Električna energija

Fiskalni savet: Reforma, pa povećanje cene struje – EPS mora više da ulaže

Fiskalni-savet-reforma-EPS-povecanje-cena-struja

Foto: TENT A (EPS)

Objavljeno

10.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) mora da poveća investicije da bi povećala kapacitete i ispunila standarde zaštite životne sredine, a za to je neophodno da se prvo sprovede dugo odlagana unutrašnja reforma kompanije i smanje tehnički gubici, da država smanji ili obustavi zahvatanja iz dobiti EPS-a i da se nakon svega toga povećaju cene električne energije, ocenjuje Fiskalni savet.

Fiskalni savet je u svom mišljenju o nacrtu Fiskalne strategije za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022. godinu i propratnim dokumentima ocenio da je nedostatak investicija EPS-a među vodećim razlozima usporavanja privrednog rasta Srbije u poređenju sa drugim zemljama Centralne i istočne Evrope (CIE). Rast BDP-a Srbije u prethodne tri godine u proseku je iznosio 3,2%, a u zemljama CIE 4,1%.

Da bi povećao kapacitete i ispunio standarde zaštite životne sredine, godišnje investicije EPS-a morale bi da budu najmanje 600 miliona evra, a sada iznose oko 380 miliona evra (prosek 2016-2018), kaže Fiskalni savet i navodi da je potrebno povećanje za preko 50%, tj. za preko 200 miliona evra.

Višegodišnje nedovoljno investiranje dovelo je do pada proizvodnje električne energije u termoelektranama na ugalj, navodi se u jednom od dokumenata Fiskalnog saveta i dodaje da je neophodno da EPS znatno poveća svoja godišnja investiciona ulaganja u proizvodne kapacitete i zaštitu životne sredine.

EPS bi u narednih šest godina trebalo da obezbedi dodatnih 5.000 GWh električne energije (15% sadašnje proizvodnje).

Fiskalni savet navodi da je to potrebno zbog:

1) Zamene zastarelih postrojenja predviđenih za gašenje do kraja 2023. godine

  • Gubitak od oko 2.000 GWh električne energije koliko je iznosila prosečna godišnja proizvodnja ovih postrojenja u periodu 2006-2017.

2) Očekivanog rasta tražnje za električnom energijom

  • Procenjen je rast tražnje domaćinstava i privrede za električnom energijom u posmatranom periodu za najmanje 3.000 GWh (u slučaju dinamičnije privredne aktivnosti možda i do 5.000 GWh)

EPS bi zato do kraja 2025. morao da investira najmanje oko 3 milijarde evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana, u proizvodnju i homogenizaciju uglja, kao i smanjenje distributivnih gubitaka, navodi Fiskalni savet.

EPS najveći zagađivač u Srbiji i među najvećim u Evropi

EPS je najveći zagađivač životne sredine u Srbiji i među najvećim u Evropi, navodi Fiskalni savet.

Termoelektrane na ugalj u vlasništvu EPS-a su dospele u sam vrh termoelektrana koje najviše zagađuju vazduh u Evropi, podseća Fiskalni savet i napominje da EPS mora da investira najmanje 800 miliona evra do kraja 2025. godine kako bi ispunio nacionalne i evropske propise u oblasti životne sredine.

Neophodne su investicije u izgradnju postrojenja za odsumporavanje, smanjenje emisija oksida azota i praškastih materija, izgradnju savremenog sistema za upravljanje otpadom i postrojenja za tretman otpadnih voda.

EPS je trenutno „jedva profitabilan – da bi finansirao neophodan porast investicija, potrebne su strukturne mere koje će obezbediti porast profitabilnosti“, a to po mišljenju Fiskalnog saveta treba da obuhvati sledeće:

1) Interne reforme:

  • smanjenje troškova za zaposlene (previsoka prosečna zarada, višak zaposlenih i nepovoljna struktura), poboljšanje naplate, smanjenje tehničkih gubitaka i krađa struje

2) Eksterne mere:

  • smanjenje/ukidanje uplata u budžet Republike Srbije (od 2015. uplaćeno 250 miliona evra, koja su mogla biti preusmerena u investicije)
  • povećanje cene električne energije (ali ne bez rešavanja internih neracionalnosti).
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.