Električna energija

EPS u 2018. godini zabeležio gubitak od 1,3 milijarde dinara

eps-gubitak-2018

Slika: TE Nikola Tesla B

Objavljeno

08.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) je 2018. godinu završila sa neto gubitkom (nakon oporezivanja) u iznosu od 1,3 milijardi dinara, navodi se Izveštaju o poslovanju EPS Grupe za 2018. godinu. Prošle godine zabeležena je neto dobit od 6,3 milijarde dinara.

„Finansijski rezultat pre oporezivanja je pozitivan i iznosi 0,3 milijarde dinara. Dobitak iz tekućeg poslovanja (rezultat iz poslovnih odnosa) iznosio je 5,7 milijardi. Rezultat iz finansijskih odnosa je pozitivan 6,9 milijardi. Iz ostalih odnosa ostvaren je negativan rezultat od 12,3 milijardi“, piše u Izveštaju EPS Grupe.

Ostali poslovni rashodi su uvećani sa 18,6 na 24,6 milijardi

Prihodi su, kako se navodi u konsolidovanom bilansu uspeha EPS-a, sa 223 milijarde dinara povećani na 231 milijardu, ali su i rashodi uvećani za 15 milijardi i dostigli su 225,9 milijardi.

Ostali poslovni rashodi su uvećani sa 18,6 na 24,6 milijardi, a troškovi nabavke električne energije iznosili su 34,3 milijarde dinara i veći su u odnosu na 2017. za 1,5 milijardi.

U Izveštaju se navodi da je sama nabavka električne energije koštala 13,7 milijardi i veća je u odnosu na plan 12%, kao posledica manje proizvodnje električne energije u elektranama EPS-a.

Zbog vremenskih uslova – usled hladne zime i niskih temperatura tokom zimskih meseci,  termoelektrane nisu dostigle planirane vrednosti proizvodnje, pa je ona bila manja 13% u odnosu na plan, piše u Izveštaju.

Blokovi su radili na tehničkom minimumu, prema dovozu i kvalitetu uglja i raspoloživim količinama uglja na deponijama u cilju održavanja deponija uglja iznad minimalnog nivoa, kako bi se osigurala stabilna proizvodnja, a deo blokova je potiskivan u hladnu rezervu zbog nedostatka uglja.

Sve ovo je uslovilo da se nedostajuće količine električne energije obezbede iz dodatnog uvoza. EPS je obezbedio uredno snadbevanje potrošača električnom energijom na konzumnom području i uredno izvršavao obaveze po dugoročnim ugovorima, navodi se u Izveštaju.

Elektrane EPS-a u 2018. proizvele su 34.346 GWh, što je 5% manje od plana, ali 1% više nego prethodne godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

cene elektricne energije privreda vlada srbije decembar

Cene električne energije za privredu u Srbiji zamrznute i u decembru

30 новембра 2021 - Vlada Srbije je u suštini produžila svoju odluku s kraja oktobra kada je naložila Elektroprivredi Srbije da u novembru ne menja cene

uvoz elektricne energije zapadni balkan albanija crna gora kosovo

Zemlje Zapadnog Balkana uvoze struju po cenama i do 500 odsto većim nego prošle godine

30 новембра 2021 - Troškovi za uvoz električne energije su drastično povećani, ali zasad to neće dovesti do poskupljenja za krajnje kupce