Električna energija

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

Sastanak predstavnika EPCG i projektanata (slika: EPCG)

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Idejni projekat buduće hidroelektrane (HE) Komarnica trebalo bi da bude završen u novembru, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

O gradnji HE Komarnica razgovarali su u Nikšiću rukovodstvo EPCG i predstavnici projektanata, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i kompanije Hidroinženjering. Ugovor o pripremi idejnog plana EPCG je sa projektantima potpisala februara 2018.

HE Komarnica, planirane snage od 172 megavata (MW), je jedan od najvažnijih projekta ove kompanije, koja je septembra 2020. od Vlade Crne Gore dobila koncesiju za njegovo sprovođenje. Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je ranije da EPCG može ovu elektranu da gradi sam ili sa nekim partnerom, dok je Ministarstvo kapitalnih investicija pre nekoliko dana saopštilo da bi EPCG trebalo da traži strane partnere za gradnju elektrana na obnovljve izvore.

Projektna dokumentacija priprema se na osnovu ugovora o finansiranju pripremnih radova potpisanog 1992. između EPCG i EPS-a

Kako je posle sastanka sa projektantima saopštio EPCG, izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su EPCG i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi bili su prisutni generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, a ispred Hidroinženjeringa izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Projekat će ispoštovati sve ekološke standarde

EPCG je podsetio da projekat HE Komarnica, očekivane proizvodnje od 213 GWh, podrazumeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka reke Komarnice, na profilu Lonci, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE Komarnica uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama – postojećom HE Piva i budućom HE Kruševo.

EPCG je saopštio da će biti ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine, bez remećenja prirodnog režima voda i negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

22. jun 2021. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

22. jun 2021. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

22. jun 2021. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

22. jun 2021. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU