Električna energija

Miroslav Tomašević imenovan za vršioca dužnosti direktora EPS-a

Miroslav Tomasevic za vrsioca duznosti direktora EPS

Foto: TV Pink / printskrin

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Miroslav Tomašević je zamenio Milorada Grčića na mestu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u EPS-u Miroslav Tomašević danas je na sednici Vlade Srbije imenovan za v. d. direktora EPS-a. Ova državna kompanija je u previranju već nekoliko meseci zbog niza požara i drugih havarija u rudnicima uglja i termoelektranama.

Najveći incident se dogodio 12. decembra, kada je pao prvi jači sneg. Dve najveće termoelektrane, TENT A i TENT B, gotovo su potpuno stale.

Do kolapsa je tada došlo zbog kombinacije faktora od kojih je najvažniji blatnjavi ugalj. EPS je hitno morao da se okrene uvozu. Srbija je u jednom trenutku 45 odsto tekuće potrošnje pokrivala strujom iz inostranstva.

Grčić je, posle kritika od predsednika Aleksandra Vučića i vladinih zvaničnika, podneo ostavku, ali je u međuvremenu skoro dva meseca zvanično ostao na čelu najveće kompanije u zemlji. Postavljen je na to mesto 2016. godine. Mandat mu je istekao posle godinu dana, ali je na položaju ostao sve do sada mimo zakona.

Tomašević je još 2017. bio jedan od kandidata na konkursu za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, ali je vlada odlučila da na toj funkciji i dalje bude Grčić. Novi vršilac dužnosti direktora je ranije u jednoj izjavi umanjio značaj decembarskog kolapsa u kompaniji i celokupnom elektroenergetskom sistemu zemlje.

EPS još uvek trpi zbog nedovoljnih isporuka i slabog kvaliteta uglja, u čemu ulogu igra i to što je 10. januara izgorela jedna od najnovijih i najvećih mašina u kolubarskom basenu uglja, nakon čega je Grčić podneo ostavku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

3. mart 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

3. mart 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

3. mart 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

3. mart 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije