Električna energija

Miroslav Tomašević imenovan za vršioca dužnosti direktora EPS-a

Miroslav Tomasevic za vrsioca duznosti direktora EPS

Foto: TV Pink / printskrin

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Miroslav Tomašević je zamenio Milorada Grčića na mestu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u EPS-u Miroslav Tomašević danas je na sednici Vlade Srbije imenovan za v. d. direktora EPS-a. Ova državna kompanija je u previranju već nekoliko meseci zbog niza požara i drugih havarija u rudnicima uglja i termoelektranama.

Najveći incident se dogodio 12. decembra, kada je pao prvi jači sneg. Dve najveće termoelektrane, TENT A i TENT B, gotovo su potpuno stale.

Do kolapsa je tada došlo zbog kombinacije faktora od kojih je najvažniji blatnjavi ugalj. EPS je hitno morao da se okrene uvozu. Srbija je u jednom trenutku 45 odsto tekuće potrošnje pokrivala strujom iz inostranstva.

Grčić je, posle kritika od predsednika Aleksandra Vučića i vladinih zvaničnika, podneo ostavku, ali je u međuvremenu skoro dva meseca zvanično ostao na čelu najveće kompanije u zemlji. Postavljen je na to mesto 2016. godine. Mandat mu je istekao posle godinu dana, ali je na položaju ostao sve do sada mimo zakona.

Tomašević je još 2017. bio jedan od kandidata na konkursu za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, ali je vlada odlučila da na toj funkciji i dalje bude Grčić. Novi vršilac dužnosti direktora je ranije u jednoj izjavi umanjio značaj decembarskog kolapsa u kompaniji i celokupnom elektroenergetskom sistemu zemlje.

EPS još uvek trpi zbog nedovoljnih isporuka i slabog kvaliteta uglja, u čemu ulogu igra i to što je 10. januara izgorela jedna od najnovijih i najvećih mašina u kolubarskom basenu uglja, nakon čega je Grčić podneo ostavku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope