x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS u 2018. godini zabeležio gubitak od 1,3 milijarde dinara

08.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: TE Nikola Tesla B
EPS u 2018. godini zabeležio gubitak od 1,3 milijarde dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je 2018. godinu završila sa neto gubitkom (nakon oporezivanja) u iznosu od 1,3 milijardi dinara, navodi se Izveštaju o poslovanju EPS Grupe za 2018. godinu. Prošle godine zabeležena je neto dobit od 6,3 milijarde dinara.

“Finansijski rezultat pre oporezivanja je pozitivan i iznosi 0,3 milijarde dinara. Dobitak iz tekućeg poslovanja (rezultat iz poslovnih odnosa) iznosio je 5,7 milijardi. Rezultat iz finansijskih odnosa je pozitivan 6,9 milijardi. Iz ostalih odnosa ostvaren je negativan rezultat od 12,3 milijardi”, piše u Izveštaju EPS Grupe.

Ostali poslovni rashodi su uvećani sa 18,6 na 24,6 milijardi

Prihodi su, kako se navodi u konsolidovanom bilansu uspeha EPS-a, sa 223 milijarde dinara povećani na 231 milijardu, ali su i rashodi uvećani za 15 milijardi i dostigli su 225,9 milijardi.

Ostali poslovni rashodi su uvećani sa 18,6 na 24,6 milijardi, a troškovi nabavke električne energije iznosili su 34,3 milijarde dinara i veći su u odnosu na 2017. za 1,5 milijardi.

U Izveštaju se navodi da je sama nabavka električne energije koštala 13,7 milijardi i veća je u odnosu na plan 12%, kao posledica manje proizvodnje električne energije u elektranama EPS-a.

Zbog vremenskih uslova – usled hladne zime i niskih temperatura tokom zimskih meseci,  termoelektrane nisu dostigle planirane vrednosti proizvodnje, pa je ona bila manja 13% u odnosu na plan, piše u Izveštaju.

Blokovi su radili na tehničkom minimumu, prema dovozu i kvalitetu uglja i raspoloživim količinama uglja na deponijama u cilju održavanja deponija uglja iznad minimalnog nivoa, kako bi se osigurala stabilna proizvodnja, a deo blokova je potiskivan u hladnu rezervu zbog nedostatka uglja.

Sve ovo je uslovilo da se nedostajuće količine električne energije obezbede iz dodatnog uvoza. EPS je obezbedio uredno snadbevanje potrošača električnom energijom na konzumnom području i uredno izvršavao obaveze po dugoročnim ugovorima, navodi se u Izveštaju.

Elektrane EPS-a u 2018. proizvele su 34.346 GWh, što je 5% manje od plana, ali 1% više nego prethodne godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.