OIE

Srbija odlaže uvođenje aukcija za obnovljive izvore energije za godinu dana – produžena stara uredba

Slika: Vlada Srbije

Objavljeno

27.11.2018.

Država

Podeli

Objavljeno

27.11.2018.

Država

Podeli

Vlada Srbije produžila je do kraja sledeće godine važenje Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije. Stručnjaci kažu da je produženje uredbe, koja je isticala 31. decembra, dobro za sve one projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) koji su u toku, ali da neće doneti nove projekte, posebno kada je reč o korišćenju solarne energije i energije vetra.

Poslednjih meseci vladala je velika neizvesnost kakav će regulatorni okvir, i mere državnih podsticaja, važiti u sektoru OIE. Postojeća uredba doneta je 2016. godine, i to sa rokom važenja do 31. decembra 2018. godine. Na kraju, na nešto više od mesec dana pre isteka važenja ovog propisa, Vlada Srbije je 22. novembra odlučila da joj produži rok još 12 meseci.

Turković: Zašto se toliko čekalo, i dalje se ne zna šta je sa solarom i vetrom

Maja Turković, ekspertkinja za održivu energetiku, kaže za Balkan Green Energy News da je ovo dobra vest za isfrustrirane investitore, i da joj nije jasno zašto se toliko čekalo.

“Ovo je dobra vest za sve tehnologije za koje ne važe kvote, kao što je biogas, biomasa, male hidroelektrane (MHE), kogeneracija, ali i dalje svi čekaju novi režim za vetar, i posebno solar, koji je sa drastičnim padom cena postao tehnologija budućnosti”, navodi ona.

„I dalje se čekaju aukcije, ministarstvo je ovim samo kupilo vreme“

Produžavanje uredbe daje malim projektima bez kvote, čije sprovođenje je u toku, signal da mogu da nastave investicije i da se ništa neće menjati.

“S druge strane, godinu dana nije dovoljno da se jedan projekat završi, pa produženje važenja uredbe neće doneti nove projekte”, ističe ona.

Turković smatra da je dobro da za projekte bez kvote uredba bude produžena i posle kraja 2019, uz eventualnu korekciju otkupne cene, jer je udeo njihove proizvodnje mali da bi mogao da utiče na cenu električne energije koju plaćaju krajnji kupci, kao i na funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

“Produženje uredbe ne znači da se ništa neće dešavati u vezi sa razvojem solarne i energije vetra do kraja sledeće godine. Čekaju se aukcije, a ministarstvo je ovim samo kupilo vreme. Osim aukcije čeka se i regulativa za prozjumere, kao i energetske zadruge”, navodi ona.

Ružić: Odlična odluka, počela priprema aukcija za solar i vetar

I Slobodan Ružić, direktor firme Energy Saving Group, smatra da je produženje uredbe dobro za sve projekte koji su u toku – vetroelektrane, MHE, nekoliko biogasnih, tu je elektrana na otpad u Vinči, jedna elektrana na biomasu…

“I za sve koji su pribavili građevinske dozvole ili su blizu toga, a nisu još počeli gradnju. Ovo je dobro za sve, za energetiku Srbije”, kaže za Balkan Green Energy News Ružić, i dodaje da je odluka ispravna i pravovremena.

„Upravo treba da počne realizacija projekta za pripremu aukcija, koji bi trebalo da bude gotov do sredine sledeće godine“

On smatra da su produženjem važenja uredbe sprečeni veliki problemi za investitore i bankarski sektor u Srbiji i pokazano da naša država namerava da dosledno sprovodi deklarisanu politiku.

“Kada je reč o korišćenju solarne i energije vetra upravo treba da počne realizacija projekta, kojim se priprema sistem aukcija za izgradnju tih postrojenja. Treba da bude gotov do sredine sledeće godine, a zatim da se usvoje odgovarajuća podzakonska akta. Novih povlašćenih proizvođača iz vetroparkova i solarnih elektrana neće biti još najmanje 6 meseci, verovatno godinu dana. Ali radi se na tome“, navodi on.

Udeo OIE 20,9% na kraju 2016, obaveza da do 2020. bude 27%

Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električene energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije je uz uredbu o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača srž regulatornog okvira za razvoj OIE u Srbiji. Povlašćeni proizvođači dobijaju subvencije države u vidu fid-in tarifa 12 godina. Postojeće kvote za solar (10 MW) i vetar (500 MW) su iskorišćene.

Energetska zajednica (EnZ) u junu prošle godine pozvala je Srbiju da promeni propise kako bi omogućila uvođenje aukcija za OIE. EnZ i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su u martu ove godine objavili i smernice za pripremu konkurentnih procedura za podršku OIE.

Nekoliko meseci kasnije Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike za OIE i energetsku efikasnost, izjavio je da su fid-in tarife prevaziđene i da su sledeći korak fid-in premije i aukcije. I premijerka Ana Brnabić je, takođe, najavila da će se investitori za gradnju novih vetroparkova birati na tenderima.

Srbija se obavezala da će do 2020. godine udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. godine dostići 27%. Do kraja 2016. godine, prema podacima iz Godišnjeg izveštaja o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice, na kraju 2016. udeo je bio 20,9%, a bilo je planirano da dostigne 23,8%.

Komentara: (2)
Sasa / 27.11.2018.

Znaci nastavlja se unistavanje prirode Srbije, tj. njeno isusivanje. Bravo Vlado, briga vas za narod.

Cex / 01.12.2018.

Reci be za MHE.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

27. novembar 2018. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

27. novembar 2018. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

27. novembar 2018. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

27. novembar 2018. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković