Električna energija

Prekinuti pregovori o novom bloku, Vlada obavlja ekološku obnovu TE „Pljevlja“

Prekinuti pregovori o novom bloku, Vlada obavlja ekolosku obnovu TE "Pljevlja"

Photo: EPCG

Objavljeno

28.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je odlučila da sprovede ekološku rekonstrukciju termoelektrane (TE) Pljevlja. Blok I u termoelektrani, kojom upravlja javno preduzeće Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), biće ekološki rekonstruisan do 2021. godine.

Najava je deo odluke Vlade Crne Gore da prekine saradnju sa češkom kompanijom „Skoda Praha“ na projektu izgradnje bloka II u TE “Pljevlja”.

Vladini zvaničnici saopštili su da je razlog nemogućnost Skode Praha da sprovede projekat po ugovoru. Dodali su i da će Vlada brzo  predložiti alternativno rešenje za izgradnju ovog bloka.

„Upravni odbor Projekta za izgradnje bloka II u TE “Pljevlja” i EPCG odlučili su da sprovedu projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka I“, saopštila je crnogorska vlada.

Projekat obuhvata sistem za odsumporavanje, sistem denitrifikacije, savremeni sistem otpadnih voda, rekonstrukciju postojećeg sistema transporta pepela i šljake, poboljšanje rada elektrofilterskog postrojenja.

„Rekonstrukcija će biti urađena u potpunoj saglasnosti sa najstrožim evropskim standardima zaštite životne sredine predviđenim Odlukom Evropske unije od 31. jula 2017. godine, a  procenjena vrednost ulaganja je oko 40 miliona evra“, rekao je Ivan Mrvaljević, direktor Direkcije za razvoj i inženjering EPCG.

Osim ekološke rekonstrukcije, biće  sproveden i projekat sistema grejanja za grad Pljevlja.

„Kada je reč o građanima, u odnosu na prethodne planove, ništa se neće promeniti, a ova dva važna projekta značajno će doprineti poboljšanju ekološke situacije u Pljevljima“, rekao je Mrvaljević.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović naglasio je da, prema saglasnosti Energetske zajednice, TE „Pljevlja“ ima dozvolu za rad još 20.000 radnih sati od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine.

„Nakon rekonstrukcije, blok I TE “Pljevlja” će ispuniti sve najstrože ekološke standarde Evropske unije“, rekao je on.

Alternativno rešenje do kraja januara

Ivan Mrvaljević, predstavnik EPCG, rekao je da je razlog za prekid saradnje sa kompanijom „Skoda Praha“ njena nemogućnost da sprovede projekta po ugovoru, odnosno činjenica da čak i godinu dana nakon povlačenja Češke eksportne banke, nije obezbedila održivi model finansiranja projekta.

„Odluka Upravnog odbora projekta ne znači da ga  EPCG napušta. Ostajemo u potpunosti posvećeni izgradnji bloka II u TE “Pljevlja” i EPCG će, što je pre moguće, do kraja januara 2018. godine, predložiti Ministarstvu ekonomije i Vladi Crne Gore alternativno rešenje za gradnju bloka“, dodao je Mrvaljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. decembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. decembar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. decembar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. decembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji