Električna energija

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

Sastanak predstavnika EPCG i projektanata (slika: EPCG)

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Idejni projekat buduće hidroelektrane (HE) Komarnica trebalo bi da bude završen u novembru, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

O gradnji HE Komarnica razgovarali su u Nikšiću rukovodstvo EPCG i predstavnici projektanata, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i kompanije Hidroinženjering. Ugovor o pripremi idejnog plana EPCG je sa projektantima potpisala februara 2018.

HE Komarnica, planirane snage od 172 megavata (MW), je jedan od najvažnijih projekta ove kompanije, koja je septembra 2020. od Vlade Crne Gore dobila koncesiju za njegovo sprovođenje. Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je ranije da EPCG može ovu elektranu da gradi sam ili sa nekim partnerom, dok je Ministarstvo kapitalnih investicija pre nekoliko dana saopštilo da bi EPCG trebalo da traži strane partnere za gradnju elektrana na obnovljve izvore.

Projektna dokumentacija priprema se na osnovu ugovora o finansiranju pripremnih radova potpisanog 1992. između EPCG i EPS-a

Kako je posle sastanka sa projektantima saopštio EPCG, izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su EPCG i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi bili su prisutni generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, a ispred Hidroinženjeringa izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Projekat će ispoštovati sve ekološke standarde

EPCG je podsetio da projekat HE Komarnica, očekivane proizvodnje od 213 GWh, podrazumeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka reke Komarnice, na profilu Lonci, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE Komarnica uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama – postojećom HE Piva i budućom HE Kruševo.

EPCG je saopštio da će biti ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine, bez remećenja prirodnog režima voda i negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. jun 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. jun 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. jun 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora