OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvođenje aukcija za OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvodjenje aukcija za OIE

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) objavili su zajedničke smernice kako bi pomogli zemljama da pripreme i sprovedu konkurentne procedure za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE).

U pripremi dokumenta pomogla im je i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Inače, Nacrt smernica o uvođenju aukcija za OIE predstavljen je u novembru 2017. godine.

Sekretarijat EnZ podseća da sve više zemalja koristi konkurentne procedure za određivanje obima i odabir korisnika podrške za električnu energiju iz OIE. Ovi mehanizmi smanjuju troškove OIE sa velikim uspehom, u mnogim slučajevima i ispod troškova konvencionalnih izvora.

Smernice za konkurentan izbor i podršku OIE, koje su pripremili EBRD i Sekretarijat EnZ, definišu najbolju praksu za ključne principe takvih procedura“, ističu u Sekretarijatu.

Izraz aukcija u Smernicama odnosi se na modele, koji dele zajedničku osobinu oslanjanja na konkurentan proces, a ne na administrativnu odluku.

„Od jednostavnih tendera do složenijih metoda izbora“, piše u Smernicama.

Svrha Smernica je da se utvrdi zajednički stav Sekretarijata EnZ i EBRD o ključnim principima procedura koje bi trebalo usvojiti kako bi se konkurentno odredio obim i odabrali korisnici javne podrške za električnu energiju iz OIE.

Primena u Albaniji i Makedoniji

Smernice su prvenstveno namenjene zemljama koje su potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i u kojima posluje EBRD.

Smernice su uticale na delovanje EBRD i Sekretarijata EnZ, posebno u Albaniji i Makedoniji, gde EBRD pruža pomoć vlastima, na način koji je predviđen ovim dokumentom. I u Ukrajini, gde Smernice pomažu diskusiju o političkom okviru za podršku OIE.

Inače, Energetska zajednica je u junu prošle godine pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa EU acquis za OIE i prihvatila konkurentnije procedure za dodelu subvencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.