OIE

Crna Gora objavila plan za hidroelektranu Komarnica od 170 megavata

Crna Gora hidroelektranu Komarnica 170 megavata

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sprema se investicija od 246,5 miliona evra, nakon što se kabinet premijera Duška Markovića opredelio za varijantu za hidroelektranu Komarnica koja je najmanje štetna po životnu sredinu od ponuđenih. Detaljnim prostornim planom za lokaciju u opštinama Šavnik i Plužine definisano je postrojenje s godišnjim učinkom od 209 gigavat-sati.

Vlada Crne Gore je saopštila da je utvrdila predlog detaljnog prostornog plana za prostor višenamenske akumulacije na reci Komarnici na severozapadu zemlje. U postupku je izrađena strateška procena uticaja na životnu sredinu, navela je Marina Izgarević Pavićević, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Opcija izabrana za hidroelektranu Komarnica od 170 megavata ima jezero na manjoj visini nego kod najprofitabilnije verzije, s kojom se stanovništvo već bilo složilo.

To znači da pogon neće biti isplativ koliko je mogao biti, ali zaštićeni su svi elementi životne sredine, navodi se u saopštenju. Projekat u opštinama Šavnik i Plužine procenjen je na 246,5 miliona evra.

Osvrćući se na kontroverzno podizanje vrednosti sa 185,2 miliona evra, nagoveštenih pre godinu i po dana, EPCG je saopštio da je ta procena iz 1988. i da je zastarela

Fidelity Consulting je ukazao na to da je vlada pre samo godinu i po dana procenila vrednost hidrocentrale na 185,2 miliona evra. Državni proizvođač struje Elektroprivreda Crne Gore uzvratila je tvrdnjom da je ta brojka ekvivalentna projekciji iz 1988. godine. EPCG je dodao da su izrađene nove sveobuhvatne studije i istražni radovi, a da su autori idejnog projekta iz Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i Energoprojekt hidroinženjeringa.

Za hidroelektranu Komarnica predviđena je brana od 171 metra, dužine 211 metara na kruni i s poluprečnikom od 440 metara. Očekuje se godišnja proizvodnja od 209 gigavat-sati.

Predviđeni rok izgradnje je pet godina

Detaljni plan pokriva 5.577 hektara, a površina akumulacije bi trebalo da dostigne nadmorsku visinu od 818 metara. Bilo je još tri rešenja, a izabrano nema uticaja na kanjon Nevidio i naselje Šavnik, izjavila je Izgarević Pavićević.

Za izgradnju je predviđeno pet godina, otkrila je i dodala da je dokument poslat Bosni i Hercegovini na procenu. Sugestije koje su stigle odatle sve uvrštene u detaljni prostorni plan i stratešku procenu, po njenim rečima. Dokument će biti poslat Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

1. jun 2020. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. jun 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. jun 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. jun 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe