvaliteta. U bloku B2 je juče došlo do oštećenja jednog od osam mlinova, a EPS je zatim saopštio da proizvodnja nije ugrožena. Vlada Srbije je kasnije objavila da je isključen i da će cela elektrana danas biti na mreži.

Iskorišćenost kapaciteta termoelektrana na ugalj u Srbiji je juče u jednom trenutku pala na 1,6 gigavata, u poređenju sa 3,2 gigavata zabeleženih 24. decembra, najvišim nivoom od prethodnog kolapsa. Danas je učinak podignut na 2,2 gigavata, prema podacima na aplikaciji Elektromreže Srbije Energy Flux.

Uvoz se noćas podigao i do dva gigavata, a trenutno je 1,1 gigavat.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović podsetio je za Betu na rezultate analize iz 2019. da su investicije u EPS-u nedovoljne, ponekad čak i manje od amortizacije. Tada je ukazano i na kašnjenje na otkrivkama i na to da su gubici u distribuciji među najvećima u Evropi.

Treba pomenuti i da je na Kosovu* počela popravka bloka B2 u termoelektrani Kosovo B, nakon dolaska jednog eksperta iz Nemačke, kako prenose lokalni mediji. Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati izjavio je da uvoz struje košta 2,4 miliona evra na dan. Više havarija zaredom desilo se ove sezone u Kosovu A i Kosovu B.

Tamo je proglašeno vanredno stanje u energetici, uz restrikcije struje koje bi mogle da potraju dva meseca. Na nekim mestima se struja isključuje i po 12 sati dnevno, javljaju mediji.

Komentara: (1)
Dejan / 02.01.2022.

Smenjivati i unapredjivati.
Nestručan i neefikasan sistem ljudske povezanosti poremetiti.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

28. decembar 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

28. decembar 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

28. decembar 2021. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

28. decembar 2021. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7