OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvođenje aukcija za OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvodjenje aukcija za OIE

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) objavili su zajedničke smernice kako bi pomogli zemljama da pripreme i sprovedu konkurentne procedure za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE).

U pripremi dokumenta pomogla im je i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Inače, Nacrt smernica o uvođenju aukcija za OIE predstavljen je u novembru 2017. godine.

Sekretarijat EnZ podseća da sve više zemalja koristi konkurentne procedure za određivanje obima i odabir korisnika podrške za električnu energiju iz OIE. Ovi mehanizmi smanjuju troškove OIE sa velikim uspehom, u mnogim slučajevima i ispod troškova konvencionalnih izvora.

Smernice za konkurentan izbor i podršku OIE, koje su pripremili EBRD i Sekretarijat EnZ, definišu najbolju praksu za ključne principe takvih procedura”, ističu u Sekretarijatu.

Izraz aukcija u Smernicama odnosi se na modele, koji dele zajedničku osobinu oslanjanja na konkurentan proces, a ne na administrativnu odluku.

“Od jednostavnih tendera do složenijih metoda izbora”, piše u Smernicama.

Svrha Smernica je da se utvrdi zajednički stav Sekretarijata EnZ i EBRD o ključnim principima procedura koje bi trebalo usvojiti kako bi se konkurentno odredio obim i odabrali korisnici javne podrške za električnu energiju iz OIE.

Primena u Albaniji i Makedoniji

Smernice su prvenstveno namenjene zemljama koje su potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i u kojima posluje EBRD.

Smernice su uticale na delovanje EBRD i Sekretarijata EnZ, posebno u Albaniji i Makedoniji, gde EBRD pruža pomoć vlastima, na način koji je predviđen ovim dokumentom. I u Ukrajini, gde Smernice pomažu diskusiju o političkom okviru za podršku OIE.

Inače, Energetska zajednica je u junu prošle godine pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa EU acquis za OIE i prihvatila konkurentnije procedure za dodelu subvencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

odsumporavanje TENT B grcic mihajlovic vujovic

TE Nikola Tesla B će smanjiti emisije SO2 za 20 puta do 2024.

02 December 2020 - Jedna od deset termoelektrana sa najvećim emisijama sumpor-dioksida u Evropi započela je gradnju postrojenja za odsumporavanje.

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.

esm belene gasna elektrana alexandroupolis

ESM odustao od nuklearke Belene i okrenuo se gasnoj elektrani u Grčkoj

28 November 2020 - Elektrani na Severna Makedonija smatra da će gasna elektrana u okviru terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj biti pre završena.

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.