Električna energija

EPCG raspisala tender za ekološku modernizaciju TE “Pljevlja”

EPCG raspisala tender za ekolosku modernizaciju TE Pljevlja

Photo: EPCG

Objavljeno

11.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane (TE) “Pljevlja”. Rok za podnošenje ponuda je 1. februar, a procenjena vrednost posla 900.000 evra. Najbolji ponuđač imaće sedam meseci da obavi posao.

Vlada Crne Gore je krajem prošle godine odlučila da do 2021. godine sprovede ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, kao deo mera u sklopu odluke Vlade Crne Gore da prekine saradnju sa češkom kompanijom Skoda Praha na projektu izgradnje bloka II u TE “Pljevlja”.

TE “Pljevlja” ne zadovoljava granične vrednosti emisija azotnih i sumpornih oksida, kao ni kriterijume kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u vodene tokove, a ni granične vrednosti emisija čvrstih čestica koje će važiti za rad u narednom periodu.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je EPCG za TE podnela zahtev za primenu mehanizma izuzimanja u skladu sa odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice o primeni Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive) i na isti dobila odobrenje krajem 2016. godine.

Prema ovoj odluci, TE u periodu 2018-2024. godina može da radi ukupno 20.000 sati, čime smanjuje emisije za oko 50 odsto, a nakon ovog perioda može raditi samo ako rad postrojenja bude prilagođen zahtevima Direktive o industrijskim emisijama (Industrial Emissions Directive).

“Cilj izrade idejnog projekta je definisanje pouzdanih tehničko-tehnoloških rešenja i podloga za donošenje investicione odluke o neophodnim zahvatima na TE, kojom se prilagođava propisanim uslovima rada, ispunjavaju zahtevi zakonske regulative u pogledu zaštite vazduha, vode i zemljišta. Tehnička dokumentacija predstavlja osnov za izradu tenderske dokumentacije za odabir ponuđača za izradu glavnog projekta, izradu, isporuku i ugradnju opreme, izvođenje radova rekonstrukcije na navedenim tehnološkim sistemima TE i dokazivanje zagarantovanih vrednosti postrojenja u skladu sa zahtevima Direktive o industrijskim emisijama”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Novi sistem za toplifikaciju grada Pljevlja

Od ponuđača na tenderu za ekološku rekonstrukciju se traži da dostavi Idejni projekat, Elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu i Tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta i izvođenje radova.

“Predmet idejnog projekta su dogradnja i rekonstrukcija tehnoloških sistema TE. To podrazumeva nove sisteme za odsumporavanje dimnih gasova (DeSOx) i smanjenje azotnih oksida u dimnim gasovima (DeNOx), dogradnju postojećeg elektrofilterskog postrojenja i sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao i rekonstrukciju rashladnog tornja sa uklanjanjem azbestnih materijala i sistema unutrašnjeg transporta pepela i šljake”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Idejni projekat bi trebalo da sadrži i sistem pomoćnog goriva sa pomoćnom kotlarnicom, zamena teškog mazuta sa lakim lož uljem, dogradnja i novi set mera za zaštitu od buke koju proizvodi TE i novi sistem toplotnog izvora za toplifikaciju grada Pljevlja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA