OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvođenje aukcija za OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvodjenje aukcija za OIE

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) objavili su zajedničke smernice kako bi pomogli zemljama da pripreme i sprovedu konkurentne procedure za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE).

U pripremi dokumenta pomogla im je i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Inače, Nacrt smernica o uvođenju aukcija za OIE predstavljen je u novembru 2017. godine.

Sekretarijat EnZ podseća da sve više zemalja koristi konkurentne procedure za određivanje obima i odabir korisnika podrške za električnu energiju iz OIE. Ovi mehanizmi smanjuju troškove OIE sa velikim uspehom, u mnogim slučajevima i ispod troškova konvencionalnih izvora.

Smernice za konkurentan izbor i podršku OIE, koje su pripremili EBRD i Sekretarijat EnZ, definišu najbolju praksu za ključne principe takvih procedura”, ističu u Sekretarijatu.

Izraz aukcija u Smernicama odnosi se na modele, koji dele zajedničku osobinu oslanjanja na konkurentan proces, a ne na administrativnu odluku.

“Od jednostavnih tendera do složenijih metoda izbora”, piše u Smernicama.

Svrha Smernica je da se utvrdi zajednički stav Sekretarijata EnZ i EBRD o ključnim principima procedura koje bi trebalo usvojiti kako bi se konkurentno odredio obim i odabrali korisnici javne podrške za električnu energiju iz OIE.

Primena u Albaniji i Makedoniji

Smernice su prvenstveno namenjene zemljama koje su potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i u kojima posluje EBRD.

Smernice su uticale na delovanje EBRD i Sekretarijata EnZ, posebno u Albaniji i Makedoniji, gde EBRD pruža pomoć vlastima, na način koji je predviđen ovim dokumentom. I u Ukrajini, gde Smernice pomažu diskusiju o političkom okviru za podršku OIE.

Inače, Energetska zajednica je u junu prošle godine pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa EU acquis za OIE i prihvatila konkurentnije procedure za dodelu subvencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Bajgora povezan mrezu dalekovodom

Vetropark Bajgora povezan na mrežu dalekovodom od 20 kilometara

29 July 2021 - KOSTT je pod napon stavio vod od 110 kilovolti koji povezuje podstanicu Vushtrri 1 i vetropark Bajgora od 105 megavata u izgradnji

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

29 July 2021 - Regioni imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija.

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.