OIE

Filipović: Prve aukcije za vetroparkove i solarne elektrane biće održane 2020. godine

Slika: Twitter/amchamserbia

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Prve aukcije za povlašćene prozivođače energije iz obnovljivih izvora (OIE) očekuju se u 2020. godini, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović na okruglom stolu sa članicama Američke privredne komore (AmCham).

Ona je, kako je saopštio AmCham, navela da će se u narednom periodu raditi na uvođenju sistema aukcija za dodelu statusa povlašćenih proizvođača električne energije iz vetroparkova i solarnih elektrana, pri čemu će konkretniji model i postupak tek biti određeni u daljem radu Ministarstva.

„Očekujemo da prve aukcije budu sprovedene već naredne godine“, rekla je Filipović, koja očekuje da u Srbiji učešće OIE u finalnoj potrošnji do 2021. godine bude blizu cilja od 27%, koji je odredila Evropska unija.

Inače, Vlada Srbije je krajem novembra prošle godine produžila važenje Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz OIE i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije.

Posle produžetka važenja Uredbe, predstavnici Ministarstva su izjavili da će prve aukcije biti održane ove godine.

Liberalizacija tržišta energije i gasa uslov za otvaranje Poglavlja 15

Državna sekretarka, koja je i predsednica pregovaračke grupe za Poglavlje 15 o energetici, izjavila da Srbija radi na usklađivanju regulativa i usvajanju preporuka EU u okviru priprema za otvaranje ovog Poglavlja.

Dalja liberalizacija tržišta energije i gasa je, kako je navela, u ovom trenutku osnovni preduslov za otvaranje Poglavlja.

„Očekuje nas još dosta posla u ovom domenu jer je reč o velikim reformama za čiju implementaciju je potrebno više vremena. U međuvremenu, Ministarstvo će nastaviti da prilagođava svoje zakonodavstvo Zimskom energetskom paketu EU i verujemo da će se to videti u narednim izveštajima Evropske komisije“, istakla je ona.

Đorđe Popović, predsednik Odbora za energetiku AmCham-a, naglasio je značaj implementiranja preporuka Energetske zajednice i usvajanja zakonodavstva EU za dalji razvoj tržišta u Srbiji.

„Kompanije posebno interesuju planovi Ministarstva u pogledu razvoja tržišta OIE, ali i unapređenje energetske efikasnosti, usvajanje novih modela ugovora o otkupu električne energije, kao i kreiranje preduslova za širu upotrebu električnih vozila u Srbiji“, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

5. februar 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

5. februar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

5. februar 2019. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije