Električna energija

Miroslav Tomašević imenovan za vršioca dužnosti direktora EPS-a

Miroslav Tomasevic za vrsioca duznosti direktora EPS

Foto: TV Pink / printskrin

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Miroslav Tomašević je zamenio Milorada Grčića na mestu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u EPS-u Miroslav Tomašević danas je na sednici Vlade Srbije imenovan za v. d. direktora EPS-a. Ova državna kompanija je u previranju već nekoliko meseci zbog niza požara i drugih havarija u rudnicima uglja i termoelektranama.

Najveći incident se dogodio 12. decembra, kada je pao prvi jači sneg. Dve najveće termoelektrane, TENT A i TENT B, gotovo su potpuno stale.

Do kolapsa je tada došlo zbog kombinacije faktora od kojih je najvažniji blatnjavi ugalj. EPS je hitno morao da se okrene uvozu. Srbija je u jednom trenutku 45 odsto tekuće potrošnje pokrivala strujom iz inostranstva.

Grčić je, posle kritika od predsednika Aleksandra Vučića i vladinih zvaničnika, podneo ostavku, ali je u međuvremenu skoro dva meseca zvanično ostao na čelu najveće kompanije u zemlji. Postavljen je na to mesto 2016. godine. Mandat mu je istekao posle godinu dana, ali je na položaju ostao sve do sada mimo zakona.

Tomašević je još 2017. bio jedan od kandidata na konkursu za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, ali je vlada odlučila da na toj funkciji i dalje bude Grčić. Novi vršilac dužnosti direktora je ranije u jednoj izjavi umanjio značaj decembarskog kolapsa u kompaniji i celokupnom elektroenergetskom sistemu zemlje.

EPS još uvek trpi zbog nedovoljnih isporuka i slabog kvaliteta uglja, u čemu ulogu igra i to što je 10. januara izgorela jedna od najnovijih i najvećih mašina u kolubarskom basenu uglja, nakon čega je Grčić podneo ostavku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

3. mart 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

3. mart 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

3. mart 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

3. mart 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem