Životna sredina

Potpisan ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

ugovor o ekološkoj rekonstrukciji

Foto: Pixabay/imagii

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane TE Pljevlja, vredan više od 54 miliona evra, kojim će radni vek termoelektrane biti produžen za 30 godina a njen uticaj na životnu sredinu biti značajno smanjen.

Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji potpisan je sa konzorcijumom DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte, koji je izabran za izvođača radova krajem 2019. godine. Konzorcijum predvodi kineska kompanija Dongfang Electric Corporation (DEC), čiji projekti pokrivaju više od 80 zemalja, navodi se u saopštenju EPCG.

Projekat će uticaj termoelektrane na životnu sredinu svesti na minimum

“Ključno je da će nakon završetka projekta, uticaj  termoelektrane na životnu sredinu biti sveden na minimum, u skladu sa najstrožim ekološkim EU standardima,” rekao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić.

Projekat će uglavnom finansirati EPCG iz sopstvenih sredstava, a planirano je da se radovi odvijaju od 2020. do 2023. godine, rekao je Noveljić. Ekološka rekonstrukcija će biti izvedena uz puno poštovanje idejnog projekta i elaborata o zaštiti životne sredine koje je izradila kompanija Steag Energy Services GmbH iz Nemačke.

Ekološka rekonstrukcija uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a obezbediće se i izvor toplote za grad Pljevlja. Produženje radnog veka termoelektrane znači i siguran posao za 1.200 zaposlenih koliko ih trenutno radi u termoelektrani i rudniku uglja, kazao je Noveljić.

Rekonstrukcija treba da obezbedi usaglašenost emisija štetnih čestica sa propisima EU

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je naglasila da je ovo višegodišnji projekat koji treba da obezbedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima.

Direktor projekta, Ji Hongchun, iz kompanije Dongfang Electric, rekao je da veruje da će ekološka rekonstrukcija obezbediti čistiji vazduh i čistiju vodu za stanovnike Pljevalja.

Prema ranijim izveštajima, projekat ekološke rekonstrukcije će omogućiti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih Odlukom EU 2017/1442.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. jun 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

10. jun 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane