OIE

Severna Makedonija, Crna Gora i BiH menjaju regulatorni okvir za OIE i raspisuju tendere za nove elektrane

makedonija crna gora bih regulatorni okvir obnovljivi izvori tenderi

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a delimično i Srbiji, u toku su velike promene u sektoru obnovljivih izvora energije. Regulatorni okvir se reformiše, a gradnju solarnih elektrana i vetroparkova raspisuju se tenderi i aukcije.

Šta se to dešava u ovim članicama Energetske zajednice (EnZ) moglo se čuti na sedmom sastanku Koordinacione grupe za obnovljivu energiju EnZ u Beču, gde su predstavnici vlasti ovih zemalja prezentovali trenutnu situaciju u sektoru OIE.

makedonija crna gora bih propisi obnovljivi izvori tenderi

Koordinaciona grupa je, takođe, usvojila ambiciozni program rada za period 2019-2020: finaliziranje implementacije Direktive o OIE, promovisanje učešća građana u razvoju projekata OIE i uvođenje tržišnih šema za podršku OIE.

Konstatovano je i da je većina članica EnZ na Zapadnom Balkanu „ispod predviđenih prolaznih vremena“ za dostizanje planiranog udela OIE do 2020. godine.

SEVERNA MAKEDONIJA – Aukcije za solarne elektrane do maja

Javni poziv za izgradnju solarnih elektrana na državnom zemljištu uz fid-in premije biće objavljen do maja 2019. Istovremeno premije će biti dodeljene na aukcijama i za investicije na privatnom zemljištu.

Pravilnik o obnovljivim izvorima energije, koji je u završnoj fazi usvajanja, omogućiće pojavu prozjumera. Stvoriće se uslovi da mikro i mala preduzeća, kao i domaćinstava instaliraju solarne panele na krovu kako bi proizvodili električnu energiju, koju će koristiti za sopstvenu potrošnju, a višak isporučivati sistemu.

A, budžetom Ministarstva ekonomije za 2019. godinu predviđeno je i 50 miliona denara (812.738 evra) za subvencionisanje kupovine i instalacije solarnih sistema, PVC prozora i peleta za domaćinstva.

CRNA GORA – Tenderi za vetroparkove i solarne elektrane do kraja juna

Vetropark Krnovo je prva elektrana koja koristi energiju vetra u Crnoj Gori

Tenderi za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju dve elektrane koje koriste OIE planirani su do kraja drugog kvartala ove godine – za vetropark snage 60-65 MW na teritoriji opština Budva i Bar, kao i za solarnu elektranu snage 50 MW na teritoriji opštine Podgorica (lokalitet Velje Brdo).

Uvođenje tržišne šeme za podršku OIE planirano je kroz izmene Zakona o energetici, koje bi trebalo da budu usvojene tokom ove godine.

U ovoj godini biće završena i revizija Idejnog projekta sa studijom opravdanosti i studijom o proceni uticaja na životnu sredinu za hidroelektranu (HE) Komarnica snage 155 MW.

BiH – Javna rasprava o tržišnom modelu podrške za OIE počinje u aprilu

Javna rasprava o predlogu Radne grupe za razvoj tržišnih šema podrške za OIE planirana je za april 2019. godine.

Za velike elektrane Radna grupa je predložila sledeće:

  • Zamena fid-in tarifa premijama
  • Aukcije (za postrojenja na biomasu i biogas, nivo podrške treba i dalje da bude administrativno određen).
Mesihovina, prva vetroelektrana u BiH puštena u rad
Prvi vetropark u BiH – Mesihovina

A, za male instalacije:

  • Fid-in tarife
  • Neto merenje
  • Energetske zadruge.

U martu 2019. godine, Vlada Republike Srpske usvojila je i poslala Narodnoj skupštini novi zakon o OIE. Novi propis predviđa da vetrparkovi ne dobijaju subvencije.

A, Federalno Ministarstvo za energetiku, rudarstvo i industriju najavilo je da će Zakon o OIE biti promenjen u IV kvartalu ove godine.

Inače, u oktobru 2018. godine, Republika Srpska (RS) je usvojila revidirani Akcioni plan za obnovljivu energiju (REAP) u kojem se povećava kvota za solarnu energiju sa 8 MW na 12,2 MW, dok se kvota za biomasu smanjuje sa 14,83 MW na 12,96 MW.

Federacija BiH je, takođe, usvojila revidirani REAP u novembru 2018. Kvota za solarne elektrane povećana je sa 11 MW na 23 MW, dok je nova kvota, od 1,2 MW uvedena za biogas.

SRBIJA – Investitori zainteresovani za gradnju vetroparkova snage 1.200 MW

Studija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o uvođenju aukcija za veće projekte solarnih elektrana i vetrparkove biće završena do aprila 2019. godine.

Nova šema podrške neće biti u potpunosti u skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku (EEAG), a za male projekte vlada namerada da zadrži fid-in tarife.

U ovom trenutku, prema podacima srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS), investitori su podneli zahteve za dobijanje uslova za priključenje novih vetroparkova snage veće od 1.200 MW.

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema nekoliko studija koje bi trebalo da obezbede realnu sliku tehničkog potencijala za korišćenje OIE:

  • Katastar malih hidroelektrana (MHE) (do 10 MV)
  • Analiza potencijala šumske biomase za potrebe proizvodnje energije
  • Analiza tehničkih mogućnosti elektroenergetskog sistema da prihvati električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih elektrana
  • Analiza upotrebe malih solarnih sistema na krovovima sa uvođenjem net merenja.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. mart 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. mart 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. mart 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. mart 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.