Električna energija

EPCG počinje ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja krajem aprila

EPCG pocinje ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja krajem aprila

Nikola Rovčanin (foto: EPCG/Facebook)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je da je sve spremno za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja i najavila zvaničan početak radova za kraj aprila.

Iako su pripreme za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja počele zvanično januara 2018. godine u jednom trenutku bilo je neizvesno da li će ova termoelektrana biti modernizovana, kako bi joj se produžio radni vek, ili će prestati sa radom. Ugovor sa izvođačem radova, vredan 54 miliona evra, potpisan je sa konzorcijumom DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte juna 2020.

Zemljani radovi na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja počeće 11. aprila, a zvanični 27. aprila, najavio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, prenela je agencija Mina.

Rovčanin je objasnio da je prethodni ugovor o ekološkoj rekonstrukciji promenjen, što je ovu kompaniju koštalo dodatnih 15 miliona evra, a izadabran je izvođač.

EPCG će rekonstrukciju morati da plati 15 miliona evra više

On je podsetio da je TE Pljevlja potrošila odobrenih 20.000 radnih sati u opt-out režimu za primenu EU Direktive o velikim ložištima, pa je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo spor protiv Crne Gore.

EPCG očekuje pozitivan ishod, jer je preduzela sve moguće mere i korake na planu ekološke rekonstrukcije i zadovoljenja standarda EU za azot, sumpor i praškaste materije, istakao je Rovčanin na okruglom stolu o implikacijama EU politika i dešavanja na tržištu na Crnu Goru, koji je organizovala NVO Eko-tim.

TE Pljevlja je jedna od pet elektrana u regionu kojima preti zatvaranje

Da podsetimo, članice Energetske zajednice BiH, Crna Gora i Srbija prihvatile su opt-out mehanizam kao način da ispune obavezu primene EU Direktive o velikim ložištima, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha i štetnih emisija. Mehanizam nudi dodatno vreme vlasnicima termoelektrana da ih modernizuju u skladu sa EU standardima ili da se pripreme za njihovo gašenje.

TE Pljevlja, jedna od pet termoelektrana u ovom režimu, je iskoristila limit krajem 2020. Do tada nije modenizovana, pa je morala da bude zatvorena, ali to se nije desilo. Veoma je važno da TE Pljevlja obezbeđuje 40 odsto proizvodnje električne energije Crne Gore, pa bi njeno gašenje predstavljalo veliki problem za sigurno snabdevanje potrošača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

31. mart 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

31. mart 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

31. mart 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

31. mart 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković