Električna energija

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Slika: EPS

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zakon o javnim preduzećima ne dozvoljava obavljanje funkcije vršioca dužnosti direktora duže od godinu dana, a u slučaju Milorada Grčića, prvog čoveka Elektroprivrede Srbije (EPS), reč je o više od četiri godine.

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je izveštaj o poslovanju EPS-a u kojem navodi da je top menadžment ove državne kompanije – koji čine vršilac dužnosti Milorad Grčić i ceo Nadzorni odbor, na čelu sa Brankom Kovačevićem – na tim funkcijama suprotno zakonu, kao i da su im mandati istekli.

Grčić je imenovan za vršioca dužnosti marta 2016, a Zakon kaže da vd obavljanje funkcije može da traje samo godinu dana

Isto imenovano lice (Milorad Grčić, prim. aut.) više od četiri godine obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora EPS što nije u skladu sa članom 52. stav 2 Zakona o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, navodi se u Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja EPS-a u delu koji se odnosi na naknade po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostalim ugovorima sa fizičkim licima za 2019. godinu i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu.

Inače, Grčić je imenovan za vršioca dužnosti rešenjem Vlade Srbije od 15. marta 2016. Kako navodi DRI, mandat vršioca dužnosti direktora po ovom rešenju je istekao.

Nadzorni odbor, koji predvodi Branko Kovačević, je izabran 2014, a mandat mu je istekao 2018.

Kada je reč o Nadzornom odboru, u izveštaju se ističe da su predsednik i članovi imenovani rešenjem Vlade Srbije od 20. novembra 2014, a mandat im je istekao 20. novembra 2018, ali i u 2019. su obavljali ove funkcije što nije u skladu sa članom 21. Zakona o javnim preduzećima kojim je definisano da im mandat prestaje sa istekom perioda imenovanja, ostavkom ili razrešenjem.

Inače, predsednik i članovi Nadzornog odbora svoje funkcije obavljaju i danas. Članovi ovog odbora su Aleksandar Trifunović, Aleksandar Gajić, Branislav Marković i Zoran Lazarević.

Preporuka DRI: EPS da traži od Vlade Srbije da otkloni kršenje Zakona

DRI je, takođe, u izveštaju navela i preporuke za EPS kako da isprave ova kršenja zakona.

Preporučuje se firmi da pokrene inicijativu kod osnivača (Vlada Srbije. prim. aut.) za imenovanje direktora, kao i predsednika i članova Nadzornog odbora u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

23 February 2021 - Grant stiže od Investicionog okvira za Zapadni Balkan za sekciju 3 Koridora koja se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

19 February 2021 - O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlada Srbije.

eex cropex fjucersi

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

12 February 2021 - Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju, Evropska energetska berza priprema i hrvatske fjučerse za električnu energiju.