Električna energija

Crna Gora razmatra izgradnju elektrane na gas da zameni TE Pljevlja

crna gora alternative te pljevlja gasna elektrana

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora razmatra opcije za zamenu termoelektrane Pljevlja kada bude prestala sa radom, a jedno od rešenja je i gradnja elektrane na prirodni gas u blizini Bara.

„Ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama, zato je potrebno što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je sada zadužena TE Pljevlja“, rekao je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić prilikom razgovora sa poslovodstvom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću.

Crna Gora zatvoriće TE Pljevlja najkasnije 2035.

Termoelektrana Pljevlja sa svojih 225 megavata (MW) obezbeđuje skoro 40 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Sekretarijat Energetske zajednice u aprilu je pokrenuo spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE i nakon što je iskoristila dozvoljeni broj radnih sati u sklopu „opt-aut“ mehanizma, čiji je cilj da se smanje štetne emisije i sprovede dekarbonizacija. Crna Gora planira ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a u međuvremenu se obavezala da prestane da koristi ugalj do 2035, što znači da će tada zatvoriti ovu elektranu.

Premijer Krivokapić, koji je nedavno izjavio da će TE Pljevlja verovatno prestati da radi 2030, govorio je o rešenjima da se nadoknadi proizvodnja iz ove elektrane na ugalj.

Nema vremena za gubljenje, poručio je premijer

Jadransko-jonski gasovod, kao i onaj koji bi od Prijepolja išao preko Pljevalja, gasna elektrana u zaleđu Bara, samo su neka od rešenja koja moramo da razvijamo, rekao je premijer i dodao da Crna Gora mora da napravi energetski sistem sa više varijanti i nema vreme za gubljenje, preneli su lokalni mediji.

Premijer Krivokapić istakao je da je važno da se svi projekti pripreme u skladu sa standardima EU, da se ne bi dešavalo da postoji obezbeđen kredit, a nema spremnih projekata.

EPCG počinje gradnju vetroparka Gvozd u septembru

Novca će uvek biti za prave projekte u oblasti zelene energetike, rekao je Krivokapić.

Predsednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da se u septembru očekuje početak radova na vektroelektrani Gvozd, snage 50 MW, kao i da bi do kraja oktobra trebalo da bude završen redigovani projekat za HE Komarnica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

26. avgust 2021. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

26. avgust 2021. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

26. avgust 2021. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

26. avgust 2021. - Nove investicije doprineće nastavku dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina, rekao je Matijas Predojević