OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvođenje aukcija za OIE

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za uvodjenje aukcija za OIE

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) objavili su zajedničke smernice kako bi pomogli zemljama da pripreme i sprovedu konkurentne procedure za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE).

U pripremi dokumenta pomogla im je i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Inače, Nacrt smernica o uvođenju aukcija za OIE predstavljen je u novembru 2017. godine.

Sekretarijat EnZ podseća da sve više zemalja koristi konkurentne procedure za određivanje obima i odabir korisnika podrške za električnu energiju iz OIE. Ovi mehanizmi smanjuju troškove OIE sa velikim uspehom, u mnogim slučajevima i ispod troškova konvencionalnih izvora.

Smernice za konkurentan izbor i podršku OIE, koje su pripremili EBRD i Sekretarijat EnZ, definišu najbolju praksu za ključne principe takvih procedura“, ističu u Sekretarijatu.

Izraz aukcija u Smernicama odnosi se na modele, koji dele zajedničku osobinu oslanjanja na konkurentan proces, a ne na administrativnu odluku.

„Od jednostavnih tendera do složenijih metoda izbora“, piše u Smernicama.

Svrha Smernica je da se utvrdi zajednički stav Sekretarijata EnZ i EBRD o ključnim principima procedura koje bi trebalo usvojiti kako bi se konkurentno odredio obim i odabrali korisnici javne podrške za električnu energiju iz OIE.

Primena u Albaniji i Makedoniji

Smernice su prvenstveno namenjene zemljama koje su potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i u kojima posluje EBRD.

Smernice su uticale na delovanje EBRD i Sekretarijata EnZ, posebno u Albaniji i Makedoniji, gde EBRD pruža pomoć vlastima, na način koji je predviđen ovim dokumentom. I u Ukrajini, gde Smernice pomažu diskusiju o političkom okviru za podršku OIE.

Inače, Energetska zajednica je u junu prošle godine pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa EU acquis za OIE i prihvatila konkurentnije procedure za dodelu subvencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

25 октобра 2021 - Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijom s dve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj