Električna energija

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

Foto: EPCG

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna Elektroprivreda Crne Gore je otkrila da su pripreme za ekološku rekonstrukciju termoelektrane na ugalj Pljevlja skoro gotove i navela da bi bez tog projekta uvoz struje bio ogroman. Izvođači traže 15 miliona evra više nego što je prvobitno dogovoreno.

Kada bi se jedina termoelektrana na ugalj u Crnoj Gori isključila sa mreže, bio bi potrebno uvoziti 1,5 teravat-sati električne energije na godišnjem nivou, što bi po sadašnjim cenama koštalo 200 miliona evra, ili do sto miliona evra dnevno, saopštio je državni proizvođač struje Elektroprivreda Crne Gore – EPCG. Kompanija je navela da su pripreme za takozvanu ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja blizu završetka i da će ona uskoro početi.

Vlada se obavezala da najkasnije 2035. izbaci ugalj iz upotrebe, ali je premijer Zdravko Krivokapić procenio da će TE Pljevlja, kapaciteta 225 megavata, verovatno biti ugašena već 2030. godine. Crna Gora već od decembra krši svoje obaveze u okviru Energetske zajednice, jer je termoelektrana tada potrošila 20.000 radnih sati na koje je imala pravo pre potpunog preuređenja.

Povećanje cene rekonstrukcije nije problem

Osim toga, konzorcijum kojeg predvodi Donfang Electric International Corp. iz Kine, odabran 2019. za posao rekonstrukcije, nedavno je zatražio 15 miliona evra više od ugovorene cene od 54,4 miliona. Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin tvrdi da to „nije problem“ i da mora da se očuva stabilnost snabdevanja.

Ukoliko bi TE Pljevlja prestala da radi na 15 dana, kompanija bi zabeležila gubitak na godišnjem nivou, rekao je i ukazao na neočekivano nizak nivo vode u akumulacijama njenih hidroelektrana. Rovčanin je istakao da bi rekonstrukcija trajala tri i po godine i da bi u tom periodu postrojenje bilo ugašeno nekoliko meseci. Svi energetski objekti koji su sada u planu proizvodili bi ukupno 1,5 teravat-sati godišnje, rekao je.

TE Pljevlja će se uskladiti s propisima EU, tvrdi prvi čovek EPCG-a

Projekat će podići efikasnost na 31 odsto i smanjiti emisije gasova na neophodan nivo, po rečima izvršnog direktora. Termoelektrana treba da radi bar „do 2035. godine, a možda i duže“, naglasio je Rovčanin. Ekološka rekonstrukcija će rešiti status zaposlenih u tom termoenergetskom kompleksu, „koji ni na koji način ne smiju osjetiti negativne posljedice energetske tranzicije“, izjavio je.

Rovčanin je napomenuo da je EPCG konzorcijumu već uplatio 17 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji