Električna energija

Grčić dao ostavku posle niza havarija u EPS-ovom termoenergetskom sektoru

Milorad Grcic ostavku havarija EPS termoenergetskom

Foto: EPS

Objavljeno

12.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić podneo je ostavku nakon pet havarija uključujući požare u termoelektranama i proizvodnji uglja u poslednjih mesec dana. Kolaps koji se desio 11. decembra je čak ugrozio stabilnost sistema prenosa na evropskom nivou. Grčić je na poziciji bio od 2016. mimo propisa o upravi javnih preduzeća.

Na odlagaču jalovine na kopu Tamnava zapad u rudarskom basenu Kolubara 10. januara je izbio požar. Po rečima potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, popravka mašine kupljene 2018. za skoro 19 miliona evra mogla bi da potraje i godinu dana. Vršilac dužnosti državne Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić podneo je ostavku, ali je i optužio Mihajlovićevu da pokušava da uništi kompaniju.

To je bila peta havarija u EPS-u od 12. decembra, kada su najveće termoelektrane u zemlji TENT A i TENT B gotovo potpuno ugašene zbog velike količine blata u lignitu. Incident je primorao državu na vanredni uvoz struje.

Kolaps u najvećim termoelektranama u Srbiji pre mesec dana rezultovao je hitnim uvozom električne energije po izuzetno visokim cenama

ENTSO-E – Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije, kasnije je saopštila da je od istog datuma registrovala odstupanja u frekvenciji na jugoistoku kontinenta i naglasila da problemi s manjkom proizvodnje moraju da se prevaziđu. Situaciju su pogoršale decembarske havarije u termoelektranama na lignit na Kosovu*.

Predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da Grčić mora da ode, nakon što je TENT B ponovo ispao iz sistema usled požara i oštećenja mlina za ugalj.

Vršilac dužnosti direktora u ostavci postavljen je na to mesto 2016. godine. Mandat mu je istekao posle godinu dana, ali je na položaju ostao sve do sada mimo zakona. Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je na to da Grčić zapravo od početka nije zadovoljavao uslove za obavljanje te dužnosti. Objasnio je da generalni direktori javnih preduzeća moraju imati pet godina relevantnog iskustva, a da je Grčić dobio fakultetsku diplomu samo četiri godine pre imenovanja.

Čelnici javnih preduzeća moraju imati barem pet godina relevantnog iskustva, a Grčić je dobio fakultetsku diplomu samo četiri godine pre imenovanja

Mediji i jedan od glavnih sindikalaca u EPS-u Milan Đorđević saznali su da će naslednik najverovatnije biti izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja Miroslav Tomašević.

Ukupni troškovi na ime hitnog uvoza struje i saniranja štete nastale u poslednjih mesec dana procenjuju se na više stotina milijardi evra. A posledice poslednjeg požara na proizvodnju električne energije tek treba da se vide.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. januar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. januar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. januar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji