Vesti

EPCG može da uzme partnera za projekat HE Komarnica

partnerstvo

Slika: Dragica Sekulić

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) može sama da odluči da li će planiranu hidroelektranu (HE) Komarnica od 170 MW graditi samostalno ili će taj projekat raditi sa nekim partnerom, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Prirodno je da EPCG radi taj projekat, a da li će ga raditi samostalno ili sa patnerom to je njena komercijalna odluka, rekla je Sekulić, javili su lokalni mediji.

EPCG takođe može da bira da li će uzeti kredit ili sama finansirati projekat

Prema Zakonu o koncesijama država ima pravo da tu koncesiju da direktno EPCG-u, a da kompanija donese odluku o tome da li će u projekat ići sama, kao i da li će uzeti kredit ili će graditi iz sopstvenih sredstava,” objasnila je Sekulić.

Kao jedan od prvih koraka ka realizaciji projekta, Vlada Crne Gore je nedavno utvrdila predlog detaljnog prostornog plana za prostor višenamenske akumulacije na reci Komarnici na severozapadu zemlje, a izabrana opcija nije najprofitabilnija već najmanje štetna po životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Cena projekta će se znati kada dođe do potpisivanja o izgradnji

Sekulić je takođe izjavila da se o ceni projekta ne može govoriti dok se ne dođe do potpisivanja samog ugovora o izgradnji, a da do toga treba završiti idejno rešenje, izraditi glavni projekat i sprovesti tender, navodi se u izveštajima.

Trenutna procena vrednosti projekta je 246,5 miliona evra, a konsultantska kuća Fidelity Consulting je nedavno skrenula pažnju da je to za 60 miliona evra više od prethodne procene. EPCG je na to odgovorila da je prethodna procena zastarela.

Prema ranijim izveštajima, planirana proizvodnja električne energije u HE Komarnica je 209 GWh godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. jun 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

4. jun 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

4. jun 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu