Električna energija

EPCG počinje ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja krajem aprila

EPCG pocinje ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja krajem aprila

Nikola Rovčanin (foto: EPCG/Facebook)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je da je sve spremno za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja i najavila zvaničan početak radova za kraj aprila.

Iako su pripreme za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja počele zvanično januara 2018. godine u jednom trenutku bilo je neizvesno da li će ova termoelektrana biti modernizovana, kako bi joj se produžio radni vek, ili će prestati sa radom. Ugovor sa izvođačem radova, vredan 54 miliona evra, potpisan je sa konzorcijumom DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte juna 2020.

Zemljani radovi na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja počeće 11. aprila, a zvanični 27. aprila, najavio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, prenela je agencija Mina.

Rovčanin je objasnio da je prethodni ugovor o ekološkoj rekonstrukciji promenjen, što je ovu kompaniju koštalo dodatnih 15 miliona evra, a izadabran je izvođač.

EPCG će rekonstrukciju morati da plati 15 miliona evra više

On je podsetio da je TE Pljevlja potrošila odobrenih 20.000 radnih sati u opt-out režimu za primenu EU Direktive o velikim ložištima, pa je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo spor protiv Crne Gore.

EPCG očekuje pozitivan ishod, jer je preduzela sve moguće mere i korake na planu ekološke rekonstrukcije i zadovoljenja standarda EU za azot, sumpor i praškaste materije, istakao je Rovčanin na okruglom stolu o implikacijama EU politika i dešavanja na tržištu na Crnu Goru, koji je organizovala NVO Eko-tim.

TE Pljevlja je jedna od pet elektrana u regionu kojima preti zatvaranje

Da podsetimo, članice Energetske zajednice BiH, Crna Gora i Srbija prihvatile su opt-out mehanizam kao način da ispune obavezu primene EU Direktive o velikim ložištima, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha i štetnih emisija. Mehanizam nudi dodatno vreme vlasnicima termoelektrana da ih modernizuju u skladu sa EU standardima ili da se pripreme za njihovo gašenje.

TE Pljevlja, jedna od pet termoelektrana u ovom režimu, je iskoristila limit krajem 2020. Do tada nije modenizovana, pa je morala da bude zatvorena, ali to se nije desilo. Veoma je važno da TE Pljevlja obezbeđuje 40 odsto proizvodnje električne energije Crne Gore, pa bi njeno gašenje predstavljalo veliki problem za sigurno snabdevanje potrošača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku